Vad är Upphovsrättsskolan?

Upphovsrättsskolan är en digital plattform med syfte att främja upphovsrätten. Skolan innehåller en mängd spel och övningar om upphovsrätt.

 

För vem är Upphovsrättsskolan?

PRV:s Upphovsrättsskolan är riktat till elever och lärare på grundskolan, årskurserna 1-9. På Upphovsrättsskolan finns även en hel del övningar och material för lärarstudenter.

 

Varför Upphovsrättsskolan?

I juni 2017 fick PRV ett uppdrag från regeringen att höja kunskapen om upphovsrättens innebörd hos allmänheten. Samma höst blev PRV presenterade för den finska webbsidan Kopiraittila Skola skapad av upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Genom de licensrättigheter som PRV har fått från Kopiosto har innehållet på Upphovsrättsskolan översatts till svenska och anpassats till svensk lagstiftning och svenska förhållanden.

 

Vad innehåller Upphovsrättsskolan?

Upphovsrättsskolan innehåller alltifrån lyckohjul och memoryspel till praktiska övningar och minneslistor för en skoluppgift eller förberedelse för en nyhetssändning. Den pedagogiska grundtanken bygger på idén om ”learning by playing”, att eleverna ska lära sig upphovsrätt genom att spela spelen och göra de övningar som webbplatsen består av. Det ska helt enkelt vara kul att lära sig upphovsrätt!

Upphovsrättsskolan innehåller även ett pedagogiskt lärarmaterial, Lärarens guide till Upphovsrättsskolan, som guidar läraren igenom webbplatsen och upphovsrätten, tipsar om presentationsupplägg och ger möjlighet att dela ut diplom till eleverna som klarar slutprovet på webbsidans tivoliområde. Samma material är dessutom värdefull information för studenter på lärarutbildningarna som vill lära sig mer om upphovsrätt.

 

Minneslista för projektarbeten och användbara länkar

PRVs minnelista för projektarbeten – PRV har tagit fram en enkel minneslista som elever kan använda i sina skolarbeten. Det är upphovsrätt i sju enkla steg!

Användbara länkar – Här hittar du länkar som du kan använda i ditt arbete om upphovsrätt!

Källa: Patent- och Registreringsverket

 

Mer om upphovsrätt

Kika gärna också in på vår sida om Upphovsrätt där du kan få ytterligare tips att använda i ditt arbete om upphovsrätt.