Välkommen till mässan LÄRA NÄRA där du får full koll på alla tjänster och verktyg du har tillgång till som lärare i kommunen. Du bjuds på inspiration, prova på, workshop och fika.

När? 30 januari kl. 14.00-18.00
Var? På Österlengymnasiet, Fredsdalsgatan 7 i Simrishamn
Varför? Kännedom om alla möjligheter som finns
Vem? För personal inom utbildning

 

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Eva Martinsson.

 

Program

Tider och karta för inspirationspass, hittar du här!

 

 

 

Inspiration: Drop in – 30 min

De 12 första inspirationspassen nedan är AV Media Skånes tjänster och verktyg för lärare i Bromölla, Båstad, Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Svalöv, Tomelilla, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge kommun.

*Inspirationspass markerade med en stjärna är tjänster och verktyg för lärare i Simrishamns kommun och andra intresserade.

 

AV Media Skånes Mediekatalog öppen 24/7 – alltid till din tjänst

Mikael Lindén, AV Media Skåne

Lär dig hitta och använda alla tjänster du har tillgång till via AV Media Skåne. Du får troligtvis en aha-upplevelse när du får kunskap om all strömmande film och ljud, fakta- och skönlitteratur, teknikutrustning för utlåning, elevinloggning samt möjligheten att skapa klipp. Denna föreläsning är ett MÅSTE under mässan!

Målgrupp: F-Gy

AV Media Skåne presenterar sin minsta robot!

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Ozobot är den lilla roboten med många möjligheter. Programmera den genom färgkoder med bara penna och papper eller använd digitalt verktyg för att blockprogrammera. Det finns även möjlighet att programmera Ozoboten i en app. Anna visar hur det går till och ger tips på hur den kan användas i undervisningen.

Målgrupp: F-6

Greenscreen – i stort och smått

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Låt dig inspireras av praktiska övningar om hur du kan använda greenscreen i din undervisning. Med appen Green Screen by Do Ink tar du lätt bilder eller gör enkla filmklipp där bakgrunden kan vara vad som helst – res till Paris, London eller varför inte till månen. Det blir även tips om hur du kan kombinera stopmotion i det lilla formatet med greenscreen. iPads med förinstallerade appar kan lånas via Mediekatalogen.

Målgrupp: F-9

Uppfödd på nätet

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Den sociala generationen – vad gör eleverna på internet. vilka appar använder de och vilka influencers påverkas de av? Ta del av Statens Medieråds rapport Ungar och medier 2019 och få en inblick i elevernas internetvanor.

Målgrupp: F-Gy

Upplev lärande med RedboxAR/VR!

Eva Martinsson, AV Media Skåne 

Bestig Mount Everest, dyk ner under vattnet i Galapagos, följ med på Kinas ekonomiska handelsväg, åk till Pearl Harbour och Hawaii under andra världskriget, åk in i luftstrupen och se hur lungorna ser ut … gör virtuella resor över hela jordklotet. Här går vi igenom hur RedboxAR/VR och Googles app Expeditions fungerar så du lätt kan använda tekniken i din undervisning. Läs mer

Målgrupp: F-Gy

Använd egna och färdiga filmklipp

Eva Martinsson, AV Media Skåne 

Lär dig använda filmklipp i din undervisning till introduktion, inspiration, repetition och förklaring. Ge eleverna i läxa (om ni har läxor) att se filmen, visa och bearbeta filmen genom klipp i skolan. Du kan göra egna klipp men det finns även en hel kategori Utbildningsklipp med lärarhandledning och de nyare utbildningsklippen har även elevmaterial (Klippkoll) att utgå ifrån.

Målgrupp: F-Gy

Cartoonist – kreativt och engagerande!

David Quist, Creaza

Nya Cartoonist är ett verktyg för digitalt berättande som låter elever och pedagoger enkelt skapa tecknade serier, animationer, redigera ljud och video.

Målgrupp: F-Gy

Mindomo – tankekartor och presentationer

David Quist, Creaza

Samarbeta i realtid och skapa tankekartor och presentationer med text, länkar, video, ljud och bilder. Använd ditt egna material tillsammans med innehållet i Mindomo.

Målgrupp: F-Gy

Arbeta med film i klassrummet – konkreta tips

Sandra Ortiz del Gaiso, Film och skola 

Hur man kan arbeta med film i skolan. Vi förbereder, genomför och avslutar en planering gemensamt. Ta med dig knepen hem! Sandra tar upp fördelar med film i undervisning… Läs mer

Målgrupp: F-Gy

Uppfyll läroplanens digitala mål – direkt i Mediekatalogen (Matematik)

Peter Skog, Kikora

Kikora är en av årets nyheter i Mediekatalogen där läroplanens samtliga digitala mål i matematik kan utföras och dokumenteras. Kikora är ett webbaserad träningsprogram för grundskolan och gymnasiet där elever tränar på rätt nivå och inom rätt områden. Uppställningar skrivs in direkt i programmet… Läs mer

Målgrupp: 1-Gy

Om att dyka ner i en låda – full av föremål, fakta och fördomar

Helén Lilja, Regionmuseet i Kristianstad

Regionmuseets studielådor är packade för att ge eleverna handgripliga upplevelser av vår forntid och historia. Att ta på sig kläder, känna flintknivens skärpa och bronssvärdets tyngd är upplevelser som förstärker berättelsen eller texten i läroboken. Men hur tolkar vi föremålen, vad vet vi egentligen? Läs mer

Målgrupp: F-Gy

INSTÄLLT! Möt en film och en filmare – dokumentärfilm i skolan är ett fantastiskt verktyg!

Malin Andersson

Se en bit av den prisbelönade dokumentärfilmen ’Blodssystrar’ och träffa regissören och producenten Malin Andersson, som berättar om filmen och om dokumentärfilmens kraft i klassrummet. Det går utmärkt att knyta Blodssystrar med värdegrundsarbete av olika slag i klassrummen… Läs mer

Målgrupp: 7-Gy

*Få ut det mesta möjliga av NE:s lärarresurser

Tommy Grabber, NE

Du är varmt välkommen till NE:s workshop där vi går igenom hur du som lärare kan arbeta med NE:s lärarresurser. Dels hur du använder NE som kunskapskälla, dels hur du använder NE som ett inspirerande undervisningsmaterial. Missa inte chansen att få värdefulla tips om hur du och dina elever kan nyttja våra tjänster och lyfta undervisningen till en högre nivå.

Målgrupp: F-Gy

*ChromEx – en säker skrivyta i G Suite-miljö

Fredrik Hedström, Onlinepartner

ChromEx är en digital applikation för olika typer av kunskapsutvärdering i skolor, t ex prov, läxförhör, examinationer och nationella prov. ChromEx är utvecklad efter Googles principer för hur appar ska byggas med ett enhetligt utseende och funktionalitet. I och med att ChromEx integreras i G Suite känner sig användare hemma i den miljö de redan är vana vid att arbeta i. Läs mer

Målgrupp: F-Gy

*Bildstöd – så mycket mer än ett schema

Kristina Lundgren, Specialpedagog på Barn- och elevhälsan i Simrishamn

Föreläsningen/workshopen har två olika inriktningar. Den ena kommer att handla om exekutiva förmågor och om läsförståelse och den andra om lärmiljöer och delaktighet. Föreläsningarna kommer att ge tips och inspiration kring hur man kan undervisa kring språk och kommunikation i skolan med hjälp av Widgit Online.

Målgrupp: F-Gy

*INSTÄLLT! Läsa, skriva, filma, klippa. Litteratur och film i klassrummet. Två berättarspråk som berikar varandra.

Karna Nyström, KPE

Berättelser är en hörnsten i kunskapsutbyte och mänsklig samvaro. Textens språk och den rörliga bildens språk samspelar allt mer i vår tid när vi vill berätta något. Hur kan vi jobba för att eleverna ska få syn på berättarteknik och likheter och skillnader… Läs mer

Målgrupp: 1-9

Utställning

Bok & film

Låt bok- och filmsamtal bli en del av din undervisning! Många böcker har även blivit filmatiserade. Läs boken och se filmen för att därefter kunna göra jämförelser, för att se eventuella skillnader och likheter i tolkning av bild respektive text. “Att lära sig om film, språk och berättande är i vår tid grundläggande för kritiskt tänkande.” (Filmborgarmärket).

 

Klassuppsättning och facklitteratur

Boka skön- och facklitteratur via vår Mediekatalog och få det levererat till din skola. Önskar du att alla elever i klassen läser samma titel kan du skriva in sökordet klassuppsättning, som innebär minst 20 böcker av samma titel. Andra användbara sökord är börja läsa och jag kan läsa. Våra temalådor innehåller fackböcker och ibland även laborativt lärmaterial.

 

Programmering

Provkör våra robotar Sphero, Ozobot och Bluebot. Alla tre finns att boka i Mediekatalogen. Vi har även med oss Dash, Harry Potters trollstav, Bolt och Sphero mini som inspiration. Prova även på Osmo coding och Micro:bits!

 

Bergmans Kinematograf

Boka animationslåda i Mediekatalogen och skapa film på ett enkelt sätt med eleverna! I kombination med en surfplatta, ett animationsprogram och cutout animation skapar barn och unga film på ett enkelt sätt. Ta gärna en titt här och inspireras av den Den Pedagogiska Designbyråns upplägg och arbete med Bergmans Kinematograf ute på skolorna!

Bildkälla: Den Pedagogiska Designbyrån.

 

Webb-ägg Wifi

Vad är ett Webb-ägg? Jo, det är ett Wifi-mikroskop för iPads och androida enheter. Med enkel fokusering, genom att vrida övre delen på webbägget, gör webbägget det möjligt för barn och vuxna i alla åldrar att förstora på egen hand. Ladda ner appen “xploview” (gratis app) och anslut lärplattan till mikroskopets WiFi-nätverk.

 

MakerBot

Låna vår MakerBot och printa ut i 3D! Innovativt! En skrivare som skriver ut figurer i 3D – det enda du behöver göra är att ladda ner en bild på det du vill att skrivaren ska skapa, så gör den det du har bett om. Det är nästan lika enkelt som det låter. Testa tillsammans med dina elever – det är riktigt coolt!

 

UR

Utbildningsradions utbud i Mediekatalogen. UR:s program präglas av saklighet och opartiskhet. Alla program, oavsett om de vänder sig till barn och unga i skolan eller vuxna har alltid ett lärande inslag. Programmen kombinerar journalistik och pedagogik så att kunskapen går fram. UR-produktioner finns tillgängliga längre tid i Mediekatalogen se t ex Tidsakuten och Spegelvänd, säsong 2. På grund utav inloggningskrav i Mediekatalogen kan rättigheterna till UR-produktionerna vara längre. I Mediekatalogen kan du favoritmarkera och göra klipp i alla strömmande produktioner.

 

Greenscreen

Passa på att prova greenscreen! Här har du möjlighet att prova hur greenscreen fungerar. Vi har med oss vår greenscreen och visar gärna hur appen Green Screen by Do ink enkelt kan användas för att ta bilder med en fantastisk bakgrund. IPads och stativ finns att låna via Mediekatalogen.

 

Creaza, Eduklips, Kikora och Muzzy Club

Vad har dessa företag för tjänster som kan vara av intresse för din skola? Stanna gärna till för att få information om de extra tjänster som AV Media Skåne har och få tips om hur de kan hjälpa dig i din undervisning!