”Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, ett ansträngt energiläge, stigande matpriser liksom allt tydligare konsekvenser av klimatförändringarna i människors vardag, gör det allt viktigare att vi tillsammans bemöter människors ökande engagemang.” (MSB)

Tanken med detta tema är att uppmärksamma den årliga informationsinsatsen som MSB har för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) genomförs vecka 39, den 25 september till den 1 oktober. Årets tema är Öva!

Begrepp att prata kring:

  • Kris
  • Säkerhet
  • Beredskap
  • Desinformation
  • Källkritik
  • Källgranskning
  • Samverkan

 

 

Beredskapsveckan – vecka 39

”Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Ju fler som säger samma sak vid samma tidpunkt desto större genomslag.”

 

Stödmaterial

På MSB:s hemsida finns material att arbeta med – inför och under Beredskapsveckan, men absolut även vid andra tillfällen under året.

Här finns:

  • Informationsfilmer
  • Material för skola
  • Hur man sätter ihop en krislåda
  • Broschyrer
  • Förslag på aktiviteter för att öva i händelse av kris

Vidare till MSB – Beredskapsveckan

 

 

Skolverket

Förskolan och skolan är samhällsviktiga verksamheter och det är viktigt att de, så långt det är möjligt, pågår som vanligt vid olika typer av kriser. Här finns information om hur du kan förbereda din verksamhet vid olika händelser av kris.

Säkerhet och krisberedskap vid ett förändrat omvärldsläge

 

 

Filmtips

Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk 1-3

Surfarna – Ett minidrama för årskurs F-3 på ämnet digital kompetens. Serien är tänkt att ge en grundläggande förståelse för ett antal begrepp och fenomen på internet, samt skapa en bild av vilka mekanismer som styr urvalet i datorernas sökmotorer.

Grejen med demokrati: Yttrandefrihet – Klipp. Även tal på: arabiska, nordsamiska, engelska, franska och finska. Mina vill veta vad grejen med yttrandefrihet är. Den ytliga influeraren ”Demokratiälskaren” tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det – men det går inte så bra. Istället vänder sig Mina till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut begreppet yttrandefrihet.

Sveriges grundlagar – Klipp. I Sverige har vi fyra grundlagar och det är speciella lagar som innehåller spelreglerna för vårt samhälle och hur Sverige ska styras. De ska alltså skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Ett viktigt skäl är att det måste finnas tid att tänka igenom ändringarna och vilka följder de kan få. Vi lär oss om vilka grundlagarna är.

 

Åk 4-6

Vad är MSB? – Lilla Aktuellt Skola förklara. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, arbetar bland annat med att förbereda och stödja samhället inför kriser. Men vad betyder det egentligen?

Förklara för mig – En serie som vill ge eleven verktyg att förstå svåra frågor i vår samtid. Programmen är ett försök att ge en kunskapsmässig grund för att bättre kunna ta del av nyhetsrapporteringen kring aktuella frågor. Delar i serien: Yttrandefrihet, Sverige i Nato, Om demonstrationer, Vad är terrorism? Hur kan krig undvikas? Varför blir det krig?

Bakgrunder – Totalförsvaret – Totalförsvaret består av två delar – det militära försvaret och civilt försvar. De har olika uppgifter i fredstid, under kris och i krig. Vi tar upp frågan om vad den enskilde medborgaren har för ansvar vid krig eller höjd beredskap. En viktig del är hur vi hanterar information och påverkan. Begreppen desinformation, påverkan, källkritik och källtillit förklaras. Vi får även konkreta tips på hur vi bör agera för att avslöja desinformation och hur vi kan hitta rätt källor för informationsinhämtning.

Nyfiken på Sverige: Grundlagarna – Klipp. Tal på flera olika språk. På ett enkelt sätt förklaras Sveriges fyra grundlagar. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för lagarnas innehåll och hur de påverkar samhället. Men också vilka rättigheter och skyldigheter vi har i Sverige.

Dröm om demokrati: Grundlagarna – Vi går igenom hur grundlagar tjänar medborgarna och demokratin och varför det krävs flera mandatperioder för att ändra en grundlag. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, och statsvetaren Jenny Madestam medverkar. Vi träffar också journalisten Martin Schibbye, som berättar om tiden i etiopiskt fängelse och om att vara berövad rätten att fritt uttrycka sig.

Yttrandefrihet – Klipp. I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Vad betyder det? Får man säga precis vad som helst?

Kort om demokrati: Åstiktsfrihet och yttrandefrihet – I Sverige får vi leva som vi vill, vi får tycka och säga NÄSTAN vad som helst. Vi har åsiktsfrihet och yttrandefrihet, men vad betyder det egentligen? Och har alla människor i världen samma rättigheter?

 

Förklarat – serie utbildningsklipp:

NATO – Under 2022 har ett högst försämrat säkerhetsläge i Europa gjort att Sverige och Finland blir medlemmar i Nato på grund av de ökade militära spänningarna i världen. • Vilka rättigheter och skyldigheter innebär det för ett land att vara medlem i NATO?

Sveriges militära försvar – Sedan Ryssland angrep Ukraina i februari 2022 har strålkastarljuset riktats mot NATO och vårt eget försvar. Efter decennier av nedrustning är det många som inte har kunskap om hur vårt försvar ser ut och fungerar. • Vilka delar består vårt militära försvar av?

Sveriges civila försvar – Terrorhandlingar och falsk ryktesspridning kan göra att människor blir oroliga och drabbas av panik eller annat. Allt sådant måste vi kunna försvara oss emot. • Hur är vårt civila försvar organiserat?

 

Åk 7-9

Orka plugga: Källkritik – En serie om källkritik, falska rykten, att tänka på när man delar på internet, att tolka bilder och om att granska källor.

Rykten och fakta – Miniserie av klipp som utmanar elever till källkritik. Ämnena är vitt spridda men det gemensamma är att de fångat upp ett rykte och som motvikt tar de fram statistik eller annan fakta i frågan. Men, är det ändå hela sanningen? Finns det fler parametrar att beakta? Finns det bara en sanning?

Bakgrunder: Vad är NATO? – Serie i delar. Klipp. Programmet berättar om bakgrunden till Nato, vad som krävs för att få vara med och vilka garantier man har som medlemsstat.

Internationella samarbeten inom säkerhet och försvar – Vad gör Interpol egentligen? Vad är ASEAN och Nordefco? I den här filmen ska vi titta närmare på länders internationella samarbeten inom säkerhet och försvar. Vi börjar med att undersöka vad ett internationellt samarbete är för något och vilka fördelar och nackdelar som finns. Sen går vi igenom flera exempel, bland annat FN, Nato, OSCE och AUKUS.

Fatta Sveriges demokrati: Yttrandefrihet – Vad får man säga i en demokrati och hur kan man göra sin röst hörd? Statsvetaren Jenny Madestam förklarar vad en grundlag är och varför de är så viktiga för vår demokrati. Sverige har fyra grundlagar varav en är yttrandefrihetsgrundlagen.

 

Gymnasiet

Kort om demokrati: Åstiktsfrihet och yttrandefrihet – Klipp. Med tal på: arabiska, swahili, tigrinja, ukrainska, dari och franska. I Sverige får vi leva som vi vill, vi får tycka och säga NÄSTAN vad som helst. Vi har åsiktsfrihet och yttrandefrihet, men vad betyder det egentligen? Och har alla människor i världen samma rättigheter?

 

 

Kombinera med!

Litteratur

 

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kan vara användbart till ditt arbete kring detta tema:

 

Resursbank

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Rädd eller beredd?
  • Svenska Blå Stjärnan
  • Cybersecurity Academy
  • Lilla Krisinfo

 

Digitalkvart.se

I den här digitala kvarten tittar vi på vilka strategier och verktyg som främmande makt kan använda för att påverka vårt samhälle, och ger exempel på hur ni kan jobba med källkritik i klassrummet för att ge eleverna en digital beredskap.

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Yttrandefrihetens begränsningar

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Demokrati
  • Källkritik: vinkling

 

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Säkerhet och beredskap.