Tito och fåglarna visar ett samhälle där människor slutar tänka själva och förlamas av skrämmande nyhetsrapporter. 10-åriga Tito inser att någon måste göra något, innan det är för sent. Han anar att vi tappat bort den kanske viktigaste rösten av alla: naturen och fåglarnas sång…
”En oerhört snyggt brasiliansk olje-animerad berättelse om en värld som påminner om vårt samhälle idag. Om rädslor som sprider sig bland människor, om polarisering och människor som mer och mer glömmer bort naturen. Dessutom börjar allt fler att sluta tänka själva. Och då sprider sig en skrämmande epidemi.
Tioårige Tito bor med sin mamma sedan hans pappa för flera år sedan jagats iväg av mamman. Tito misstänker att han kan hitta lösningen som kan rädda människorna och världen. Lösningen finns i en uppfinning hans pappa höll på med. Pappan forskade på fåglar och i synnerhet på fågelsången. Pappans teori var att människor glömt bort att förstå fåglarnas sång och att det finns en kraft i fåglarnas sång som behövs för att världen ska vara i balans.
Berättelsen är magisk, spännande och engagerande. Färgerna och olje-animeringen är färgstark, talande och mycket välgjord och sätter igång fantasin. De svenska rösterna är skickliga och har alla djup personlighet som passar perfekt till berättelsen och karaktärerna.” (Kulturbloggen.com)
Tito och fåglarna passar för såväl låg- som mellanstadiet, men även för diskussion bland de äldre eleverna på högstadiet.
Extramaterial
Förutom en lärarhandledning finns ett webbaserat spel som kan användas i det pedagogiska arbetet. I Epidemi-mobilen finns olika appar som låter eleverna resonera kring vikten av källkritik genom att bemöta och faktagranska texter och bilder. Spelet kan spelas från dator eller vilken mobil enhet som helst. Spelet är på svenska.
Du kan också läsa mer om filmen och tre dimensioner av hållbarhet här: Tito och fåglarna – hållbart.