GOTD (Grej Of The Day) är numera ett välkänt begrepp bland lärare, skapat av mellanstadieläraren Micke Hermansson. Inspirerade av hans idé har Eduklips, producent av utbildningsklipp, skapat Minilektioner till sina utbildningsklipp. Där kopplas ledtrådar och fakta till ett utbildningsklipp.

Idén med Minilektionerna är att uppmuntra eleverna till spontana diskussioner och undersökningar av dagens ämne, även efter lektionens slut. Genom att repetera kunskaperna ökar chansen att eleverna minns bättre. Räkna med att varje lektionstillfälle tar ca 15 min (inklusive filmvisning). Minilektionen kan till exempel handla om ett djur, en plats, en händelse, en person eller en uppfinning och ger dig ett upplägg som är redo att användas direkt i klassen.

 

Var hittar du Minilektionerna?

Om det finns en Minilektion till ett utbildningsklipp hittar du det som en pdf under Dokument och länkar (titta i menyraden till vänster) när du har klickat in på det utbildningsklipp du vill använda. Här ser du ett exempel på hur det kan se med en minilektion om gråsälen.

Du hittar alla färdiga Minilektioner till olika utbildningsklipp genom att söka på ”Minilektion”.

 

Vill du skapa en helt egen Minilektion?

Då finns det en färdig mall (Powerpoint-format) som du kan ladda hem och fritt använda. I mallen finns tips på hur du skapar egna Minilektioner, följer upphovsrätten och hittar säkra källor. Dessutom finns färdiga bilder som du kan använda.

Lycka till med att använda de färdiga Minilektionerna samt med att skapa egna!