Filmer att visa och diskutera i klassrummet
I samband med presidentvalet i USA den 3 november 2020 samlade vi några aktuella filmer om demokrati, valsystem och även sociala medier, som kommit att bli en betydande faktor när det gäller att nå ut med politiska budskap och påverka debatt. Länkarna nedan går till beskrivningarna av filmerna i Mediekatalogen.
Utbildningsklipp
Fatta ordet! Demokrati – Introducerar ordets innebörd genom exempel och jämförelser. Målgrupp: Från 13 år.
Utbildningsfilmer och dokumentärer
Den stora amerikaresan: USA:s statsskick – USA är ett stort land med ett annorlunda statsskick än Sverige och Europa. Filmen förklarar hur valsystemet fungerar. Målgrupp: Från 12 år.
Internationella händelser: Presidentens makt – Hur stor bör presidentens makt vara över världens i särklass största militär. Målgrupp: Från 13 år.
Förstå sammanhanget: Watergateskandalen – En av de största skandalerna i USA:s historia och en seger för den undersökande journalistiken. Målgrupp: Från 13 år.
Tolka kroppsspråk – Här tas Trumps retoriska kunskaper upp och analyseras. Intressant material i samband med retorik eller vid förståelse för politik och den stora massans beteende. Målgrupp: Från 13 år.
Fri publicering – till vilket pris – Bra film om sociala medier och näthat. Kränkningar och hot på sociala medier har blivit så vanliga att vi accepterar inlägg som vi aldrig skulle tolerera annars. Men behöver det vara så? Målgrupp: Från 13 år.
Har jag något val? – En serie i fem delar. Det finns många starka krafter som försöker påverka oss väljare. Idag sker en stor del av påverkan via nätet och sociala medier. Målgrupp: Från 13 år.
Falska nyheter – Falska nyheter har blivit ett sätt att påverka politiska val, att ljuga och hitta på för att vinna sympatier eller för att få en ekonomisk vinning. Målgrupp: Från 13 år.
Steve Bannons värld – Om den destruktiva mediestrategin bakom Trumps framgångar 2016. Aktuell händelse eftersom Bannon nu också är arresterad. Målgrupp: Från 15 år.
Godtrogenhetens demokrati – internets paradox – Den här dokumentärfilmen beskriver hur vårt omdöme påverkas av myter och desinformation när vi tar del av information via internet. Målgrupp: Gymnasiet
Vår digitala planet: Demokratins nya spelplan – Internet har kallats den viktigaste uppfinningen för demokratin sedan tryckpressen, men mediets snabba informationsspridning har också utnyttjats för att påverka parlamentariska val, förstärkt konspirationsteorier och förorsakat tragedier. Målgrupp: Gymnasiet
Spelfilmer
Snowden – Om brittiska och amerikanska statens avlyssning av privatpersoner. Målgrupp: Från 15 år.
The Giver – Ett framtida samhälle där smärta och lidande har rensats bort och invånarna genom dagliga injektioner avtrubbas till att enbart se en värld i harmoni. Allt är till synes perfekt, det finns regler för allt och alla trivs. Mycket bra för att diskutera demokrati och styre. Målgrupp: Från 15 år.
Free State of Jones – Om sökandet efter frihet. Amerikanska inbördeskriget. En soldat som under det amerikanska inbördeskriget flyr slagfältet. På flykt samlar han stöd från andra desertörer och slavar som rymt och leder ett uppror mot sina forna kamrater, med målet att skapa en fristad. Verklighetsbaserad. Målgrupp: Från 15 år.
Inte om amerikanska valet, men också intressant om demokrati
Dozjd – kampen för det fria ordet – TV-kanalen Dozjd och kämpar för att kunna rapportera den sanning som Putin och hans regering inte alltid håller med om. Dozjd är den största oberoende tv-kanalen i Ryssland och får ständigt stå ut med både moralisk och ekonomisk press utifrån. Målgrupp: Från 13 år.
Att skapa en Putin – En riktigt bra film som ger bra förståelse för Rysslands utveckling. Målgrupp: Från 15 år.
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samlingar till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.
Till samlingen Demokrati, det amerikanska valsystemet och sociala medier