Med anledning av den nyligen avslutade konferensen i Malmö, arrangerad av Regeringskansliet och utbildningsdepartementet, om antisemitism skulle vi vilja tipsa om följande filmer att samtala om i klassrummet. Med konferensen vill man ta konkreta steg framåt för att stärka Förintelsens hågkomst och motverka antisemitism.

Här följer utvalda filmtips, för användning i såväl historia som samhällskunskap. Mer finns att hitta om du väljer att själv söka fritt i Mediekatalogen.

 

Tips på film i Mediekatalogen

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk 4-6

Flykten över gränsen – Drama. Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder. När föräldrarna arresteras av polisen är barnen kvar själva. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på? Målgrupp: Från 11 år.

Fannys flykt – Drama. Baserad på sann historia och bygger på bok. År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation. Trots att de bara är barn tvingas de ta vuxna beslut och ta hand om varandra för att överleva. Med ledorden om du är rädd, låtsas inte om det framför de andra barnen tar Fanny rollen som ledaren och gör allt för att hålla gruppen säker hela vägen fram till den Schweiziska gränsen där säkerheten väntar. Målgrupp: Från 11 år.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

SHOA – Serie med sex utbildningsklipp. Vad hände? Vilka spår har det gett? Aldrig att glömma. Folkmord då och senare. Målgrupp: Från 13 år.

Emerich Roth – Överlevaren och kampen mot hatet – I filmen berättar Emerich Roth om de fruktansvärda åren i koncentrationsläger, räddningen och den kamp han under sitt liv i Sverige har bedrivit mot hatet och våldet i olika sammanhang och om dess grundorsaker. Målgrupp: Från 13 år.

Förintelsen med överlevaren Livia Fränkel – Med hjälp av överlevaren Livia Fränkel tar vi oss igenom händelserna mellan åren 1933 och 1945. Filmen lär oss bland annat om kristallnatten, dödsmarscher och koncentrationsläger. Den går också igenom begrepp som antisemitism och getto. Till sist får vi se nazisterna ställas inför rätta under Nürnbergprocessen. Målgrupp: Från 13 år.

Dagböcker från Förintelsen – Dokumentär. Den här filmen levandegör ungdomars dagboksanteckningar från Förintelsen.
Ungdomar som lyssnade på musik, sportade, gick på bio och planerade för sin framtid, blev helt plötsligt ryckta från sin vardag in i en helt annan verklighet. Denna nya verklighet där förföljelse, svält och dödshot präglade deras liv, skrev de om i sina dagböcker. Filmen nominerades till två Emmy Awards. Målgrupp: Från 13 år.

Vinklad historia – 1945: Öppnandet av lägren i Tyskland – Tyskland, april 1945, med bara några veckor kvar av andra världskriget. På västfronten avancerar de allierade och upptäcker läger med krigsfångar och koncentrationsläger med utmärglade människor. I Polen har sovjetiska soldater i juli 1944 upptäckt utplåningslägret Majdanek samt Auschwitz i januari 1945. Dessa händelser har ännu inte blivit kända av de allierade. Det är först när amerikanerna öppnar Ohrdruf, Buchenwald och Dachau i Tyskland, som omfattningen på nazismens skräckvälde blir känd. För inom några veckor har ett stort antal fotografier och filmer från lägren spridits. Varför spreds bilderna? Målgrupp: Från 13 år.

Hitlers dödsdömda svenskar – Dokumentär. Skolversion. ven Norrman, en av flera svenska direktörer i Polen, driver smuggling av bevis från polska motståndsrörelsen i Warsawa till Sverige. Ett av de viktigaste dokumenten är underlaget till BBC när de den 2 juni 1942 tillkännager att över 700 000 judar har förintats i Polen. Filmen börjar i det tyskvänliga Sverige och visar med spelfilmsscener, arkivfilm och vittnesberättelser hur svenskarna bidrog till att världen fick veta vad som pågick under andra världskriget. Målgrupp: Från 13 år.

Hotet mot demokratin – Dokumentär. Nationalsocialistiska och nazistiska rörelser i Sverige idag har rötter i tidigt 1900-tal. Världens första nazistiska parti utanför tysktalande länder grundades i Deje i Värmland. Efter kriget tjänade många på att hålla tyst om tyskvänlighet och svensk nazism. Men vi måste minnas. 2010 hittades listor över judiska personer, deras härkomst och bostadsort. Dessutom fanns ritningar med planerade arbetsläger för användning om tyskarna skulle ta sig till Sverige. Rasism, nazism och främlingsfientlighet får inte bagatelliseras. Målgrupp: Från 13 år.

Judarnas & muslimernas gemensamma historia – Filmserie i fyra delar. Judar och muslimer delar ett kulturellt arv, och har genom historien levt sida vid sida, på gott och ont. De delar heliga platser, högtider, musik, filosofi och religiösa berättelser. Målgrupp: Från 13 år.

Kvalificerat hemligt – Dokumentär. Alla familjer har sina hemligheter, men familjen Marthinsens djupt begravda hemlighet är mer dramatisk än de flesta andras. Ingen hade berättat för barnbarnen att morfars bror var en av de mäktigaste männen i det ockuperade Norge under andra världskriget. Benedicte Orvung är filmens regissör – och barnbarn till Karl Marthinsens bror. Hon visste ingenting tills hon en dag öppnade en tidning och läste om ”Skotten mot Karl Marthinsen”. Målgrupp: Från 13 år.

Förintelsen – Ruth Elias berättelse – Rakt och naket berättar Ruth Elias hur hon som tonåring försökte komma undan nazisternas judeförföljelse, men slutligen hamnade i ghettot Theresienstadt. Därifrån förflyttades hon, gravid i åttonde månaden, till koncentrationslägret Auschwitz. När det uppdagades att hon var gravid utförde lägrets läkare Joseph Mengele fasansfulla experiment på Ruth och hennes nyfödda barn. Målgrupp: Från 14 år.

Anitsemitismens historia – judehat genom tiderna – En film som börjar med de förföljelser som förekom redan på Jesu tid och som sedan, på ett pedagogiskt sätt, fortsätter att skildra judehatet genom vår historia fram till dagens situation där nynazismen breder ut sig. Målgrupp: Från 14 år.

Witnesses – Dokumentär. Fotografen Mikael Jansson träffade, fotograferade och filmade 97 personer som överlevde Förintelsen inför utställningen Witnesses 2018. I filmen hör vi några av deras berättelser om vad som hände dem och deras familjer i nazisternas dödsläger. Berättelser som vissa aldrig delat med någon, inte ens med sina barn. I dag är de mellan 90 och 100 år gamla. Snart finns det ingen kvar som kan berätta. Målgrupp: Från 15 år.

Night will fall – Dokumentär. Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem. Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd. Målgrupp: Från 15 år.

Vi ses igen, barn – Drama. Mitt under andra världskriget, i det ockuperade Frankrike, uppstår en stark vänskap mellan de två eleverna Julien och Jean på en katolsk internatskola. När det står klart att den ena försöker fly undan nazismens tyranni finns en livsfarlig hemlighet som hotar att förinta idyllen. Regissören Louis Malles personliga berättelse, som bygger på hans egna traumatiska minnen från en uppväxt i nazismens skugga. Målgrupp: Från 14 år.

Resistance – Drama. Baserad på den sanna historien om den senare kände mimkonstnären Marcel Marceau (tidigare Mangel) som räddade livet på tiotusen föräldralösa barn. Målgrupp: Från 15 år.

En labyrint av lögner – Drama. Efterkrigstidens Tyskland. Det är högkonjunktur i ett krigstrött Tyskland som vill glömma andra världskrigets fasor och fokusera på framtiden. När en journalist råkar identifiera en lärare på en skolgård som en tidigare vakt från Auschwitz vill ingen ta i frågan förutom den unge åklagaren Johann Radmann. Med orubblig vilja hittar Radmann ett flerertal SS-män som tjänstgjort i förintelseläger. Men fasorna från det förflutna och fientlighet i arbetet för Johann allt närmare ett sammanbrott. Målgrupp: Från 15 år.

Lore – Drama. Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Men för 15-åriga Lore och hennes fyra syskon har kampen bara börjat. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskonskaran tvärs över den krigshärjade landsbygden och genom stadsruinerna för att söka skydd hos deras mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När vägarna korsas med juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel. Målgrupp: Från 15 år.

Sauls son – Drama. Debutregissören László Nemes skakande drama följer den ungerske Auschwitzfången Saul Auslander under hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk. Övertygad om att en av de avrättade är hans egen son gör han allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning. Målgrupp: Från 15 år.

De förbannade åren – Drama. Köpenhamn, 1940. När nazisterna ockuperar Danmark i april får Karl Skov, en framgångsrik företagare, kämpa för att upprätthålla produktionen på fabriken. Karl och hans hustru vill inte göra affärer med tyskarna och försöker hålla huvudet högt. Men av ekonomiska skäl börjar Karl senare motvilligt producera för den tyska marknaden. Samarbetet leder till osämja i familjen. Samhällets konflikter smyger sig successivt in i hemmet och splittrar familjemedlemmarna. Målgrupp: Från 15 år.

Gränsen – Drama. December 1942. Två unga soldater lämnar sin post vid vägspärr 83 i Värmland och beger sig genom vinternatten mot det naziockuperade Norges gräns. Sverige står på randen till att bli invaderat och de vill se fienden alla pratar om. Men äventyret slutar i katastrof och Löjtnant Stenström reda på att hans bror Sven är en av de försvunna soldaterna. Målgrupp: Från 15 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Remeber React och antisemitism.