Romernas internationella dag (nationaldag) är den 8 april och firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Romerna har inget ”eget” land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen. (Källa: Delegationen för romska frågor)

Vi vill gärna tipsa om filmer som kan användas när man pratar om den romska kulturen, men några även användbara i undervisning om våra andra nationella minoriteter. I Sverige har vi fem nationella minoriteter idag: judar, romer, samer, sverigefinnar eller tornedalingar.

 

Filmtips

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9, så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

 

Åk F-3 och 4-6

Prick och Fläck på fläcken – Kortfilmer på minoritetsspråk – med romskt, samiskt och tornedalsfinskt tal. Målgrupp: Från 6 år.

Alfons leker Einstein – Kortfilmer. Berättelse om Alfons Åberg på minoritetsspråk – med romskt, samiskt och tornedalsfinskt tal. Målgrupp: Från 6 år.

Katitzi – Drama i 6 avsnitt. En färgsprakande och stjärnspäckad tv-serie med bla Loffe Karlsson och Kjell Bergquist. Efter Katarina Taikons populära böcker. Finns även att boka som boklåda! Målgrupp: Från 7 år.

Andrea hälsar på: Hos Nadja – Andrea Hökerberg möter tolvåriga Nadja som laddar för att uppträda på en stor dansföreställning i Stockholm. Nadja och hennes familj är romer och alla i familjen dansar. Farfar är hennes danslärare. Målgrupp: Från 10 år.

Romernas historia – Det har funnits romer i Sverige i mer än 500 år, trots det har de aldrig betraktats som svenskar. De är en mer eller mindre bortglömd del av den svenska historien. Idag möter vi romer på gator och torg som ber om pengar. Varför har det blivit så? Varför har vi svenskar haft så svårt att acceptera romernas kultur och historia? Målgrupp: Från 10 år.

Nationella minoriteter i Sverige – I filmen ta man upp om varje minoritets historia samt minoriteternas särställning och rättigheter idag. Du får även en sammanfattning över de nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli, romska samt samiska. Målgrupp: Från 12 år.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Till drömmarnas land – Drama. Sabina har rest från Rumänien till det lilla svenska samhället Holmsund med sina romska bröder. Ett sommarlov ska just börja och Sabina ska lära känna Elin. Tillsammans ska de revoltera mot det gamla och hitta något nytt i varandra. Regissören Victor Lindgren vill få tittaren att reflektera över invandring och främlingsfientlighet, utan att komma med några färdiga svar. Målgrupp: Från 12 år.

Europas romer idag – I filmen skildras forskningens och vetenskapens kamp mot fördomar och rädsla. Hur kommer det sig att Tjeckien har fällts i Europadomstolen för att de efter tvivelaktiga psykologtester systematiskt placerar romska barn i särskola? Varför finns inga tältbosättningar i Berlin trots att det bor fler romer där än i hela Frankrike? Filmen skildrar nyanserat hur den politiska viljan till hållbara och humana lösningar för romer skiljer sig mellan olika länder i Europa. Målgrupp: Från 13 år.

Från Sverige till himlen – Romer och Pingstkyrkan – Dokumentär. Heli och Seija är romer, men lika viktig som den romska identiteten är för dem är det att de också är kristna och pingstvänner. Varför är det så många romer i Sverige som väljer att gå med i just Pingstkyrkan? Anna Lindman får följa med på bönemöte och hon får inblick i vad kyrkan betytt för många romer. Målgrupp: Från 13 år.

Romernas historia – 1900-tal – Serie i fyra avsnitt. Hur har det varit att leva och växa upp som rom i Sverige under 1900-talet? Vi får höra om den politik som fördes mot romer och hur många resanderomer steriliserades och hamnade på barnhem. Romerna tilläts inte bli bofasta förrän på 1960-talet och utestängdes därmed från den svenska skolan och den svenska demokratin. Både kunskap och fördomar ventileras. Målgrupp: Från 13 år.

Svenska förklarad: Nationella minoritetsspråken – Hur gick det till när Sverige fick sina fem officiella nationella minoritetsspråk för tjugo år sedan? Och varför blev det just samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch? Vi hör om språkens långa tradition i Sverige och får exempel på hur de låter och skrivs. Målgrupp: Från 16 år.

 

Komvux

Alltid fick man höra ”jävla zigenare” – Dokumentär. Ända sedan de första romerna anlände till Sverige för femhundra år sedan har de diskriminerats och förföljts. Den bristande kunskapen, osynligheten och förnekelsen av de historiska övergrepp som romer utsatts för är en av bidragande orsaker till många romers fortsatta marginalisering och utsatthet idag. Målgrupp: Från 18 år.

 

Kombinera med!

Resursbank

I vår Resursbank hittar du flera fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med nationella minoriteter:

  • Filmriket – har olika temapaket med filmer som kan användas i undervisning, däribland ett tema om nationella minoriteter.
  • Svenska Filminstitutet – har ett gediget undervisningsmaterial om nationella minoriteter, som du kan använda dig av fritt i klassrummet.
  • Forum för levande historia – har material kring antisemitism och antiziganism.
  • Bläddra – innehåller e-böcker på nationella minoritetsspråk.
  • Minoritet.se – fakta om Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

 

Litteratur

Kombinera film och bok – Katitzi hittar du både som bok och som filmserie i vår Mediekatalog!

 

Studielåda

Det går också att boka den fina studielådan Romer och resande från Regionmuseet Kristianstad om romer och deras kultur!

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Romernas internationella dag 7/4

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Identitet
  • Du och jag
  • Vardagsliv

 

Skolverket tipsar

På Skolverkets hemsida hittar du fakta om romer som kan användas i undervisning om romerna som nationell minoritet, deras historia och om romsk kultur. Läs mer.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just filmer om romer, om du vill gå till tipsen direkt i Mediekatalogen senare.

Till samlingen Romer.