Tips och länkar

Tipslapp

Jenny, som tidigare jobbade som IKT-pedagog hos oss, har gjort ett dokument med bland annat användbara länkar och boktips som ni får när ni är på workshop och föreläsningar –  Programmeringstips från AV Media Skåne.

 

Skolverket

Skolverket har två webbkurser i programmering: Om programmering och Att programmera. Läs även om digital kompetens på skolverkets hemsida.

 

Årstaskolan

Årstaskolan gjort en webbplats Kodknäck.se. Där finns ett bra utbud av resurser. En hel del om att använda BeeBots för att lära sig att förstå kod. Sedan övergångar till hur bl.a. Scratch kan användas.

 

Kodcentrum

Den ideella organisationen Kodcentrum sponsras av flera IT-företagoch erbjuder bra resurser. Kodcentrum har tagit fram ett digitalt läromedel om datalogiskt tänkande, programmering och digital kompetens som finns tillgängligt via Kodboken.se.

 

Internetstiftelsen i Sverige

IIS har ett gediget material med både kurser, rapporter bland annat den stora rapporten ”Svenskarna och internet”, internetguider inom många olika områden, bland annat programmering. Deras kurser i bland annat Scratch hittar du bland deras Digitala lektioner.

 

Timmen med kod

Code.org är en mycket ambitiös satsning, som delvis översatts till svenska, där det finns bra lektionsmoduler på olika nivåer. Bland annat finns relativt enkla introduktioner med blockprogrammering med figurer från Angry birds och Plants vs Zombies. Den sidan har också möjlighet att visa den javascript-kod som blocken motsvarar, så att det är möjligt att gå över från blockprogrammering till att skriva kod. Det finns också introduktioner till de olika kapitlen av bland andra Bill Gates (Microsoft) och Mark Zuckerberg (Facebook).

 

Tynker

Tynker är en del av Hour of code och erbjuder gratis programmering – allt från nybörjare till mer avancerade programmering. Det finns massor att välja mellan, men om man går ifrån det som tillhör Hour of code blir det en betaltjänst.

 

Kojo

Lunds tekniska högskola har bra material för att jobba med programmering i skolan. Eleverna programmerar i Kojo med programspråket Scala. Kojo är gratis och finns på svenska. Det är skriven kod men passar för alla årskurser. LTH har gjort uppdrag som man direkt kan använda i undervisningen.

 

PRiM – Programmering i matematik

Center för skolutveckling i Göteborgs stad har i samarbete med grupp lärare i grundskolan och gymnasiet skapat sidan PRiM – Programmering i matematik som en introduktion till programmering i matematik. På sidan finns det övningar och material som du kan använda tillsammans med eleverna.