Den svenska abortlagen, som trädde i kraft 1974, gav kvinnor rätt att själva bestämma om de vill avbryta en graviditet under de arton första veckorna.

Rätten att göra en abort är dock inte självklar överallt i världen. Det är alltså ingen rättighet i alla länder att en kvinna själv får en chans att påverka och välja hur hon vill göra vid en oönskad graviditet. Efter en viss tid in i graviditeten räknas fostret som en människa och eftersom åsikterna går isär om när ett foster räknas som människa kan frågan om abort bli väldigt problematisk. Frågan handlar då också om att respektera fostrets och barnets rättigheter, inte bara kvinnans.

  • Är det rätt eller fel att göra abort?
  • Gäller det i alla situationer?
  • Vilka konsekvenser kan det bli?

 

Filmtips

Vi vill tipsa om film som kan passa för undervisning och samtal om abort och om rätten till sin kropp. Här kommer ett urval av film, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för elever gymnasiet. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Tusen tankar om min abort: På tal om 6 – Filmen skildrar berättelsen om en oönskad graviditet som avslutas genom en abort. Emma i filmen berättar öppet kring sina känslor och hennes upplevelse av mötet med vården. Berättelsen väcker tankar kring vikten av stöd, samtal och rätt bemötande. Målgrupp: Från 13 år.

24 veckor – Spelfilm/drama. Strålkastarljuset och applåderna – Astrid älskar livet som ståuppkomiker och älskar sin make Markus. Varje beslut fattar de tillsammans. Men vad kommer de att besluta när de får reda på att barnet som Astrid bär på kommer att födas med Down syndrom och med ett svårt hjärtfel? Astrid och Markus har ett val men mycket lite tid. Och vem bestämmer om ett barn med denna diagnos har ett liv värt att leva? Målgrupp: Från 13 år.

Det blev en flicka – I Indien och Kina samt i flera delar av världen i dag blir flickor aborterade, mördade och övergivna bara för att de är flickor. FN uppskattar att det i dag saknas 200 miljoner flickor på grund av könsmord, gendercide. Flickor som överlever barndomen blir ofta försummade och många blir utsatta för grovt våld eller mördade av sina män eller familjemedlemmar. Kriget mot flickor har rötter i en urgammal tradition och upprätthålls av ingrodda kulturella mönster, som i kombination med offentliga direktiv ökar undanröjandet av flickor.  Målgrupp: Från 13 år.

Aborträtten – Rätten till abort kan för somliga kännas självklar, men i Sverige har den rätten inte funnits mer än i 40 år. Det enda undantaget till att göra abort i Sverige var om kvinnans liv var i fara. Men olagligt var det fram till 1975, då den fria aborträtten lagstadgades. Hur ser resten av världen på abort? Vad anser de olika religionerna om abort och finns det stark motstånd mot den? Målgrupp: Från 14 år.

Abort – bakslag i Europa – Abort är något européerna hade kommit att betrakta som en grundläggande rättighet. Ryssland var först med att tillåta abort år 1920, men vad händer nu? Över hela Europa finns det rörelser som är emot aborträtten. Samvetsvägrare och lobbyister påverkar i det fördolda. Vad kommer hända i framtiden? Kommer rätten till säker abort att försvinna. Kvinnorna från 60- och 70-talet är nu mormödrar som ser sina döttrar och barnbarn möta denna motgång i en rättighet som de kämpat för i sina unga år. Målgrupp: Från 14 år.

Omständigheter – Spelfilm/drama. Frankrike 1963. Den unga begåvade studenten Anne har en desperat kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort innan det är försent, trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro. Målgrupp: Från 15 år.

Ninjababy – Spelfilm/drama/komedi. En attitydstinn komedi om att falla – och att landa rätt trots allt. Rakel har en massa planer för sitt liv, ingen av dem innefattar att bli mamma. Så när hon upptäcker att hon är gravid vänds hennes tillvaro minst sagt upp- och ner. Att bebisen inom henne dessutom envisas med att ha egna åsikter gör inte saken lättare. Nu måste hon få ordning på tillvaron, något som inte är Rakels bästa gren. Målgrupp: Från 15 år.

Serien Diskutera sex och relationer:

Vems är beslutet? – Föräldrar, kompisar, pojkvännen – alla har olika råd och åsikter om vad 18-åriga gravida Aida ska göra. Hon känner sig osäker och ensam. Vem ska hon lyssna på? Målgrupp: Från 16 år.

Experten om abort – Sexualupplysaren Sandra Dahlén pratar om känslor och tankar kring abort med utgångspunkt från diskussionsfilmen Vems är beslutet? Målgrupp: Från 16 år.

 

Kombinera med!

Resursbank

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:

  • RFSU
  • Sexochrelationer.se
  • UMO.se
  • Youmo.se
  • SVT Play

 

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kanske kan vara användbart till ditt arbete kring aborträtten: