Den svenska abortlagen, som trädde i kraft 1974, gav kvinnor rätt att själva bestämma om de vill avbryta en graviditet under de arton första veckorna.
Rätten att göra en abort är dock inte självklar överallt i världen. Det är alltså ingen rättighet i alla länder att en kvinna själv får en chans att påverka och välja hur hon vill göra vid en oönskad graviditet. Efter en viss tid in i graviditeten räknas fostret som en människa och eftersom åsikterna går isär om när ett foster räknas som människa kan frågan om abort bli väldigt problematisk. Frågan handlar då också om att respektera fostrets och barnets rättigheter, inte bara kvinnans.
- Är det rätt eller fel att göra abort?
- Gäller det i alla situationer?
- Vilka konsekvenser kan det bli?
Filmtips
Vi vill tipsa om film som kan passa för undervisning och samtal om abort och om rätten till sin kropp. Här kommer ett urval av film, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för elever gymnasiet. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.
Åk 7-9 och gymnasiet
Förstå sammanhanget: Simone de Beauvoir och Det andra könet – Utbildningsklipp. Den 1 maj 1948 publicerar Simone de Beauvoir ett utdrag ur sin essä Det andra könet i en tidskrift. Vid bokreleasen 1949 blir det skandal i det patriarkala Frankrike. Där beskriver författaren hur män förslavar kvinnor. Vatikanen svartlistar boken men kvinnor läser den. I USA säljs mer än en miljon exemplar. Parallellt med skrivandet kämpar de Beauvoir för kvinnors rättigheter och fri abort.
Tusen tankar om min abort: På tal om 6 – Filmen skildrar berättelsen om en oönskad graviditet som avslutas genom en abort. Emma i filmen berättar öppet kring sina känslor och hennes upplevelse av mötet med vården. Berättelsen väcker tankar kring vikten av stöd, samtal och rätt bemötande. Målgrupp: Från 13 år.
24 veckor – Spelfilm/drama. Strålkastarljuset och applåderna – Astrid älskar livet som ståuppkomiker och älskar sin make Markus. Varje beslut fattar de tillsammans. Men vad kommer de att besluta när de får reda på att barnet som Astrid bär på kommer att födas med Down syndrom och med ett svårt hjärtfel? Astrid och Markus har ett val men mycket lite tid. Och vem bestämmer om ett barn med denna diagnos har ett liv värt att leva? Målgrupp: Från 13 år.
Det blev en flicka – en film om könsmord – I Indien och Kina samt i flera delar av världen i dag blir flickor aborterade, mördade och övergivna bara för att de är flickor. FN uppskattar att det i dag saknas 200 miljoner flickor på grund av könsmord, gendercide. Flickor som överlever barndomen blir ofta försummade och många blir utsatta för grovt våld eller mördade av sina män eller familjemedlemmar. Kriget mot flickor har rötter i en urgammal tradition och upprätthålls av ingrodda kulturella mönster, som i kombination med offentliga direktiv ökar undanröjandet av flickor. Målgrupp: Från 13 år.
Abort – en mänsklig rättighet? Aborter har alltid skett och fortsätter att ske vare sig de är tillåtna eller förbjudna. Frågan om fri abort som en medborgerlig rättighet har på många sätt blivit en debatt om i första hand kvinnors fri- och rättigheter och därmed vad våra demokratiska fri- och rättigheter, oavsett kön, skall omfatta. Målgrupp: Från 13 år.
Abort – bakslag i Europa – Abort är något européerna hade kommit att betrakta som en grundläggande rättighet. Ryssland var först med att tillåta abort år 1920, men vad händer nu? Över hela Europa finns det rörelser som är emot aborträtten. Samvetsvägrare och lobbyister påverkar i det fördolda. Vad kommer hända i framtiden? Kommer rätten till säker abort att försvinna. Kvinnorna från 60- och 70-talet är nu mormödrar som ser sina döttrar och barnbarn möta denna motgång i en rättighet som de kämpat för i sina unga år. Målgrupp: Från 14 år.
Power Alley – Drama. En livsavgörande match närmar sig för sjuttonåriga volleybollspelaren Sofia. Hon har just fått möjlighet till en karriär på elitnivå, då hon inser att en tillfällig flört lett till en oönskad graviditet. Hon vägrar överge framtidsmöjligheterna och det finns inte på kartan att hon behåller barnet. Problemet är att abort är olagligt i Brasilien. Målgrupp: Från 15 år.
Call Jane – Verklighetsbaserat drama. Joy, en traditionell amerikansk hemmafru i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid. Hennes läkare varnar för att graviditeten försätter henne i ett livshotande tillstånd. Men sjukhusledningen, enbart bestående av män, vägrar att göra undantag från den stränga abortlagstiftningen. Målgrupp: Från 14 år.
Omständigheter – Spelfilm/drama. Frankrike 1963. Den unga begåvade studenten Anne har en desperat kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort innan det är försent, trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro. Målgrupp: Från 15 år.
Ninjababy – Spelfilm/drama/komedi. En attitydstinn komedi om att falla – och att landa rätt trots allt. Rakel har en massa planer för sitt liv, ingen av dem innefattar att bli mamma. Så när hon upptäcker att hon är gravid vänds hennes tillvaro minst sagt upp- och ner. Att bebisen inom henne dessutom envisas med att ha egna åsikter gör inte saken lättare. Nu måste hon få ordning på tillvaron, något som inte är Rakels bästa gren. Målgrupp: Från 15 år.
Serien Diskutera sex och relationer:
Vems är beslutet? – Föräldrar, kompisar, pojkvännen – alla har olika råd och åsikter om vad 18-åriga gravida Aida ska göra. Hon känner sig osäker och ensam. Vem ska hon lyssna på? Målgrupp: Från 16 år.
Experten om abort – Sexualupplysaren Sandra Dahlén pratar om känslor och tankar kring abort med utgångspunkt från diskussionsfilmen Vems är beslutet? Målgrupp: Från 16 år.
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.
Till samlingen Rätten till abort – vems är beslutet?
Kombinera med!
Resursbank
I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:
- RFSU
- Sexochrelationer.se
- UMO.se
- Youmo.se
- SVT Play
Tema och aktuella händelser
Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kanske kan vara användbart till ditt arbete kring aborträtten: