Användbara resurser i klassrummet

Här har vi valt att samla länktips till pedagogiskt material och verktyg som kan fungera som stöd vid planering och undervisning. Du finner i osorterad ordning länkar med kort beskrivning till olika organisationer, myndigheter och andra aktörer, med gratis material för användning i förskola och skola. På några av sidorna behöver du skapa konto för att komma åt material, men utan kostnad. Det är dock på lärarens egna ansvar att källkritiskt granska materialets innehåll.

 

Filtrera resurser

Filtrera resurser genom att klicka i en eller flera kategorier nedan. Du kan alltid "nollställa" filtreringen genom att klicka i "Visa alla".

Visa alla
Bild
Biologi
Engelska
Fysik
Geografi
Hem- och konsumentkunskap
Historia
Idrott och hälsa
Kemi
Matematik
Moderna språk
Modersmål
Musik
Religionskunskap
Samhällskunskap
Slöjd
Svenska
Svenska som andraspråk
Teknik
Stöd i arbetet

Arbetar du i förskola, skola eller vuxenutbildning? Hitta nya arbetssätt, inspireras av andra och ta del av Skolverkets samlade stöd för att få hjälp med alla de utmaningar du möter. Här hittar du också stödmaterial för att utveckla undervisningen eller verksamheten inom en rad olika områden, skolformer och verksamheter – även ämnesövergripande. Till webbplatsen.

SVT Play

Program och inslag som finns på SVT:s webbplats svt.se samt på SVT Play är fria att använda i undervisning. Här hittar du både dokumentärer och spelfilmer som kan passa i utbildningssyfte. (Foto: Ulrika Malm/SVT) Till webbplatsen.

Öppet arkiv

Öppet arkiv är en del av SVT med svenska program att streama från tv:s början fram till 2000-talet. Gör en nostalgisk resa genom tv-historien bland barnprogram, kriminalserier, humorprogram och dokumentärer. Titlar i Öppet arkivs utbud speglar sin tids språkbruk, värderingar och historiska sammanhang. (Foto: Lars Wiklund/SVT) Till webbplatsen.

Utbildningsradion

Hitta allt som är nytt och aktuellt för skolan på en och samma plats – på UR:s lärarsida hittar du programtips för lärare i förskola, grundskola och gymnasieskola! Till webbplatsen.

Norden i skolan

Norden i Skolan är en fri undervisningsplattform som ger lärare och elever i grundskolan och gymnasiet i hela Norden möjligheter att arbeta med skandinavisk grannspråksförståelse och nordisk kulturförståelse. Du hittar bl a här en skolchatt, filmer med arbetsuppgifter, nordisk ljudordbok och har möjlighet att skaffa en nordisk vänklass. Till webbplatsen.

Filmriket

Här hittar du ett fritt utbildningsmaterial om hur du kan arbeta med filmskapande och rörlig bild. I Filmrikets filmskola och filmövningar kan du få inspiration till ditt eget arbete med film. I deras playtjänst kan du även strömma film utifrån några utvalda teman. För detta krävs inloggning. Du, som är över 18 år, kan skapa ett konto gratis. Till webbplatsen.

Svenska Filminstitutet

Filminstitutets filmpedagogiska verksamhet är en informations- och kunskapskälla för alltifrån regionala filmverksamheter och kommuner till enskilda skolor och lärare. Här finns bl a filmhandledningar och filmlexikon att använda, ett filmpedagogiskt paket för undervisning om de nationella minoriteterna samt en filmpedagogisk modell, Lika vär(l)d – för vem?, för samtal om rättvisa, jämställdhet och demokrati. Till webbplatsen.

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se består av tusentals filmer som är gratis och fria att strömma i undervisningen. Kortfilmer, journalfilmer, reklamfilmer och mycket annat, från filmens början fram till idag. Här har man samlat ett hundratal filmer under tretton teman som går att använda främst i samhällskunskap, geografi och historia, men även i svenska och bild. Varje tema har ett pedagogiskt material samt rekommendationer angående skolämne och årskurs. Till webbplatsen.

Filmpedagogerna – Folkets Bio

Här har Filmpedagogerna på Folkets Bio samlat egenproducerad utbildningsfilm kring teman som mediekonsumtion, reklamfilm, filmers uppbyggnad och filmberättande. Till webbplatsen.

Medieproduktionsguiden – Ung media

Unga medieproducenter är en stark kraft som påverkar både ungas liv och hela samhället. Ung Media Sverige är ett ideellt riksförbund för unga som är intresserade av medieproduktion, som att göra film, ha en podcast, vlogg, blogg, webbtidning eller fotografera.Här ges tips och information som kan vara till hjälp på vägen. Till webbplatsen.

Movietalk

Få uppläst text och/eller syntolkning till filmer i din smartphone. Behöver du detta stöd är det möjligt att använda appen Movietalk. Flera av de filmer som du har tillgång till hos oss i Mediekatalogen finns att hitta hos Movietalk. Till webbplatsen.

Institutet för språk och folkminnen

Här kan du som går eller arbetar i skolan lära dig mer om språk och kultur i Sverige – med hjälp av digitala läromedel och handledningar. Det bjuds också på kluriga kviss om bl a dialekter, nyord och högtider. ISOF tillhandahåller även olika språktjänster som ger snabb hjälp när du har olika typer av språkfrågor samt digitala arkivtjänster för att lära mer om t ex dialekter, folkminnen och namn. Till webbplatsen.

Nobelprislektionen

Ett lektionsmaterial Från Nobel Prize Museum. 24 timmar efter att respektive Nobelpris tillkännagivits publiceras en Nobelprislektion om ämnet. Det finns även en stående lektion om Nobelpriset och Alfred Nobel och olika temalektioner. Varje lektion innehåller ett bildspel med lärarmanus, ett elevblad med frågor, en kort film och en enkel lärarhandledning. För elever runt 13 år, men materialet kan anpassas för olika åldersgrupper. (Foto: Hans Nilsson) Till webbplatsen.

Litteraturbanken

Litteraturbankens Skola är en fri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Här hittar du dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare för alla årskurser. Till webbplatsen.

Världens bibliotek

Böcker på ditt språk. Nya språk och böcker läggs till löpande. Välj din bokhylla och läs och lyssna redan idag på något av följande språk: albanska, arabiska, assyriska, syrianska, bosniska, kroatiska, serbiska, kurdiska, persiska, dari, polska, somaliska, thailändska, tigrinska och turkiska. Till webbplatsen.

Bläddra – Kungliga biblioteket

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på romani chib och samiska. Bläddra är fri att använda och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att ta del av litteraturen. Till webbplatsen.

Atlantbib

Ett bokprojekt där elever och lärare skriver faktaböcker för gratis användning i alla skolor. Böckerna är onlineböcker med fokus på likheter och skillnader mellan de nordiska och baltiska länderna i relation till historia, geografi, språk och kultur. Eleverna hjälper till att forska, skriva, översätta och spela in böckerna innan de publiceras. Projektet är öppet för alla skolor. Till webbplatsen.

Lärresurser – Ukrainska

Här har språkläraren, författaren och föreläsaren Sara Bruun samlat lärresurser som kan vara till användning vid språkinlärning, med inriktning på undervisning för elever med ukrainska som modersmål. Till webbplatsen.

Samer.se

Här hittar du material om Sveriges ursprungsfolk samerna och deras land. Materialet riktar sig till förskola, skola, fritids och särskola och innehåller lekar, quiz, lektionsplaneringar, sånger samt gratis informationsmaterial, som du kan beställa. (Foto: Anna Skielta) Till webbplatsen.

Minoritet.se

En sajt om Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk. Faktasidor om judar, romer, tornedalingar, samer och sverigefinnar, med bl a information om deras minnes- och högtidsdagar samt fria bilder att använda i undervisningen. Till webbplatsen.

Världen finns här

Alla lektionsupplägg, oavsett ämne, ger möjligheter att utveckla språkfärdigheter. Med en verklig mottagare ökar lust och drivkraft att kommunicera genom presentationer, berättande, samtal och argumentation. Som samordnare bistår Världen finns här med att stötta i att hitta en matchning samt i planeringsprocessen. Lektionsbank finns för grundskola, gymnasiet och SFI. Till webbplatsen.

Sobonas språkparlör

Språkparlören riktar sig till dig som vill utveckla ditt yrkesspråk och består av en ordlista med ord och meningar på tio språk. Parlören innehåller även korta utbildningsfilmer med tips om språkutveckling samt språkkontrakt på tio språk. Språkparlören kan användas i ett dagligt arbete på arbetsplatsen, men också av den som är på väg in i arbetslivet efter yrkesutbildning. Till webbplatsen.

Elev- och lärarhörnan – Europeiska unionen

Vill du lära dina elever mer om EU? Här hittar du undervisningsmaterial, spel, tävlingar och aktivitetsböcker som hjälper er att upptäcka EU, i skolan eller hemma. Det finns något för alla åldrar. Här finns också information om att studera eller jobba som volontär utomlands. Du kan också läsa om möjligheter att nätverka och samarbeta med andra skolor och lärare i EU. Till webbplatsen.

Textäventyr

Göteborgsregionens kommunalförbund har utvecklat ett program för att på ett enkelt och uppmuntrande sätt arbeta med text i olika former, motivera elever att arbeta med läs- och skrivkunnighet samt skapa med digitala verktyg genom språkutvecklande arbetssätt. Verktyget är även starkt kopplat till skolans skrivningar om digital kompetens. Till webbplatsen.

 

Barnradion

Barnradion gör många olika program för barn mellan 0-13 år. Sagor, dramaserier, nyheter, musik, sport, humor, historia, spänning, bebispodd, frågesport och mycket mer. Kika också på de spel och pyssel som följer med programmen. Till webbplatsen.

Drama för unga

Radiodrama stimulerar kreativitet, skapar egna bilder och inspirerar till självständiga tankar. Sveriges Radio Drama gör spännande, roliga och magiska berättelser för barn som är 9-13 år. Serierna passar fint att lyssna på även i skolan. Här finns lärarhandledningar och diskussionsfrågor som skrivits till några av serierna. Till webbplatsen.

Sveriges historia
En digital undervisningsresurs för skolan och riktar sig till mellan- och högstadiet. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål. Lektionsmaterialet spänner över mer än tusen år, från vikingatid till nutid. Materialet presenteras som lektioner med lärarhandledning och förslag till lektionsupplägg. Till webbplatsen.
Fornsök

Med Riksantikvarieämbetets sök- och karttjänst Fornsök kan du få information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Till webbplatsen.

Regionmuseet Skåne

Här samlar Regionmuseet Skåne lärarhandledningar och studiematerial i ämnet historia, bara för dig att ladda ner. Det är fritt att använda materialet, både bilder och text, även om du inte bokar ett besök hos dem. (Foto: Evelyn Thomasson) Till webbplatsen.

 

Glimmingehus

Boka en livesändning! Sändningen handlar om vardagsliv och livsvillkor under medeltiden och Glimmingehus historia, t ex vem åt vad, hur gick ett toalettbesök till och hur funkade alla fällorna i borgen? Livesändningen leds av en pedagog och sker via det digitala verktyget Zoom. Det är kostnadsfritt och pågår under 60 minuter. Till webbplatsen.

Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Deras uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. På de här sidorna hittar du material till undervisning: övningar, workshops, handledningar och mycket annat. Det interaktiva materialet finns även i en lättläst version. Till webbplatsen.

 

Historiska museet

Historien om det som vi i dag kallar Sverige innehåller massor av fantastiska berättelser! Hos Historiska museet kan du utforska årtusendena på egen hand. Det är fritt att söka bland alla artiklar och teman. Filtrera på olika teman eller besök museets Kunskapsbank. Till webbplatsen.

Årets dagar – Nordiska museet

Påsk, nationaldag, midsommar, advent… hos Nordiska museet får du veta mer om årets olika högtider, helgdagar, traditioner, seder och bruk. När och varför firar vi och på vilka sätt? (Foto: Peter Segermark) Till webbplatsen.

 

 

Pedagogiska pärlor

Med Pedagogiska pärlor vill man inspirera till att använda den Mångkulturella almanackan i pedagogisk verksamhet. Materialet kan användas från förskolan till vuxenverksamheter – välj ut och anpassa! Varje blad innehåller en lista med korta tips och två mer utarbetade övningar; en är inriktad på diskussion, analys eller utforskande och en där någon dag får inspirera till skapande. Till webbplatsen.

Världskulturmuseerna

Här kan du hitta digitala lärresurser, fritt att använda utan kostnader. Exempel är Mexikos minnen, Bygga Demokrati och Human Nature (om konsumtion och jordensresurser). I skolprogram online kan du också få möta en museipedagog via Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. Målgrupp: F-Gy. Till webbplatsen.

Naturhistoriska riksmuseet

Ta in Naturhistoriska riksmuseet i klassrummet! Här hittar du över 50 digitala lärresurser som du kan använda var du än är. Alltid faktagranskat av museets experter, alltid tillgängligt. Lärresurserna är anpassade från förskoleklass till gymnasiet och material finns även för SFI. Till webbplatsen.

 

Stockholmskällan

För lärare – lektioner och tips för klassrummet! Här hittar du idéer och förslag på lektioner och arbetssätt utifrån olika källmaterial. Använd dem direkt med dina elever eller inspireras av dem när du gör dina planeringar. Lektionsförslagen utgår från skolans styrdokument; förmågor, centralt innehåll och värdegrund. Till webbplatsen.

Det magiska huset – Kungliga operan

Unga på Operan har skapat webbserien Det magiska huset om Operahuset för årskurs 1-3. På operan finns det över 1000 rum och 120 yrken – som man kan  upptäcka tillsammans! Till avsnitten medföljer lärarhandledning. Till webbplatsen.

MusikA – UNGA Musik i Syd

MusikA är en app för barn i förskoleåldern och deras vuxna, utvecklad av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samarbete med företaget Do-Fi/Edurama. Appen är tänkt som ett lekfullt musik- och rytmikpedagogiskt verktyg för liten och stor. Med MusikA vill man få barn att upp och hoppa och röra på sig, sjunga och spela. Till webbplatsen.

Orkesterns instrument – Konserthuset Stockholm

En serie lekfulla pedagogiska filmer där musiker i Kungliga Filharmonikerna presenterar orkesterns instrument. Filmerna kan användas som stöd i undervisningen och är i första hand tänkta för elever i åk 1-3, men nyfikna i alla åldrar kan ha glädje av dem! På deras sida för barn och unga hittar du även föreställningar med pedagogiska anslag – klassisk musik på ett fantasifullt och roligt sätt! Till webbplatsen.

Svenskt visarkiv

I Svenskt visarkiv hittar du inte bara mängder med visor och folkmusik utan också jazz, populärmusik och folklig dans! På webbsidan kan du botanisera bland inspelningar, texter, noter och fördjupande ämnesartiklar. Till webbplatsen.

Malberts melodier

Här finns närmare 400 musikstycken av en mängd olika stilar och karaktärer. Somliga stycken är loopbara och du kan med hjälp av den vänliga loopmaskinen Loopbot yxa till ett stycke av önskad längd. Sajten innehåller även material och tips för att skapa egen musik utifrån halvfabrikat. Musiken är fri att ladda ned och använda för all form av icke-kommersiell verksamhet. Till webbplatsen.

Nationalmuseum

Arbeta med konsten i Nationalmuseums samlingar i klassrummet. Här finns studiematerial med bilder, övningar, tips och lärarhandledning; framtaget med läroplanen i åtanke. I museets samlingar finns bilder, föremål och berättelser som väcker nyfikenhet och ger nycklar till historiska händelser, personer och tankesätt. I mötet med den samtida blicken blir också konst och design mycket mer än ingångar till historien. De påverkar oss även idag… Till webbplatsen.

Levla hälsan

Material för att ge idrottslärare för elever i åk 4-6 inspiration och stöd i ämnets hälsoteoretiska. Här finns en fortbildningsdel för lärare och en läromedelsdel för undervisningen. Målet med Levla är att ge lärare stöd att i sin tur stötta elever att ”levla” sina vanor genom små förändringar i vardagen. Till webbplatsen.

Generation Pep

Generation Pep är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att alla barn och unga ska få möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Organisationen har arbetat fram en rad kostnadsfria stöd för såväl skolor, förskolor och andra aktörer för att stötta dessa i att få in mer rörelse och hälsosam kost i sin verksamhet. Till webbplatsen.

Riksidrottsförbundet

RF har med start 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. På den här sidan samlas material från många av RF:s olika idrotter (förbund), som ska inspirera er skola till mer rörelseglädje! Här kan ni lära känna idrotterna, få tips på kom-igång-övningar och delta i utmaningar. Till webbplatsen.

Orientera i skolan

En plattform som är till för dig som vill ha inspiration, stöd och hjälp med undervisning i kart- och orienteringskunskap. Materialet från Orienteringsförbundet vänder sig främst till alla årskurser på grundskolan, men kan även fungera som inspiration till undervisning på gymnasienivå. Till webbplatsen.

Digipuls aktivitetsbank

DigiPuls är ett rörelseprojekt som genomförs av Region Kronoberg som en turné under höstterminen 2021 till vårterminen 2023 i samtliga kommuner i Kronobergs län. Projektets främsta mål är att inspirera unga till fysisk aktivitet och rörelse med hjälp av digital teknik. I Digipuls aktivitetsbank finns rastaktiviteter, rörelsepauser och andra aktiviteter samlat. Till webbplatsen.

Scouternas aktivitetsbank

Scouternas aktivitetsbank är en källa för aktiviteter på olika sätt, anpassade för scouter, men vissa aktiviteter kan vara användbara även för skola och fritids. Sök bland lekar och programpass, som passar att göra inomhus, utomhus eller digitalt. Till webbplatsen.

Verktygsväggen

Marcus Vildir arbetar som trä- och metallslöjdslärare utanför Stockholm och har skapat en videosamling med introduktioner och instruktioner. Eleverna kan titta och lyssna på genomgånger ett obegränsat antal gånger i sin egen takt och repetera när helst de önskar och behöver det. Till webbplatsen.

Fixa och Trixa

Här får elever massor av tips och idéer på vad de kan bygga och snickra i trä. Tanken är att dessa tips ska fungera mer som inspiration än en beskrivning som berättar precis hur man ska göra. Till webbplatsen.

Mediekompass – Nyhetsmedier i undervisningen

Mediekompass är ett hjälpmedel för lärare som vill använda tidningar i undervisningen – här finns bl a nutidskryss, skrivarskola och lektionstips. Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna. Till webbplatsen.

Myndigheten för tillgängliga medier

Här finns material för lärare, skolbibliotekarier, specialpedagoger och alla andra som arbetar med elever som av olika orsaker kan behöva lättläst eller talböcker. Material finns för både yngre och äldre elever och SFI. Till webbplatsen.

Bilders makt

Här finns övningar att göra för att fördjupa förståelsen kring stereotyper och bilders makt. Övningarna öppnar upp för att se möjligheter kring hur man själv kan ta ansvar och vara en motvikt, upptäcka stereotyper, välja att visa något annat och utmana stereotyper på olika sätt. Övningarna är tänkta att fungera i vuxengrupper, men flera av övningarna kan också användas i arbete med ungdomar. Till webbplatsen.

Serier i Undervisningen

Serier i Undervisningen drivs av Story House Egmont och är ett initiativ för att främja ökad läslust och förbättrad läsförståelse bland svenska skolbarn. Med lättillgängligt undervisningsmaterial vill man underlätta för skolor, lärare och pedagoger som är nyfikna på att använda serier i skolundervisningen. De erbjuder specialanpassat material i form av gratis lärarhandledningar och lektionsupplägg. Serierna är dock inte kostnadsfria att använda. Till webbplatsen.

Upphovsrättsskolan

Eleverna lär sig upphovsrätt genom att spela spel och göra de övningar som webbplatsen består av. Upphovsrättsskolan innehåller även ett pedagogiskt lärarmaterial som guidar läraren igenom webbplatsen och upphovsrätten och tipsar om presentationsupplägg. Lärarmaterialet är dessutom värdefullt för studenter på lärarutbildningarna. Till webbplatsen.

Digitalkvart.se

Ett projekt genomfört av mediecentralerna i södra Sverige. Här vill de dela med sig av olika expertkompetenser inom digitalisering på ett tillgängligt och roligt sätt. Med korta 15-minutersfilmer inom digitaliseringen, MIK och IKT-frågor är syftet att sänka digitala trösklar och inspirera pedagoger. Till webbplatsen.

Digitala lektioner

Fria lektioner i digital kompetens. Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs från Internetstiftelsen. Du hittar färdiga lektioner inom olika ämnesområden för alla stadier i grundskolan. Till webbplatsen.

Statens medieråd

Pedagogiska verktyg. Stöd, tips, lektionsmaterial och temasidor om dagens medielandskap för vårdnadshavare, pedagoger och nära-barnprofessionella. Till webbplatsen.

MIK Sveriges kunskapsbank

Statens medieråd koordinerar det nationella aktörsnätverket MIK Sverige på uppdrag av regeringen – för att utveckla kunskap, stärka kvaliteten och effektivisera arbetet inom MIK-området. Medverkande är Digiteket/Kungliga biblioteket​, Internetstiftelsen, Statens medieråd​ och Sveriges Utbildningsradio (UR) som här tillsammans samlar 1500 resurser inom medie- och informationskunnighet. Till webbplatsen.

Ditt ECPAT

Ditt ECPAT är en plats för alla under 18 år. Här kan barn och unga få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits. (Foto: Scandinav simple) Till webbplatsen.

Ditt ECPAT – Vuxenstöd

ECPAT Vuxenstöd är en plats för alla viktiga vuxna i barns närhet. Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om barns sexuella utsatthet – på och utanför nätet. Här finns även information och stöd i en kunskapsbank – Digital, ung och trygg – för dig som möter barn och ungdomar i ditt yrke. Till webbplatsen.

Mediemyndigheten

Här hittar du stöd, tips och material om barn och ungas medievanor. Materialet är framtaget för pedagoger och vårdnadshavare. (Foto: Scandinav simple) Till webbplatsen.

 

Mediemyndigheten – för barn och unga

Hur sätts åldersgränser på film? Vad är MIK? Vilka är dina rättigheter? Har du blivit utsatt på nätet? Vad får man dela? Mediemyndigheten arbetar för och med barn och unga. Här hittar barn och unga länkar till sådant som rör den som är yngre. (Foto: Scandinav simple) Till webbplatsen.

Pandan Bao – Det är en djungel därute

Ett interaktivt spel, vars syfte är att öppna upp för samtal och bygga en medvetenhet kring risker online. Med hjälp av Pandan Bao kan spelet användas som ett stöd i arbete med säkerhet online, nätmobbing, sociala medier och kritiskt tänkande. För särskola och för de yngre eleverna. Ett projekt av bl a Göteborgsregionens kommunalförbund. Handledning finns. Till webbplatsen.

MIK-Templet i förskolan

MIK-Templet i förskolan är ett utbildningsmaterial kring digital kompetens och medie- och informationskunnighet (MIK), för dig som är verksam i förskolan. Materialet består av handledningsmaterial, fortbildning online, aktiviteter för barn och en interaktiv saga. Till webbplatsen.

Cybersecurity Academy

Vill ni lära er mer om IT-säkerhet och hur ni kan arbeta med ämnet i klassrummet? Här finns kostnadsfria lärarhandledningar för mellan- och högstadiet, lektioner om IT-säkerhet för gymnasiet och högstadiet samt kan du bjuda in en IT-expert att föreläsa om säkerhet online i ditt klassrum. Syftet är att stärka ungas kunskaper inom IT-säkerhet och hur man skapar säkra vanor online samt väcka nyfikenhet för IT och teknik och bredda bilden av teknikbranschen. Till webbplatsen.

Näthatshjälpen

En sajt som är skapat och drivs av jämlikhetsstiftelsen Make Equal med hjälp av projektstöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Det är ett verktyg som är till för dig som utsätts eller ser andra utsättas för näthat. Det är också till för civilsamhällets organisationer så att de kan få stöd och hjälp i hur man kan arbeta förebyggande mot näthat. Till webbplatsen.

Lajka – för en schysst nätvardag

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse har genom projektet #viberättar fått in ett hundratal vittnesmål från barn och ungas nätvardag. Med dessa berättelser som grund har man tagit fram ett material för skolan – för ett tryggare och schysstare internet. Materialets syfte är att ge pedagoger och skolpersonal konkreta och tillgängliga verktyg för att skapa en schysst nätvardag. Till webbplatsen.

Kodcentrum

Kodcentrum introducerar barn till programmering och digitalt skapande. Här hittar du bland annat Kodboken, som är till för barn, lärare och pedagoger som vill börja med programmering och digitalt skapande. Kodboken finns Koda i skolan – ett pedagogiskt material och lektionsupplägg som du kan använda för att introducera dina elever till programmering i klassrummet. Till webbplatsen.

 

Code.org
Code.org – en ideell organisation som arbetar för att sprida datavetenskap i alla grundskolor. Kurser och handledningar får användas utan kostnad. Varje år organiserar de även Hour of Code, ett event för att lära sig grunderna i kodning. Ta också en titt på deras projektidésida, för olika startprojekt. Dessa innehåller projektbeskrivningar, tips och demoprojekt – remixa för att göra dina egna! Till webbplatsen.
 

Escaply

Escaply är ett verktyg för att skapa engagemang och motivation genom interaktiva escape rooms, både individuellt och i grupp.
Ta dina elever med på en spännande resa – skapa egna spel på ett par minuter eller utforska de hundratals spel som andra lärare i Sverige har skapat och delat. Escaply är gratis att använda. Till webbplatsen.

Schack i skolan

Schack i skolan är samlingsnamnet för Sveriges Schackförbunds storsatsning för att sprida schack i svenska skolor. Här erbjuds man som pedagog kostnadsfria kurser, olika tävlingar för elever presenteras och instruktionsfilmer finns att titta på för att lära sig grunderna i schackspel. Till webbplatsen.

Mattecentrum

Har man som elev kört fast och vill klara av ett prov, utmanas eller höja sina betyg. Mattecentrum vill hjälpa till – med öppna räknestugor på 23 orter runt om i Sverige och sex digitala sajter med kunskapsmaterial, samt chatt och läxhjälp via videomöte. Detta är en kostnadsfri läxhjälp i matematik! Till webbplatsen.

 

Tekniska museet

Tekniska museet höll stängt en period och producerade då en mängd digitalt innehåll som de publicerat på den här sidan, för att så många som möjligt ska kunna ta del av deras samlingar. Även om museet nu är öppet så finns sidan kvar. Ta del av teknik och digital utveckling på distans. Till webbplatsen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Här kan du som arbetar inom förskola, grundskola och gymnasium få tips på material om samhällets och den enskildes säkerhet och beredskap vid olyckor, kriser och krig. Materialet vill inspirera till lärande om hot och risker såväl i vardagen som ur ett nationellt och globalt perspektiv. Till webbplatsen.

Rädd eller beredd?

Ett material från Statens försvarshistoriska museer. Här får besökarna upplevelsen av en allvarlig kris och hur den kan påverka samhället och dess invånare. Utställningen är tänkt att ge en ökad förståelse för att vi alla är och har varit en del av Sveriges beredskap. Innehåller övningar, diskussionsämnen, filmer och fakta i ämnet och är producerat för besök, men även för skolor som inte har möjlighet att besöka utställningen fysiskt. Till webbplatsen.

Lilla Krisinfo

Lilla Krisinfo är del av Krisinformation.se och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Här berättar man för barn och unga om det händer någonting allvarligt som påverkar många människor i Sverige, t ex en översvämning, ett stort strömavbrott, ett krig, en sjukdom som smittar många eller något annat. Men mest skriver man om hur du kan vara förberedd på allt möjligt som kan hända och om hur samhället funkar när något händer. Till webbplatsen.

Svenska Blå Stjärnan

SBS har ett myndighetsuppdrag att ta hand om djur vid kriser och katastrofer i samhället och vid utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. Här finns material, riktat till åk 3-5, som ger elever information om vad en kris kan innebära och hur man ska skydda sig, sin familj och sina djur samt vad man bör tänka på att ha i beredskap om en kris eller katastrof skulle inträffa. Till webbplatsen.

REDE – Djurskyddet Sverige

REDE – Respekt Empati Djur Etik är ett djurinriktat värdegrundsmaterial som hjälper barn att utveckla sin empati och respekt för djur och för sina medmänniskor. Materialet riktar sig pedagoger och finns i två ålderskategorier; förskolan 1- 6 år och skolan årskurs F-5. Det är anpassat efter läroplanen och har sin grund i forskning kring empatisk utveckling och relationen mellan människa och djur. Till webbplatsen.

Polisen och Polismuseet

Här erbjuds pedagogiskt material i form av lärarhandledningar, case och filmer, som kan ligga till grund för diskussion. Om nakenbilder, hatbrott, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och vad polisen arbetar med i Sverige. Materialet är framtaget av Polisen och Polismuseet. Du får lektionsupplägg, övningar, personliga berättelser och filmer. (Foto: Polismuseet) Till webbplatsen.

SOS Alarm

Ju tidigare barn får kunskap om Sveriges nödnummer 112 och vad som händer när man ringer, desto fler liv kan räddas. En förutsättning för att barn ska kunna vara till hjälp i nödsituationer är att de känner till nödnumret 112, både hur och när de ska ringa. Här hittar du utbildningsmaterial för barn och ungdomar. Ett anpassat utbildningsmaterial finns för den som lär sig svenska. Till webbplatsen.

Trafiken i skolan

Trafikeniskolan.se är ett samarbetsprojekt mellan NTF och Trafikförsäkringsföreningen. Här hittar du bland annat metodmaterial, lektionsförslag, filmer och rollspel för att arbeta med säker trafik i skolan. Till webbplatsen.

SCB – Statistikmyndigheten

Hur gör man statistik? Hur används den och hur tolkar man den? Här hittar du som är lärare material som kan användas i undervisningen. SCB har samlat ett övningshäfte, filmer och fakta om Sverige och hur man gör statistik på sin sida med skolmaterial. Till webbplatsen.

Ekonomiska museet

Ekonomi ska kännas enkelt, roligt och inspirerande! Hos Ekonomiska museet hittar du skolmaterial om ekonomi för mellanstadiet, högstadiet samt gymnasiet. Boka ett kostnadsfritt skolprogram digitalt eller på plats i museet som handlar om Sveriges ekonomiska historia och privatekonomi. Det finns även skolmaterial att arbete med på egen hand i klassrummet, som det webbaserade spelet Pengalabbet som lär dina elever om att hantera och ta ansvar för en månadslön. Till webbplatsen.

CSN

Här finns samlat material för undervisning och vägledning. Allas våra pengar – ett undervisningsmaterial om det svenska välfärdssystemet med utgångspunkt i studiebidraget. Här finns också materialet Gå din egen väg – för att inspirera unga att våga drömma och gå sin egen väg när det gäller utbildning och jobb, oavsett om vägen är rak eller krokig samt finns det filmer att använda för att informera om gymnasieelever om CSN, bidrag och studielån. Till webbplatsen.

Arbetsförmedlingen

Detta vägledningsmaterial är i första hand tänkt för elever i grundskolan och gymnasiet, men går att använda även för vuxna. Med hjälp av t ex intervjuer, filmer, tester och diskussionsfrågor kan eleverna analysera och formulera framtidsdrömmar, kunskaper och färdigheter. Arbetsförmedlingen presenterar här också vad de gör och lite om vad som gäller i arbetslivet. Till webbplatsen.

Arbetsmiljökunskap för unga

Ett utbildningsmaterial om arbetsmiljö för elever mellan 13 och 16 år. Genom teoretisk och praktisk övning får elever kunskaper om vad en arbetsmiljö är, hur man kan påverka den och vad som kan vara risker respektive friskfaktorer på arbetet. Materialet är framtaget i ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Till webbplatsen.

Arbetslivskoll.se – Arena skolinfo

Utbildningsmaterial om arbetslivet och arbetsmiljö, som riktar sig till lärare eller studie- och yrkesvägledare på gymnasiet. På sajten kan du läsa mer om materialen, beställa dem kostnadsfritt eller ladda ner, få lektionsförslag, ta del av filmer och hitta länkar till andra webbsidor som tar upp arbetslivet. Till webbplatsen.

Hälso- och sjukvård – Västra Götalandsregionen

Här hittar du som är lärare eller studie- och yrkesvägledare 10 lektioner om yrken inom hälso- och sjukvården. Lektionerna passar för årskurs 7–9 och är kopplade till läroplanen och kursplaner i samhällskunskap, biologi, matematik, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa samt engelska. Till webbplatsen.

Mina rättigheter – Barnombudsmannen

En webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter, riktad till barn och unga för att hjälpa dem att förstå vilka rättigheter alla barn har, varje dag runt om i hela världen. Rättigheter som står i barnkonventionen och gäller alla upp till 18 år. Mina rättigheter består också av en pedagogdel och en elevdel, där du bland annat hittar lektionsförslag, texter, filmer, quiz och handledningar. Till webbplatsen.

Barnrätt för alla

Barnrätt för alla var ett Arvsfondsprojekt som drevs av Barnombudet i Uppsala län (BOiU) 2015-2018. Inom projektet har material tagits fram om barns rättigheter för barn och unga, som är i behov av ett lättläst och konkret material med stöd av bilder, symboler och tecken. Projektet är avslutat, men materialet finns kvar. I materialet hittar du bl a memory, filmer och lektionsidéer. Till webbplatsen.

Skolkurage – Maskrosbarn

5-6 elever i varje klass har minst en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Våren 2019 släppte Maskrosbarn en rapport kring utsatta barns skolgång. Utifrån rapporten tog de fram ett lärarmaterial tillsammans med lärare och elever i syfte att stötta lärare att upptäcka de elever som har det jobbigt hemma. Till webbplatsen.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

NKA har samlat stödmaterial för personal, med information om vad skolor och förskolor kan göra vid kontakt med barn och unga som är anhöriga till någon som inte mår bra. För barn finns här också tecknade filmer, som beskriver olika familjesituationer. Filmerna belyser hur det kan vara om någon i en familj mår psykiskt dåligt. Till webbplatsen.

Noll tolerans mot mobbning

Varenda unge ska ha rätt till en trygg och säker skolmiljö! I detta utbildningsmaterial ingår bland annat filmer, föreläsningar, övningar att göra i klassrummet, utformat för lärarledda lektioner. Material är anpassat för olika åldrar. Till webbplatsen.

Friends

En barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning. Vill du veta mer om mobbning, kränkningar och trakasserier, eller behöver du stöd? Här har man samlat fria webbkurser, podcast, övningar och annan kunskap som hjälper dig förstå hur detta kan förebyggas och stoppas. Till webbplatsen.

 

 

RFSU

För pedagoger och yrkesverksamma. Sexualundervisning handlar om både samhälle och individ: om kropp och relationer, lagar, kön och genus, sexuell identitet, njutning, kondomer och att möta andra. Det handlar om respekt, diskriminering och gränser. Och mycket mer. Därför behöver undervisningen vara ämnesövergripande! Här hittar du RFSU:s material som passar för skolor. (Foto: Daniel Ivarsson) Till webbplatsen.

Brottsoffermyndigheten

Många unga är med om brott. Om man har blivit utsatt för ett brott har man rätt att få hjälp och stöd. Man måste inte veta att det man blivit utsatt för är ett brott för att man ska få prata med någon. Det räcker med att något inte känns bra. Brottsoffermyndigheten har tre olika webbplatser som kan ge stöd till den som är under 18 år – Av fri vilja, Brottsofferguiden och Jag vill veta. Till webbplatsen.

 

UMO.se

En webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan man få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Man kan få svar på frågor eller få nya idéer om hur man kan tänka om sitt liv. Fråga UMO, UMO-podden, Egna berättelser och Svara varandra är tjänster inom sajten. Till webbplatsen.

Youmo.se

En sajt för ungdomar som är 13 till 20 år med information om kroppen, sex och hälsa, men också om jämställdhet, rättigheter och hur man kan få hjälp att må bra. Youmo är en del av UMO, men materialet här finns på flera språk – som arabiska, dari, somaliska, svenska och tigrinska. Det är Sveriges regioner som ansvarar för innehåll i ett samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Till webbplatsen.

Sexochrelationer.se

Det här är ett metodmaterial om sex och samlevnad med lektioner och övningar, framtaget av Sveriges Kvinnoorganisationer. Materialet utgår ifrån ett jämställdhets- och våldsförebyggande perspektiv och är anpassat till läroplanen för grundskolan (åk 6–9) samt kursplanen för samhällskunskap, men kan även anpassas till andra ämnen, åldersgrupper och sammanhang. Till webbplatsen.

Ungarelationer.se

En nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Hit kan alla mellan 15-20 år vända sig oavsett om de blir utsatta, är den som utsätter eller är en kompis. Sajten drivs av Insamlingsstiftelsen 1000 Möjligheter. Till webbplatsen.

Reality Check

Här finner du material för att stödja och underlätta för vuxna att förmedla kunskap om pornografins innehåll och skadeverkningar i möten med barn och unga – som skriftligt material, korta dokumentärfilmer och interaktiva lektionsupplägg som kan användas av unga och vuxna via datorer, mobiler eller surfplattor. Reality Check drivs av organisationen Talita och med stöd från Allmänna arvsfonden. Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet, pedagogisk personal och föräldrar. Till webbplatsen.

Nationellt centrum för kvinnofrid

 ”Första helgen i juni” och ”Världens sämsta sommar” är två serienoveller för ungdomar som Nationellt centrum för kvinnofrid har tagit fram. Novellerna handlar om Sara som utsätts för ett sexuellt övergrepp av en kille hon känner. Syftet är att få unga att diskutera och reflektera över sexuella övergrepp, och de tankar och känslor som uppstår efteråt. Till webbplatsen.

Orosskolan – Mind

Har du svårt att sova för att du tänker på saker som oroar? Vad kan du göra själv och när är det dags att söka hjälp? I Minds Orosskola försöker man vända på oron. Här möter du Siri Helle, psykolog och författare, som reder ut vad oro kan handla om. Se film, lyssna på poddar och läs artiklar. Till webbplatsen.

Suicide Zero

Antalet självmord minskar bland vuxna, men ökar hos unga. Stör Döden är ett utbildningsmaterial om psykisk ohälsa och självmord för lärare på högstadiet och gymnasiet. Materialet är framtaget av Suicide Zero, Mind och SPES tillsammans med NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention på Karolinska Institutet). Till webbplatsen.

 

ANDT

Ett metodmaterial för lärare, som går ut på att integrera undervisning om alkohol, narkotika, dopning och tobak i olika ämnen. Bakom webbplatsen står CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – ett nationellt kompetenscentrum inom ANDT-området. Till webbplatsen.

Drugsmart

Här kan du ta del av kunskap, artiklar och frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel samt även skicka in egna frågor. Sidan tipsar också om var det finns hjälp och stöd. Drugsmart drivs av CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Till webbplatsen.

SMHI

För att bygga ett hållbart samhälle krävs att vi minskar klimatpåverkan och samtidigt anpassar samhället till klimatet. Här hittar du material som hjälper dig att arbeta med begreppet ”hållbart samhälle” i skolan. SMHI har även en klimatscenariotjänst där användare själva kan utforska framtida klimat genom att välja olika scenarier. Till webbplatsen.

Rymdstyrelsen

Rymdstyrelsen arbetar för att fler barn och unga ska få uppleva hur spännande rymden är. Hittar du Rymdstyrelsens utbildningsmaterial. Materialet är gratis att ladda hem och får distribueras fritt inom skolan. Materialet riktar sig till barn och unga från förskolan upp till åk 9. (Foto: Nasa) Till webbplatsen.

 

Håll Sverige Rent

Inspiration och verktyg för skola och förskola vad gäller hållbar utveckling. Här erbjuder Håll Sverige rent material för lärare och pedagoger, som till exempel filmer och lektionsupplägg samt lärandeprogram, som Skräplabbet och Grön flagg. Till webbplatsen.

 

Naturskyddsföreningen

Här hittar du övningar, faktablad och annat material till undervisningen om natur, klimat, miljö och hållbar utveckling. Du kan filtrera fram material efter tema, årskurs, skolämne och materialtyp i sökfunktionen. Du kan också se ett urval av material på olika teman. Till webbplatsen.

Pantresan

Här krävs att man registrerar ett konto – kostnadsfritt. Ger tillgång till 5 avsnitt av Pantresan –  the talkshow för att lära mer om energi, material, återvinning, natur och hållbarhet. Innehållet i avsnitten utgår från läroplanen för åk F-6. Ni får också tillgång till Kunskapsbanken – där fler filmer finns, ni får möjlighet att göra digitalt studiebesök i pantfabrik, göra quiz och prova en energikalkylator.  Till webbplatsen.

 

Skogslabbet

Ett digitalt läromedel om skog och hållbar utveckling för gymnasiet. Gymnasielärare har utvecklat innehållet och säkerställt kopplingen till läroplanen. Läromedlet är baserat på aktuell forskning, och granskas av SLU-forskare. Till webbplatsen.

Älgskolan

Hur ser älgens framtid ut när elever får bestämma? Vem i klassen får först älgbingo? Här finns övningar som matchar läroplaner från förskola till gymnasiet med koppling till SVT:s sändning om älgvandring. Planera in lektioner, låt klassen ställa frågor till SLU:s forskare och få svar. Till webbplatsen.

SLU Artdatabanken

Ett kunskapscentrum för arter och naturtyper. Sedan 2002 har SLU Artdatabanken regeringsuppdraget Svenska artprojektet där målet är att kartlägga, beskriva och tillgängliggöra kunskap om Sveriges alla flercelliga växter, svampar och djur. På sin hemsida tillhandahåller de tjänsterna Artfakta (samlad artinformation) och Artportalen (rapporteringssystem för artobservationer). Till webbplatsen.

Skogen i skolan

Skogen i Skolan har utvecklat undervisningsmaterial inom många olika ämnesområden – anpassat för olika årskurser, samt för både inomhus- och utomhusbruk. Materialet går att söka på genom att välja årskurs och ämne, är kopplat till läroplanen (för- och grundskola) och finns som PDF:er som går att skriva ut. Till webbplatsen.

 

Skogslektioner

Här hittar du 24 lektioner, riktade till åk 4-6, om skogens viktiga roll i en hållbar utveckling. Under ämnesövergripande teman behandlas allt från biologisk mångfald och skogens roll i Sveriges historia, till vår pågående omställning till ett fossilfritt samhälle. Lektionerna har koppling till Lgr 11 och de globala målen. Till webbplatsen.

Tripp, trapp, träd

App och handledning. Ett digitalt verktyg från UR för förskolan. Kan med fördel kopplas till passande aktiviteter utomhus eller i böckernas värld. Inspirerar till samarbete tack vare multipekskärmen, där flera personer kan vara aktiva runt lärplattan samtidigt. Handledningen till pedagogen beskriver vad Tripp, Trapp, Träd-världen innehåller, hur den fungerar och hur appen kan användas i undervisningen. Till webbplatsen.

Skogsmulle och naturboken

En app från Friluftsfrämjandet. Med Skogsmulle och naturboken vill man uppmuntra till rörelse utomhus på ett lustfyllt sätt och med Skogsmulle som vägvisare öka kunskapen om Allemansrätten hos barn i åldern 4–6 år. Spelet ska också vara ett hjälpmedel som inspirerar till fantasi, kreativitet och att lägga ned mobilen – samtidigt som den öppnar upp ögonen för något annat. Naturen. Till webbplatsen.

Allemansrättsskolan – STF
Svenska turistföreningen berättar på enkel svenska läsa vad den svenska allemansrätten innebär. Inte störa och inte förstöra – så kan man sammanfatta det. Med text, bild, film och tipsfrågor får barn lära sig mer om allemansrätten. Till webbplatsen.
Allemansrätten – Svenskt Friluftsliv

Här upplyser man om allemansrättens ”rättigheter och skyldigheter” på ett lättsamt och tydligt sätt i en filmserie på sju avsnitt. Syftet är att informera barn och unga i skolan om allemansrätten. Filmerna är producerade på initiativ av Svenskt Friluftsliv och finansierade av Naturvårdsverket. Med filmerna följer ett handledningsmaterial och avsnitten finns textade på engelska, arabiska, persiska och ukrainska. Till webbplatsen.

Spelet om allemansrätten

Lär dig mer om allemansrätten på ett lekfullt sätt – spela Spelet om allemansrätten. Ett spel som tagits fram av Friluftsfrämjandet i samarbete med Studiefrämjandet och Sverok, med stöd av medel från Naturvårdsverket. Här i digital version. Till webbplatsen.

Utomhusaktiviteter och allemansrätten

Miljöverkstan Flaten har tagit fram ett upplägg med aktiviteter för att inspirera till fysisk aktivitet utomhus och för att sprida information om allemansrätten. Här finns material att hämta och övningar att använda och inspireras av. Deras primära målgrupp är barn och ungdomar. Till webbplatsen.

Naturlänken

Med delaktighet, nyfikenhet och pedagogik vill Naturlänken locka ut fler barn, lärare och grupper i vår natur och där också utbilda och inspirera till att ta hand om den och njuta av att vara där. Detta sker genom olika aktiviteter och man ger skolor möjlighet att delta via en digital mötesplats för att tillsammans skapa en plattform för seminarium, lärande, delaktighet och inspiration. Till webbplatsen.

Naturuppdraget

Här kan du låta barn och unga vara med på olika uppdrag för att på ett lättsamt och roligt sätt ta sig ut i naturen, uppleva friluftslivet och få anledningar att testa på nya aktiviteter utomhus. Skolor och förskolor kan både använda sig av uppdragen men även vara med och skapa nya uppdrag och utmaningar! För förskola, skola, och fritidshem. Krävs att man skapar ett kostnadsfritt konto. Till webbplatsen.

 

Livsmedelsverket

Tillsammans med Skolverket har Livsmedelsverket tagit fram en inspirationsskrift med tips och exempel på hur skolledare och pedagoger kan arbeta för bra skolmåltider. Här finns även ”Mat för alla sinnen” – en lärarhandledning i Sapere-metoden för årskurs 4-6, som syftar till att på ett lustfyllt sätt bredda elevernas smakrepertoar och kritiska tänkande kring mat och smak. Till webbplatsen.

 

Jordbruksverket

För att öka kunskapen om hållbar produktion och konsumtion av mat och landsbygdens roll finns materialet Maträtt. Detta innefattar en film, faktablad och färdiga lektioner för åk 6-9 och gymnasiet. För att visa på att land och stad är beroende av varandra finns den nedladdningsbara boken (med lärarhandledning) Urban och Ruralia för åldersgruppen 3-6 år. Till webbplatsen.

Bonden i skolan

Här får du kunskap om vad bonden levererar och får lära dig mer om bondens arbete samt varifrån vår svenska mat kommer. Du hittar fakta om växter, djur och svenskt lantbruk samt material som quiz, pyssel, filmer och en temabank med färdiga lektioner och övningar. Till webbplatsen.

Naturum Vattenriket

Är ni sugna på att använda naturum och Vattenrikets rika och omväxlande natur i er undervisning? Naturum Vattenriket har tagit fram en serie pedagogiska verktyg för att arbeta med ekosystemtjänster i olika åldrar. Genom aktivitet och reflektion tänker de att barn, unga och vuxna kan utveckla sin medvetenhet och kunskap om naturens fantastiska nyttor. Till webbplatsen.

 

Pollineringsskolan

Lär dig mer om pollinering. Pollineringsskolan beskriver lättfattligt och bildrikt det fantastiska samarbetet mellan växterna och de pollinerande insekterna. Till materialet  finns också en Kunskapsvandring om bin och pollinering som man kan sätta upp ute i naturen och använda som lärande lek. Till webbplatsen.

Botaniska trädgården

Här har Botaniska trädgården i Lund samlat ihop övningar och faktablad att ladda ner för användning i klassrummet. Materialet riktar sig till allt från förskola till gymnasiet och även SFI. Perfekt för biologi och naturkunskap. (Foto: Magnus Nyquist) Till webbplatsen.

Göteborgs botaniska trädgård

En resurs med tips och studiematerial om bl a odling, kompostering, pollination, djur och växter i naturen – för lärare, fritidspedagoger och föräldrar. Göteborgs botaniska trädgård bjuder på en idébank där det presenteras allt från arbetsblad som man kan ladda hem, till praktiska modeller som man kan arbeta med, i skolan eller hemma. Till webbplatsen.

Fredriksdal museer och trädgårdar

Pedagogerna på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg ger kultur- och naturhistorisk inspiration i Idébanken. Här finns material att använda inför besök i parken, men även att använda på skolorna i ämnen som hör till natur och historia. Till webbplatsen.

Världsnaturfonden

WWF Utbildning innehåller fakta och inspiration för dig som vill lära dig mer samt metoder och verktyg för att arbeta med hållbar utveckling. Sidan vänder sig till både dig som är ung och till lärare inom förskola, grundskola och gymnasium. (Foto: Allan Carlson/WWF) Till webbplatsen.

Lantmäteriet i skolan

Lantmäteriet erbjuder bland annat Geoskolan. Geoskolan är en plattform där elever kan utveckla sin kompetens och väcka intresse inom geografisk information. (Foto: Katinka Igelberg) Till webbplatsen.

Kemikalieinspektionen

Barn och ungdomar är också konsumenter. Därför är det viktigt att öka deras kunskap och medvetenhet om kemikalier i vardagen och hur de kan påverka hälsa och miljö. Tillsammans med stiftelsen Håll Sverige Rent har Kemikalieinspektionen tagit fram filmer, lektionsupplägg och andra verktyg för att bidra till att skapa en kemikaliesmart vardag. Till webbplatsen.

UNICEF

Släpp in barnkonventionen i klassrummet! Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Till webbplatsen.

FN i skolan

Här hittar du inspiration och verktyg som tar världen in i klassrummet – bland skolmaterialet finns lärarhandledningar, simuleringar, filmer och interaktiva sajter. FN-rollspel är en elevaktiv metod som gör komplexa internationella frågor mer begripliga och väcker engagemang. Färdiga FN-rollspel och praktiska handböcker finns för dig som ska planera eller delta i ett FN-rollspel. Till webbplatsen.

Amnesty Skola

Undervisar du om mänskliga rättigheter? Materialet hos Amnesty i skolan är utvecklat för gymnasieskolan och innehåller texter, filmer, övningar, podcasts och presentationer. Du kan använda materialet på olika sätt. Antingen för ett längre block eller tema, eller så använder du bara en övning, film eller podcast. Till webbplatsen.

 

 

Plan International Sverige

Är du elev och vill skriva ett projektarbete om Plan International eller barnets rättigheter? Behöver du som lärare utbildningsmaterial till din klass? Här erbjuds information till elever om barns rättigheter och för pedagogisk personal lärarhandledningar på teman som barn på flykt, flickors rättigheter och barn och klimat. Till webbplatsen.

Rafiki

Rafiki är ett informations- och utbildningsprogram från Erikshjälpen och Individuell Människohjälp i samarbete. Rafiki riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldern och vill visa både olikheter och likheter mellan hur vi lever i Sverige och hur barn har det i andra länder. Syftet är att synliggöra alla barns lika värde, att skapa intresse och förståelse. Till webbplatsen.

Rädda barnen

Här hittar du material som kan användas i undervisning om barns rättigheter och barns situation i världen. Material att ta del av: Stopp! Min kropp!, Livets lotteri, Digifritids, poddserie och dokumentärserie samt material om barnkonventionen. Till webbplatsen.

Förslag och idéer

Har du kanske något eget tips? Hör då gärna av dig till vår kundtjänst. Vi uppdaterar här efterhand med sådant som vi tycker kan vara lämpligt att publicera.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev