Välkommen att delta i BirdLife Sveriges ”Vinterfåglar inpå knuten”, den 26-29 januari 2024. Var med och tävla om fina priser med din barngrupp/klass – kikare, fågelholkar och böcker.

Var? Digitalt.

När? 26-29 januari 2024.

Hur? Genom att räkna fåglar och rapportera in.

 

Så här gör ni för att delta

Under den sista helgen i januari räknas varje år fåglar vid och kring fågelmatare i hela Sverige. För att även förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen, i anslutning till helgen, i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern. På BirdLife Sverige hoppas man att din klass eller förskola deltar genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar!

  • Fotodokumentera er fågelmatning.
  • Försök sätta ihop en lista över de arter ni ser under dessa dagar.
  • Skriv en kort text på max en A4 som handlar om vad barnen lärt sig och hur deras upplevelse med fågelmatningen varit. Lämna gärna barnens tankar och kommentarer.

Skicka in fotodokumentation (max 3 bilder), artlista samt text senast den 5 februari till anette.barr@birdlife.se.

Tips! Det är bra att börja mata fåglarna så tidigt som möjligt så att fåglarna med säkerhet hittar till er matning under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem under vintern, för att inte tala om sällskapet som vi själva får när vi sitter vid köksfönstret och tittar.

 

 

Skarp fågelräkning

Vill ni även delta i den ”skarpa fågelräkningen” av Vinterfåglar inpå knuten? I så fall behöver en lärare i förväg förbereda och ansvara för detta.

Läs mer om hur ni gör här.

OBS! Det finns inget krav på att delta i den skarpa versionen av evenemanget för att få vara med i skoltävlingen!
 
 

Boka besök – utan kostnad

Du vet väl om att du även kan få besök av Anette Barr, pedagog, fågelexpert och projektledare för Naturlänken. Hon besöker gärna förskolor och skolor i alla våra medlemskommuner – utan kostnad:

  • För att lära dig/er mer om hur du kan använda naturen som klassrum och berätta om utomhuspedagogik.
  • Hålla i workshops.

Målgrupp: Förskola, fritidshem och grundskola, främst åk F-3 – alla tillsammans eller var för sig.

Är du intresserad av att anlita Anette och vill veta mer om hennes arbete? Kontakta Anette Barr direkt eller hör av dig till Marie Bertilsson.

 

Filmtips

Vill du lära dig mer om fåglar? Kika in i vårt tema Fåglar – här och där –  med bra filmtips som kan vara användbara i samband med tävlingen. Speciellt intressant i sammanhanget kan ju filmen Vinterfåglar som övervintrar i Sverige – stannfåglar vara.