Utomhuspedagogik

Kom i gång med ett arbete eller inspireras till att utveckla ett redan pågående arbete – med naturen som klassrum och med ett utomhuspedagogiskt perspektiv:

  • Hur kan du utgå ifrån närmiljön för att sedan vidga dina områden för utforskande?
  • Du visas och får prova på konkreta exempel på vad som kan göras i närmsta dunge eller buske. Hur upptäcks fåglar, insekter och växter – ja, hela den biologiska mångfalden – utanför dörren och hur gör du den spännande, samtidigt som du utgår ifrån de styrdokument som finns?
  • Kan matematik, bild och språk finnas i naturen?
  • Utmaningar kan dyka upp för pedagoger som stora barngrupper, tider att passa, riskanalyser mm. Hur tar du dig an dessa frågor när du arbetar med utomhuspedagogik och naturen som klassrum?

 

Boka besök – utan kostnad

Anette Barr, projektledare för Naturlänken, kan komma på besök i alla våra medlemskommuner – utan kostnad för din skola:

  • För att lära dig/er mer om hur du kan använda naturen som klassrum och berätta om utomhuspedagogik.
  • Hålla i workshops.

Målgrupp: Förskola, fritidshem och grundskola, främst åk F-3 – alla tillsammans eller var för sig.

Är du intresserad av att anlita Anette och vill veta mer om hennes arbete? Kontakta Anette Barr direkt eller hör av dig till Marie Bertilsson.

 

Naturlänken

Naturlänken är ett projekt inom BirdLife Sverige där visionen är att fler barn och unga ska erbjudas minnesvärda naturupplevelser och kunskaper som lockar till vidare kunskapssökande och nyfikenhet. Därför finns det kostnadsfritt en ”verktygslåda” med material, fortbildningar, nätverk och mycket annat att tillgå för alla pedagoger som vill delta i detta viktiga arbete. Här kan du läsa mer projektet Naturlänken och även i deras broschyr (pdf).

 

Mer om Anette

Anette Barr är förskollärare med stor erfarenhet av utomhuspedagogik. Hon startade tillsammans med tre kollegor en naturförskola 2007. Arbetet med läroplanens alla mål hade sin utgångspunkt i naturen. 2011 gav kollegorna ut boken Naturförskola – lärande för hållbar utveckling. Denna skrevs då de tre förskollärarna Anette Barr, Annica Nettrup och Anna Rosdahl fått Ulla-Britta Bruun-stipendiet och gavs möjlighet att ge ut en bok om sitt arbete.

Anette är fågelskådare med ett stort intresse för hela naturen, dess samband och mångfald. Under åren 2019–2023 arbetade hon på Malmö universitet bland annat som kursledare för förskollärare i kurserna matematik och naturvetenskap samt i naturvetenskap och matematik för undervisade lärare i F-3.

Parallellt med sitt ordinarie arbete har Anette sedan 2010 också tillsammans med BirdLife Sverige utvecklat ett naturpedagogiskt koncept där hundratals barn och elever i åldrarna 5–13 år varje år välkomnas med sina pedagoger i förskola, skola och fritidshem att delta vid naturpedagogiska dagar i bland annat Falsterbo och vid Hornborgasjön.

 

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser finns det också material du kan använda som stöd i din undervisning vad gäller natur och djur:

 

Utvärdering

När du har fått besök skulle vi önska att du besvarar några frågor om det i en kort utvärdering. Dina svar är en viktig del i arbetet framåt för oss, med den satsning vi gör för erbjuda fortbildning på olika sätt. Vi önskar också få referera till dina svar för att kunna nå ut till fler skolor och förskolor samt för kunna ge andra intresserade pedagoger förslag och idéer på hur man kan planera ett besök med utomhuspedagogiska glasögon på.

För dig som redan haft besök

Här kommer du till formuläret för utvärderingen.