Ett webbaserat programpaket

Vi erbjuder Creaza gratis till alla våra medlemmar till och med den 31 juli 2019. Creaza är ett ämnesövergripande webbaserat programpaket för att skapa tankekartor, serier, ljud och film.

​Med hjälp av Creaza kan elever, från förskola till högskola, producera text, bilder och presentationer på olika sätt. Visst låter det spännande!

För att kunna använda Creaza måste du logga in i vår Mediekatalog under fliken Fler.

På Creazas youtubekanal finns många instruktionsvideos som du kan ta hjälp av när du arbetar med programmen. Skicka gärna e-post till support@creaza.com om du vill anmäla fel eller har förslag på förbättringar!

 

Cartoonist – skapa tecknade serier

Med Cartoonist kan du skapa flera olika berättelser. Verktyget går att använda för att skapa en tecknad serie eller för mer personliga digitala berättelser.

I Cartoonist finns världar med bakgrunder, karaktärer/figurer och olika objekt som klistras in i rutorna. I verktyget kan du också skapa textplakat, pratbubblor, tankebubblor eller skrikbubblor. Det går också att använda dessa med egna bilder. Den tecknade serien organiseras i en filmstrip med flera rutor och kan presenteras både på internet och skrivas ut på papper.

Sedan maj 2018 finns det möjlighet att använda Cartoonist som videoredigerare. Du kan använda de filmklipp som finns i Cartoonist eller dina egna. Du kan kombinera dina filmklipp med de tecknade bakgrunderna, använda alla Cartoonist funktioner i dina filmer och lägga till bakgrundsljud och ljudeffekter.

 

Mindomo – tankekartor

Med verktyget kan du organisera tankar, idéer, länkar och annan information på ett överskådligt sätt. För att hjärnan ska kunna komma ihåg information så måste den sorteras. En tankekarta gör detta arbete roligare och lättare. Vi kan skapa en karta över våra tankar och sortera efter teman. Tankekartan är perfekt för nytt material, för att se samband mellan ny och känd information och för att hantera material som behöver bearbetas mer. Teman i tankekartorna kan innehålla mediafiler och länkar som tillägg till texten.

 

MovieEditor – videoredigering

MovieEditor kommer att tas bort i juli 2018. Möjligheten att redigera film finns sedan maj 2018 i Cartoonist.

Filmklipparen gör att du kan skapa egna produktioner av multimedia baserade på färdiga världar med videoklipp och ljudklipp. Du kan redigera en kortfilm eller klippa ihop din version av en nyhetssändning, en reklamfilm, en filmtrailer eller ett inslag på tv och sedan spela upp den i efterhand och jämföra med originalet.

MovieEditor ger dig också möjlighet att se vad olika musik eller ljudeffekter kan göra för att öka förståelsen av rörliga bilder. Med MovieEditor kan man hämta in sina egna film- och ljudklipp och bilder och sedan klippa in dessa i berättelserna. Verktyget fungerar som traditionella verktyg för filmklippning där du synkroniserar video, bilder, ljud och text längs en tidslinje.

 

AudioEditor – ljudredigering

AudioEditor kommer att tas bort i juli 2018.

Med AudioEditor kan du skapa egna ljudproduktioner. Du kan själv klippa ihop din version av en nyhetssändning, radioreklam eller radioinslag och spela upp dem i efterhand och jämföra med originalet. AudioEditor är också perfekt för att skapa egna radioreportage och ljudspel och det färdiga ljudklippet kan publiceras som en podcast. Verktyget fungerar som traditionella verktyg för ljudklippning genom att ljudfiler placeras längs en tidslinje i flera kanaler. Det går också att ta upp ljud som läggs som ett ljudspår över den ihopklippta versionen.