Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. (samer.se)

Vi vill gärna tipsa om filmer som kan användas när man pratar om den samiska kulturen, men även om våra andra nationella minoriteter. I Sverige har vi fem nationella minoriteter idag: judar, romer, samer, sverigefinnar eller tornedalingar.

 

Filmtips

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9, så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

 

Åk F-3 och 4-6

Prick och Fläck på fläcken – Kortfilmer på minoritetsspråk – med samiskt, romskt och tornedalsfinskt tal. Målgrupp: Från 6 år.

Alfons leker Einstein – Kortfilmer. Berättelse om Alfons Åberg på minoritetsspråk – med samiskt, romskt och tornedalsfinskt tal. Målgrupp: Från 6 år.

Samer – renskötsel i Sapmi – Utbildningsklipp. Samerna har levt av naturen sedan urminnes tider och fortfarande är rennäringen en viktig del av deras liv. Vi får se hur det går till att samla in hundratals renar vid en kalvmärkning långt upp på fjället. Målgrupp: Från 6 år.

Katitzi – Drama i 6 avsnitt. En färgsprakande och stjärnspäckad tv-serie med bla Loffe Karlsson och Kjell Bergquist. Efter Katarina Taikons populära böcker. Finns även att boka som boklåda! Målgrupp: Från 7 år.

Samer – Läraren Johan ska ha en lektion om samer. Han reser därför norrut, hem till Nils-Anders och Evelina som är samer. De lär honom om samernas historia, kultur och hur samer lever idag. Målgrupp: Från 9 år.

Elina, som om jag inte fanns – Drama. OBS! Bokas endast som DVD!  Elina, 9 år får börja skolan igen efter en längre tids sjukdom. Hon hamnar omedelbart på kollisionskurs med sin nya stränga lärarinna. Elina gör uppror och snart är hela skolan och nästan hela det lilla samhället införstådda med vad som sker men ingen vågar ställa sig på Elinas sida. Målgrupp: Från 10 år.

Sameblod – Drama. OBS! Bokas endast som DVD! Elle Marja, en ung samisk tjej från ett renskötarhem utsätts för 30-talets rasism med kolttvång och rasbiologiska undersökningar och väljer till slut att rymma från sin samiska internatskola och ”bli svensk”. Men i kampen för att få status och bli en riktig svensk så tvingas hon bryta banden med sin familj och förneka den kultur hon vuxit upp i. Målgrupp: Från 11 år.

Världens urfolk – samer – Utbildningsklipp. Samer är ett urfolk, även kallad urinvånare eller ursprungsbefolkning. I det här utbildningsklippet får vi en introduktion till samernas historia, traditioner, kultur och deras situation idag. Målgrupp: Från 11 år.

Det här är inte jag – Vi lever i en visuell kultur. Bilder formar vår uppfattning av världen, andra människor och oss själva. Men många saknar nödvändiga kunskaper för att kunna tolka visuella uttryck. ”Det här är inte jag” är en kort film för diskussion om rasistiska stereotyper. Ordet stereotyp är hämtat från tryckkonstens historia där stereotypen är den mall som gör att man enkelt kan mångfaldiga typer för tryck. Målgrupp: Från 11 år.

Nationella minoriteter i Sverige – I filmen ta man upp om varje minoritets historia samt minoriteternas särställning och rättigheter idag. Du får även en sammanfattning över de nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli, romska samt samiska. Målgrupp: Från 12 år.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Ellos eatnu – Låt älven leva – Verklighetsbaserat drama. Berättelse om hur samerna har blivit behandlade i Norge, och hur de har behövt kämpa för sina rättigheter. Altakonflikten och kampen om älven var en liten men viktig del av en större konflikt. Det blev en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Målgrupp: Från 13 år.

Hur gör man för att rädda ett folk – Det här är berättelsen om svenska rasbiologers framfart i Lappland och Rasbiologiska institutets kopplingar till nazityskland – en mörk del av den svenska historien vars arv lever kvar än idag. Målgrupp: Från 13 år.

Min samiska historia: Vi får aldrig glömma – Máridjá är 19 år och bor i Stockholm. Hennes samiska identitet har alltid varit självklar, men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte orkat fundera kring tidigare. Målgrupp: Från 13 år.

Europas romer idag – I filmen skildras forskningens och vetenskapens kamp mot fördomar och rädsla. Hur kommer det sig att Tjeckien har fällts i Europadomstolen för att de efter tvivelaktiga psykologtester systematiskt placerar romska barn i särskola? Varför finns inga tältbosättningar i Berlin trots att det bor fler romer där än i hela Frankrike? Filmen skildrar nyanserat hur den politiska viljan till hållbara och humana lösningar för romer skiljer sig mellan olika länder i Europa. Målgrupp: Från 13 år.

Svenska förklarad: Nationella minoritetsspråken – Hur gick det till när Sverige fick sina fem officiella nationella minoritetsspråk för tjugo år sedan? Och varför blev det just samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch? Vi hör om språkens långa tradition i Sverige och får exempel på hur de låter och skrivs. Målgrupp: Från 16 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Samernas nationaldag och nationella minoriteter.

 

Kombinera med!

Resursbank

Du vet väl om att du kan hitta mer material om nationella minoriteter i vår Resursbank. Förslagsvis kanske dessa fria resurser vara något för dig att besöka?

  • Filmriket – har olika temapaket med filmer som kan användas i undervisning, däribland ett tema om nationella minoriteter.
  • Svenska Filminstitutet – har ett gediget undervisningsmaterial om nationella minoriteter, som du kan använda dig av fritt i klassrummet.
  • Samer.se – här hittar du undervisningsmaterial om just samerna, för olika målgrupper.
  • Forum för levande historia – har material kring antisemitism och  antiziganism.
  • Bläddra – innehåller e-böcker på nationella minoritetsspråk.

 

Böcker och studielåda

Boka gärna en temalåda om samer eller kombinera film och bok – Katitzi! Det går också att boka två studielådor från Regionmuseet, en om samer och en om romer!

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Sametinget
  • Samiskt språk och kultur
  • Samernas nationaldag 6/2
  • Samiska identitetsmarkörer
  • Samisk musik – bevarad och förnyad
  • Romernas internationella dag 7/4

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Samer
  • Identitet
  • Vardagsliv