På webbsajten Filmriket hittar du ett gediget och kostnadsfritt utbildningsmaterial om hur du kan arbeta med filmskapande och rörlig bild. Ta dig gärna en stund till att botanisera runt bland Filmrikets filmskola och filmövningar för att få inspiration till ditt arbete med film.
Se, skapa och samtala om film
”Idag kommunicerar vi dagligen via rörlig bild. Genom Filmriket får alla i Sverige möjlighet att lära sig skapa film oavsett uppväxtvillkor, skola och individuella förutsättningar. Vi främjar den demokratiska rättigheten att lära sig filmens språk.
Här hittar du inspiration och övningar inom filmskapande. Våra övningar är utvecklade med utgångspunkt i grundskolans reviderade läroplan med syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till de olika kursplanerna. Vi uppdaterar kontinuerligt med nya övningar som vi tar fram tillsammans med lärare, filmpedagoger och verksamma filmskapare.
Vi höjer medvetenheten inom MIK (medie- och informationskunnighet) och ger elever ett källkritiskt förhållningssätt till rörlig bild. Vår drivkraft är att öka ungas kreativa förmågor och digitala kompetens, och därmed även deras personliga utveckling.”
Källa: Filmriket.com
Filmrikets playtjänst – ett filmarbete kring de Globala målen och nationella minoriteter
I samarbete med Filmcentrum och The New Division har Filmriket sammanställt två paket med tema De Globala målen, ett för högstadiet och gymnasiet och ett för de allra yngsta (6 till 9 år) som innehåller 17 filmer vardera, för att matcha de 17 globala målen inom Agenda 2030.
Utöver detta finns det även två ytterligare paket: ”Nationella minoriteter” och ”Minibio – Nationella minoritetsspråk”.
Du, som är över 18 år, kan skapa ett konto gratis här. Som inloggad kan du titta på filmerna och ta del av lärarhandledningar, men också använda det tillhörande arbetsmaterialet, som är kopplat till det mål som passar att diskutera utifrån filmens innehåll.