Här kommer en presentation av säsongens stora släpp av spelfilm, samt några dokumentärer, som nu är på gång in i vår Mediekatalog!

I takt med att filmerna finns att hitta i Mediekatalogen kommer titlarna att länkas. Tills dess kommer de att stå som kursiva.

 

Spelfilmsnyheter

Förskola

Muminpappans bravader – en ung mumins äventyr – Animerat drama för de yngre. Baserad på boken Muminpappans bravader. Skrivna av honom själv. När Mumintrollet är sängliggande efter ett getingstick vill Muminpappan pigga upp honom med berättelser om sin äventyrliga ungdom. Målgrupp: Från 0 år.

Rabbit Academy – Uppdrag Rädda påsken – Animerat drama. Baserad på boken En dag på kaninskolan (1924). Max har äntligen nått målet. Att bli den första stadsharen som går påskhararnas mästarutbildning. I påskhararnas skola får Max och hans vänner läras sig att hitta sina egna superkrafter för att skydda påsken. Men så händer det otänkbara. Det gyllene ägg som är skolans mest kraftfulla magiska föremål blir helt svart. Påsken är hotad! Målgrupp: Från 5 år.

 

Åk F-3 och 4-6

Nötknäpparen och den magiska flöjten – Animerat, julinspirerat och klassiskt äventyr. Bygger på boken Nötknäpparen av E.T.A Hoffmann (1816). Finns med både svenskt och engelskt tal. Målgrupp: Från 7 år.

Emily och den magiska resan – Fantasy/drama/äventyr. Med svenskt eller engelskt tal. Emilys mamma, en berömd barnboksförfattare, skriver sagor om det magiska riket Faunutland. Tillvaron för Emily och hennes mamma är ganska tuff, då Emilys pappa har gått bort. Men de kämpar på. En dag hittar hon en förtrollad kista med en magisk sagobok och blir förflyttad till sagans värld Faunutland. (Inspelningen ägde rum i Skåne) Målgrupp: Från 7 år, beroende på språk.

En fjärils hjärta Drama. Juozapas är en tystlåten pojke som föder upp insekter i ett övergivet hus. Mitt på hans bröst, under hans stora stickade tröja, buktar något ut och det tuffa gänget i skolan kallar honom för ”ballongen”. Sedan flyttar Rugilè till stan. Hon blir vän med Juozapas och blir den första som får reda på hans hemlighet. AN, SWFMålgrupp: Från 10 år.

Filmtjuven – Drama från Indien. När bypojken Samay hamnar på bio för första gången blir han helt förtrollad! Mot sin stränge fars vilja beger han sig till den slitna biografen även nästa dag – fast tågresan dit är många, många mil lång. Han har inga pengar, men när biomaskinisten känner den förföriska doften från matlådan som Samays mor tillrätt föreslår han ett byte. Mat mot film! Detta blir början på en varm vänskap mellan Samay, maskinisten och biodukens magi som får den fattige pojken att skissa upp storslagna – men också väldigt farliga – planer. Målgrupp: Från 10 år.

Var är Anne Frank? – Animerat drama. Kitty är den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän. Målgrupp: Från 11 år.

 

Högstadiet och gymnasiet

Casablanca Beats Drama, om en progressiv musiklärare som vill förmedla musikens potential som uttrycksform. Den före detta rapparen Anas börjar jobba på ett kulturhus i ett arbetarklassområde i Casablanca. Hans elever sporras av sin nye lärare till att försöka frigöra sig från de begränsande traditionernas makt för att leva ut sina lustar och uttrycka sig själva genom hip-hop. Vägledda av rapparen Anas börjar ungdomarna förmedla något som är äkta, på riktigt, i sina hip-hop-texter. Och trots ett motstånd från religiösa normer och föräldrar ger de inte upp! Målgrupp: Från 13 år.

Philomena – Verklighetsbaserat drama om kyrkliga övergrepp, som tvångsadoption. Baserad på boken The lost child of Philomena Lee. Philomena har i 50 år burit på hemligheten om den son hon födde som mycket ung på ett kloster i Irland. Tillsammans med den cyniska journalisten Martin Sixsmith beger hon sig till USA i förhoppningen att lyckas finna sonen där. Målgrupp: Från 14 år.

Olga – Ett starkt drama om idrott, politik och att hitta sin egen plats. Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz – hennes döda pappas hemland. Samtidigt som spänningarna i Ukraina trissas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land. Målgrupp: Från 15 år.

Clara Sola – Guldbaggebelönat drama. 40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud. Hon är ett ”helgon” i en by i behov av hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Medan mamman gör allt hon kan för att hålla tillbaka Claras utveckling som kvinna, lyckas hon inte kväva hennes sexuella lust. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå hos Clara som leder henne ut på outforskad mark där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser. Målgrupp: Från 15 år.

Dödgrävarens hustru – Drama. Guled står utanför sjukhuset och inväntar ambulanserna. Har han tur har någon avlidit och Guled och de andra dödgrävarna kan tjäna lite pengar. Inget roligt jobb, men de har varandra. Guled har också Nasra, hustrun som han avgudar. Men Nasra är döende och i behov av en njurtransplantation som de absolut inte har råd med. Det finns en lösning, men det vill Nasra inte höra talas om. Istället väljer hon att njuta av varje minut hon har kvar i livet. För Guled däremot finns inga gränser för vad han kan göra för att rädda sin hustru. Målgrupp: Från 15 år.

I love you, Phillip Morris – Drama/komedi. Steven är lyckligt gift. En bilolycka får honom att omvärdera sitt liv. Han inser att han är gay och beslutar sig för att leva sitt liv fullt ut – även om det innebär att bryta mot lagen. Därför hamnar han snabbt i fängelse. Det blir en vändpunkt för att blir galet kär i Phillip. Stevens dröm är att få leva ett liv i frihet med Phillip, men det får honom att begå fler innovativa brott. Han är beredd att göra vad som helst för att förenas med Phillip och gör flera rymningsförsök som får omvärlden att häpna. Målgrupp: Från 15 år.

Kupé nr 6 – Drama, som bygger på boken med samma namn av Rosa Liksom. Laura pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att åka till Murmansk fö ratt äntligen få se de unika hällristningar hon så länge varit besatt av. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I sin kupé möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap. Målgrupp: Från 15 år.

 

Dokumentärer

Det är vår tur nu – Dokumentär om psykisk ohälsa och vänskap. A-märkt. Huvudpersonerna har även skrivit boken Ryck upp mig. En dokumentär om Emma och Siri, två unga tjejer från Uppsala som själva har haft problem med psykisk ohälsa och arbetat intensivt med att bryta tabun och tystnadskultur. De skrev en bok, drev en framgångsrik podcast, påverkade politiker, satt i TV, skrev en bästsäljande bok och höll mer än 200 föredrag runtom i landet. Men det kom med ett pris. Det här är en film om två unga människors kamp och hur de med tydliga frågeställningar väckt tankar och brutit en tystnadskultur. Målgrupp: Från 13 år.

Call me Madame Maestro – Dokumentär om musik och även jämställdhet. Vad händer när en förändring sker? Varför sker den och hur? Vi låter världen darra en smula. En film om musikens makt och kraft. En film som fångar och förmedlar erfarenheter från den klassiska musikvärlden, sett ur kvinnans blick, i perspektiv av 30 år. För 30 år sedan mötte regissören Christina Olofson dirigenter från Sverige, Norge, Ryssland och USA. Kvinnor som skapade historia. Nu är det dags att återvända. Samtidens dirigent – vad berättar hon? Målgrupp: Från 15 år.

Calendar Girls – Dokumentär om kvinnlig gemenskap i äldre ålder. A-märkt. Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridasmest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60 år. De vägrar danstruppen att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje. En feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap och dans. Målgrupp: Från 15 år.