Vad är skillnaden? Ganska stor. Upptäckter och uppfinningar blir innovationer först när de skapar ett värde och får spridning. Det finns uppfinningar som aldrig riktigt slagit igenom trots goda försök vad gäller marknadsföring till försäljning. Innovationer behöver egentligen inte heller ha sitt ursprung i en uppfinning, det kan till exempel även handla om en tjänst.
Internationellt sett är Sverige unikt vad gäller uppfinningar och innovationer. Sett till vårt lands storlek och antal invånare har man lyckats skapa många och världskända företag baserade på uppfinningar, som lett till framgångsrika innovationer. En anledning kan vara den gamla ingenjörstradition som funnits i landet sen över 100 år tillbaka i tiden. För att nämna några:
Säkerhetständstickan (1844), Dynamiten (1866), Separatorn (1877), Ångturbinen (1883), Aga-fyren (1905), Kullagret (1907), Kylskåpet (1921), Ikea (1943), Tetra Pak (1944), Trepunktsbältet (1958), Pacemakern (1958), AXE-växeln (1976), Losec (1979), Skype (2003) och Spotify (2006).
Filmtips
Här har vi tagit fram ett urval av filmer som berör uppfinningar och innovationer på olika sätt, för olika målgrupper. Att användas i ämnen som till exempel teknik och teknikhistoria, samhällskunskap och hållbar utveckling eller slöjd. Tänk på att det finns fler filmer att söka i Mediekatalogen och att en film som t ex passar för åk 4-6 även kan passa för elever i F-3 eller tvärtom. Likaså vad gäller högstadiet och gymnasiet. Så släng gärna en blick på tipsen för målgruppen över eller under den du söker material för också.
Åk F-3
Makeriet: Innovation – Innovation betyder ny idé, och i denna del av serien Makeriet skapar Erik och Arantxa en ny lek – Makerietleken, tillsammans med Klara som är på besök. I leken hjälps man åt att komma på nya saker tillsammans och sedan är det bara det roligaste kvar – att bygga.
Nobelpriset – Serie med utbildningsklipp om uppfinningar och upptäckter, Nobelpriset och Nobelpristagare.
Historiska forskare – Serie med utbildningsklipp. Den här serien lyfter fram några av de viktigaste forskarna genom historien och får veta vad de blivit kända för. Vi lär känna personen bakom forskningen och fördjupar oss i deras arbete.
Åk 4-6
Svenska entreprenörer – Historien om tändstickstillverkning, Historien om Karolina Widerström, Historien om Sven Wingquist. En serie i tre delar som skildrar kvinnor och män i Sverige som förändrade Sverige genom nytänkande och kreativitet.
Människor för ändring: Alfred Nobel – uppfinningar – Ett samhälle utvecklas genom att nya idéer ständigt föds, och att människors kreativitet förbättrar det som redan finns. Alfred Nobels liv är berättelsen om hur nya uppfinningar förändrade samhället för alltid.
Vilka uppfinningar! – Vad har de geniala uppfinnarna gemensamt? De ser ett behov och antar utmaningarna för att utveckla en lösning! Hör uppfinnarnas egna beskrivning av processen som ledde dem till att uppnå sina mål. Ingenjörer, praktiker och visionärer lyfts fram för att inspirera andra.
Hemligheternas bibliotek – uppfinningar – En film i Harry Potter-anda som ger oss glädjen att följa idéer från tidiga upptäckter till uppfinningar i modern tid. Filmen handlar om ingenjörsteknik och naturvetenskaplig historia och visar samtidigt att grupparbeten och bibliotek kan vara givande! Följ med de tre uppgivna eleverna in i hemligheternas bibliotek. Där de får hjälp av bibliotekarien, Ben Kingsley, att hitta intressanta upptäckter…
Ibn al-Haytham – optikens föregångare – Framför mysiga brasan får flickan höra en prosaisk berättelse om Ibn al-Haytham och hans upptäckt i en fantastisk animerad och musiksatt värld som öppnar sig. En dag åtar sig al-Haytham ett riskfyllt och pampigt uppdrag från Kairo och reser till Nilen. Vad som hände sedan slutade i hundratals lärda skrifter inom främst ögat och optik. Värdet av experimentella bevis inom naturvetenskap började tidigt!
Svenska uppfinningar byggde Sverige – Sverige har länge varit ett framstående uppfinnarland med en rad banbrytande innovationer som har haft stor global påverkan. I förhållande till folkmängd har inget annat land lika många uppfinningar och patent som Sverige. Vad beror det på att just Sverige blivit så framgångsrikt?
Högstadiet och gymnasiet
Uppfinnarna – Serie med utbildningsklipp för högstadiet och gymnasiet där olika uppfinningar presenteras.
Pasteur – Drama. Han var en framstående kemist och biolog och räknas till bakteriologins grundare. Hans forskning övergick snart till att fokusera på den hemska sjukdomen rabies för vilken det inte fanns något botemedel.
Pasteur och Koch – kampen mot mikroberna – Fransmannen Louis Pasteur är berömd över hela världen för att ha utvecklat ett vaccin mot rabies. Tysken Robert Koch fick å sin sida Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av tuberkulosbakterien. Dessa två rivaliserande läkare kom på 1800-talets slut att revolutionera vetenskapen inom mikrobiologi.
Marie Curie – Drama. Marie Curie var en polsk-fransk fysiker och kemist som kom att betyda mycket för de båda vetenskaper där hon i huvudsak var verksam. Hennes upptäckter inom bl a röntgenologins område har fått stor betydelse
Klimatlösningar: Innovationer och teknik – Möjligheter till utveckling är stor och det gäller även förädling av befintliga produkter. Vi kan bygga en bättre och mer hållbar värld som ger trygghet och välstånd inom planetens gränser. För att halvera utsläppen varje decennium behöver klimatlösningarna utökas i alla sektorer från industri, energi, bygg, matproduktion till hållbara investeringar.
Teknikhistoria – Serie. Teknikhistorien är fylld av saker som har inneburit stora revolutionerande framsteg i mänsklighetens historia. Teknik handlar om människans strävan efter utveckling. Det handlar om att tillverka, använda och förbättra! Filmen lär oss om bakgrunden till och uppkomsten av uppfinningarna och de människor som stod bakom teknikutvecklingen.
Max 1800-tal: Uppfinningarnas århundrade – 1800-talet var en tid då nya vetenskaper och uppfinningar kom att revolutionera världen. Tidigare kunde ett meddelande inte färdas snabbare än en häst, men tåget, telegrafen och telefonen kom att förändra detta.
Uppfinningar genom tiderna – förenklingar i vardagen (Solvatten, Tetra Pak och plastpåsen) – I det här programmet lär vi oss om tre olika svenska uppfinnare och deras uppfinningar! Hur kom Sten Gustaf Thulin på idén om plastpåsen? Vad är historien bakom Tetra Pak? Hur fick Petra Wadström idén att rena vatten med hjälp av solen?
Glödlampskonspirationen – Den här dokumentären berättar historien om hur de produkter du köper är designade för att gå sönder, så att du ska köpa nya. Det är inte något enskilt fenomen – det är en av hörnstenarna i tillväxtekonomin. Filmen förklarar fenomenet planerat åldrande genom exempel med glödlampor, nylonstrumpor och iPods. Hur kan vi börja tänka och agera för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle?
Internationella händelser – Made in China – Kina har i decennier varit den främsta producenten av enkla billiga varor. Men i maj 2015 lanserades ett industripolitiskt program kallat Made in China 2025. Kinas fokus riktades därmed mot innovation och högteknologiska produkter. Samtidigt är målet att importberoendet minskas. 2049 vill landet vara den dominerande industrinationen på den globala marknaden. I väst finns en oro och kritik mot statliga subventioner, industrispionage och krav på tekniköverföring från utländska bolag till kinesiska intressen.
Förstå upptäckten – Serie. Om du någonsin har funderat på hur människan lärde sig att använda elektricitet, ärftlighet, elektromagnetiska vågor, gravitation och mycket mer ska du titta på denna serie. I var och en av filmerna får du följa från första upptäckt av ett fenomen till hur förståelsen av det används idag.
Milstolpar Del 4: Isaac Newton och gravitationen – Den idén utgör grunden för ett av världens mest betydande vetenskapliga arbeten: Naturvetenskapens matematiska principer. Utifrån månens omloppshastighet och jordens dragningskraft kunde Newton matematiskt bevisa att det är centrifugalkraft och gravitationskraft som håller kvar planeterna i sina banor.
Leonardo – Vetenskapens förnyare – Vi känner Leonardo da Vinci som en av världens största uppfinnare och konstnärer. Men är det verkligen så att han uppfann allt själv? Svaret är förstås nej, Leonardo gjorde som de flesta andra ingenjörer och vetenskapsmän, han tog vid där andra har slutat. Han utvecklade vetenskapen inom anatomi, ingenjörskonst, optik, stadsplanering och geologi, innan disciplinerna ens hade fått sina vetenskapliga namn.
Lise Meitner – atombombens moder – Dramadokumentär om den begåvade fysikern, Lise Meitner – en historisk figur som var före sin tid. Hon var en modern kvinna som forskade, men samhället såg familjebildning som hennes uppdrag. Filmen belyser Meitners framsteg som fysiker, men också att hon var pionjär.
Forskning pågår – Serie. Vi möter forskare som tagit sig an några av de största frågorna mänskligheten brottas med. Hur kan vi besegra cancer? Hur överlever vi i en varmare värld? Finns det liv på någon annan planet? Forskarna står på gränsen till de stora genombrotten som kan komma att förändra och förbättra livet för miljardtals människor framöver.
The Professor and the mad Man – Drama. Professor James Murray antog utmaningen att göra den mest heltäckande ordboken som någonsin funnits. Verklighetsbaserat drama om den första utgivningen av Oxford English Dictionary.
Blackberry – Drama. Två totalt omaka entreprenörer – den fumliga uppfinnaren Mike och den iskalla säljaren Jim – jobbar ihop bakom prylen som skulle komma att bli en världssuccé i raketfart. Men smartphone-revolutionen kommer ikapp dem när fallhöjden är som störst, och landningen blir allt annat än vacker.
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.
Till samlingen Upptäckter, uppfinningar och innovationer.
Kombinera med!
Tema och aktuella händelser
Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kanske kan vara användbart tillsammans med detta tema:
Creaza
Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:
- Världsdagen för kreativitet och innovation 21/4
- Deutsche Erfindungen
I Cartoonist finns användbara tema som:
- Vetenskap
- Vår framtid
- Hållbar utveckling
Litteratur
Uppfinningar 1-3 – Tre temalådor med blandad litteratur om uppfinningar och uppfinnare. Målgrupp: Från 10 år.
Resursbank
I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:
- Tekniska museet (Kika gärna närmare på 100 innovationer)
- Upphovsrättsskolan
- Nobelprislektionen