Vi vänder till ny månad i vår almanacka – december, en månad full med traditioner! Vi har faktafilmer som passar för att diskutera våra olika högtider och traditioner, men också spelfilmer med jultema för att hjälpa till med att komma i riktig julstämning. Sök “jul” i Mediekatalogen för att komma till t ex Nisse och jultraditionerna samt våra andra filmer med julen som tema!

 

Nisse och jultraditionerna

10-åriga Maja ska fira jul tillsammans med sin pappa Robert. Maja har många frågor om julen, men pappa är så upptagen med alla förberedelser som hör julen till. Då visar det sig att det i deras lägenhet bor en liten hustomte som heter Nisse! Nisse kan allt om julen! Vi följer Nisses och Majas gemensamma kunskapsresa genom julens traditioner. Majas nya kompis berättar om julafton, advent, julgranen, julkalendern och många andra saker. Samtidigt finns det såklart tid över för bus och skoj, något som Nisse gärna deltar i.

Julafton

Pappa Robert har gått upp tidigt för att baka pepparkakor, men snart är köket rökfyllt och pepparkakorna förkolnade. En dålig start på dagen för Robert blir en bra start på dagen för Maja. I morgonkaoset träffar hon en ny liten kompis – hustomten Nisse. Nisse tar julen med ro och kan allt om den. Maja frågar honom varför man firar jul och varför man har adventsljus. Frågor som Nisse mer än gärna besvarar.

Julgranen

Det är dags att klä granen. Pappa Robert står och grymtar och stökar med ljusslingan. Plötsligt blir det överbelastning och elen försvinner! Under tiden får Maja en historisk genomgång av julgranens ursprung av hustomten Nisse. Det visar sig att strömavbrottet kanske inte var Roberts fel egentligen. Den magiske hustomten verkar ha både ett och två fingrar med i spelet.

Julmaten

Nisse äter egentligen bara snöflingor, men det betyder inte att han är okunnig när det kommer till julmatens historia. Nisse kan ju allt, vilket han gärna skryter om, så han passar på att gå igenom även pepparkakans historia och hur det kommer sig att vi tittar på Kalle Anka varenda jul.

Jultomten

Maja börjar bli otålig. När ska de egentligen öppna julklapparna? Nisse lyckas avleda hennes uppmärksamhet med en busig lektion. Hur uppstod julklappstraditionen? Nisse visar genom att kasta pinnar på Maja.