Välkommen till mässan där du får full koll på tjänster och verktyg du har tillgång till som lärare i kommunen. Du bjuds på inspiration, prova på, workshop och fika.

När? 4 februari kl. 16.00-19.00
Var? På Ängelholms Gymnasieskola, Skolgatan 8 i Ängelholm
Varför? Kännedom om alla möjligheter som finns
Vem? För personal inom utbildning

 

Bild av ggrocks från Pixabay
Bild av ggrocks från Pixabay

Ingen mässa utan förtäring – under eftermiddagen kl. 16.00-19.00 serveras wraps med dricka i Atrium. Anmälan till eventet krävs för att vi ska kunna beräkna förtäring och plats till alla deltagare. Ange när du anmäler dig om du har någon ev. matallergi.

Anmälan gör du här, senast den 22 januari!

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Eva Martinsson.

 

 

Inspiration: Drop in – 25 min

De 11 första inspirationspassen nedan är AV Media Skånes tjänster och verktyg för lärare i Bromölla, Båstad, Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Svalöv, Tomelilla, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge kommun.

*Inspirationspass markerade med en stjärna är tjänster och verktyg för lärare i Ängelholms kommun och andra intresserade.

 

AV Media Skånes Mediekatalog öppen 24/7 – alltid till din tjänst

Mikael Lindén, AV Media Skåne

Lär dig hitta och använda alla tjänster du har tillgång till via AV Media Skåne. Du får troligtvis en aha-upplevelse när du får kunskap om all strömmande film och ljud, fakta- och skönlitteratur, teknikutrustning för utlåning, elevinloggning samt möjligheten att skapa klipp. Denna föreläsning är ett MÅSTE under mässan!

Målgrupp: F-Gy

Använd egna och färdiga utbildningsklipp

Mikael Lindén, AV Media Skåne 

Lär dig använda filmklipp i din undervisning till introduktion, inspiration, repetition och förklaring. Ge eleverna i läxa (om ni har läxor) att se filmen, visa och bearbeta filmen genom klipp i skolan. Du kan göra egna klipp men det finns även en hel kategori Utbildningsklipp med lärarhandledning och de nyare utbildningsklippen har även elevmaterial (Klippkoll) att utgå ifrån.

Målgrupp: F-Gy

AV Media Skåne presenterar sin minsta robot!

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Ozobot är den lilla roboten med många möjligheter. Programmera den genom färgkoder med bara penna och papper eller använd digitalt verktyg för att blockprogrammera. Det finns även möjlighet att programmera Ozoboten i en app. Anna visar hur det går till och ger tips på hur den kan användas i undervisningen.

Målgrupp: F-6

Sphero – fartfylld och kreativ programmering

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Sphero är en robot med mycket fart – stöttålig och vattentät. Den kan användas från de lägre åldrarna genom att rita ett program och vidare upp i åldrarna genom blockprogrammering och textbaserad programmering. Sphero används tillsammans med gratisappen Sphero EDU, som finns till både iOS och android. Den går även att använda med chromebook. Anna visar hur det går till och ger tips på hur den kan användas i undervisningen.

Målgrupp: 3-9

Uppfödd på nätet

Anna Söderstjerna, AV Media Skåne

Den sociala generationen – vad gör eleverna på internet. vilka appar använder de och vilka influencers påverkas de av? Ta del av Statens Medieråds rapport Ungar och medier 2019 och få en inblick i elevernas internetvanor.

Målgrupp: F-Gy

Upplev lärande med RedboxAR/VR!

Eva Martinsson, AV Media Skåne 

Bestig Mount Everest, dyk ner under vattnet i Galapagos, följ med på Kinas ekonomiska handelsväg, åk till Pearl Harbour och Hawaii under andra världskriget, åk in i luftstrupen och se hur lungorna ser ut … gör virtuella resor över hela jordklotet. Här går vi igenom hur RedboxAR/VR och Googles app Expeditions fungerar så du lätt kan använda tekniken i din undervisning. Läs mer

Målgrupp: F-Gy

Cartoonist – kreativt och engagerande!

David Quist, Creaza

Nya Cartoonist är ett verktyg för digitalt berättande som låter elever och pedagoger enkelt skapa tecknade serier, animationer, redigera ljud och video.

Målgrupp: F-Gy

Mindomo – tankekartor och presentationer

David Quist, Creaza

Samarbeta i realtid och skapa tankekartor och presentationer med text, länkar, video, ljud och bilder. Använd ditt egna material tillsammans med innehållet i Mindomo.

Målgrupp: F-Gy

Uppfyll läroplanens digitala mål – direkt i Mediekatalogen (Matematik)

Peter Skog, Kikora

Kikora är en av årets nyheter i Mediekatalogen där läroplanens samtliga digitala mål i matematik kan utföras och dokumenteras. Kikora är ett webbaserad träningsprogram för grundskolan och gymnasiet där elever tränar på rätt nivå och inom rätt områden. Uppställningar skrivs in direkt i programmet… Läs mer

Målgrupp: 1-Gy

Om att dyka ner i en låda – full av föremål, fakta och fördomar

Helén Lilja, Regionmuseet i Kristianstad

Regionmuseets studielådor är packade för att ge eleverna handgripliga upplevelser av vår forntid och historia. Att ta på sig kläder, känna flintknivens skärpa och bronssvärdets tyngd är upplevelser som förstärker berättelsen eller texten i läroboken. Men hur tolkar vi föremålen, vad vet vi egentligen? Läs mer

Målgrupp: F-Gy

Möt en film och en filmare – dokumentärfilm i skolan är ett fantastiskt verktyg!
INSTÄLLT pga sjukdom

Malin Andersson

Se en bit av den prisbelönade dokumentärfilmen ’Blodssystrar’ och träffa regissören och producenten Malin Andersson, som berättar om filmen och om dokumentärfilmens kraft i klassrummet. Det går utmärkt att knyta Blodssystrar med värdegrundsarbete av olika slag i klassrummen… Läs mer

Målgrupp: 7-Gy

*Vad kan jag konstruera för prov med Inspera?

Emma Jönsson, Inspera

Få med dig ett inspirationsprov färdigt att använda i undervisningen.

Målgrupp: F-Gy

*Inspera Q & A

Emma Jönsson, Inspera

Har du frågor om hur du konstruerar, monitorerar, bedömer eller ger återkoppling i Inspera, nu har du möjlighet att ställa dem till Emma från Inspera.

Målgrupp: F-Gy

*Inlästa läromedel och Begreppa.

Patrik Forsmark, ILT

Möjligheter och nyheter!

Målgrupp: F-Gy

*Bildstöd – så mycket mer än ett schema. Grunderna i Widgit Online.

Andreas Johansson, Annika Jönsson och Per Nyrell

Skapa, spara och dela symbolmaterial. Stöd inlärning och kommunikation genom att skapa symboldokument, bildkort, scheman och arbetsblad i din webbläsare. Vi visar också hur man på ett enkelt sätt kan skapa bildkort på olika språk samt hur man kan skriva med symbolstöd, ljudning och talsyntes helt plattformsoberoende.

Målgrupp: F-Gy

*Fronter 19 – nyheter och kommande funktioner 2020

Johan Busck, Markus Nilsson

Johan Busck från Fronter och Markus Nilsson, Fronteradministratör i Ängelholm, visar senaste nytt och kommande funktioner i Fronter 19, samt tipsar om smidig arbetsgång för både lärare och elever – Från introduktion till omdöme.

Målgrupp: F-Gy

*Presentation av Gleerups läromedel

Hanna Oreborg, Gleerups läromedel

För dig som är nyfiken på digitala läromedel från Gleerups. Hanna ger dig en rundvandring i och genomgång av portalen och visar hur du enkelt kommer igång med ett kostnadsfritt test tillsammans med dina elever. 

Målgrupp: Åk 1 till Gy

*Digital studieteknik

Hanna Oreborg, Gleerups läromedel

Att läsa och förstå digital text kräver förmågor som skiljer sig från den traditionella läsningen. Vi kikar på hur en multimodal text är uppbyggd och Hanna visar hur man kan använda lässtrategier och studieteknik i en digital text.

Målgrupp: Åk 1 till Gy 

*Undervisning i flerspråkiga klassrum

Hanna Oreborg, Gleerups läromedel

Digitala läromedel och lärverktyg har öppnat upp för nya möjligheter att undervisa elever med bristande kunskaper i svenska språket, inte minst genom att dra nytta av respektive elevs modersmål. Under passet visar Hanna hur man med hjälp av Gleerups digitala läromedel kan göra sin undervisning tillgänglig för elever med annat modersmål än svenska.

Målgrupp: Åk 1 till Gy 

*Tillgänglig och likvärdig undervisning

Hanna Oreborg, Gleerups läromedel

PISA-resultaten pekar visserligen på rätt håll igen, men utmaningar kring likvärdighet och tillgänglig undervisning är fortfarande viktiga fokusområden på varje skolas agenda. Hur kan jag lägga upp min undervisning så att den blir givande för alla mina elever? Hanna visar hur man med hjälp av Gleerups digitala läromedel kan anpassa sin undervisning till elevernas olika förutsättningar och behov.

Målgrupp: Åk 1 till Gy

*Nyheter från Gleerups under 2020

Hanna Oreborg, Gleerups läromedel

Gleerups har en hel del nyheter på gång under 2020. Kom och hör mer om hur vi planerar att göra våra läromedelsportaler ännu vassare. 

Målgrupp: Åk 4-9

Utställning

Bok & film

Låt bok- och filmsamtal bli en del av din undervisning! Många böcker har även blivit filmatiserade. Läs boken och se filmen för att därefter kunna göra jämförelser, för att se eventuella skillnader och likheter i tolkning av bild respektive text. “Att lära sig om film, språk och berättande är i vår tid grundläggande för kritiskt tänkande.” (Filmborgarmärket).

 

Klassuppsättning och facklitteratur

Boka skön- och facklitteratur via vår Mediekatalog och få det levererat till din skola. Önskar du att alla elever i klassen läser samma titel kan du skriva in sökordet klassuppsättning, som innebär minst 20 böcker av samma titel. Andra användbara sökord är börja läsa och jag kan läsa. Våra temalådor innehåller fackböcker och ibland även laborativt lärmaterial.

 

Programmering

Provkör våra robotar Sphero, Ozobot och Bluebot. Alla tre finns att boka i Mediekatalogen. Vi har även med oss Dash, Harry Potters trollstav, Bolt och Sphero mini som inspiration. Prova även på Osmo coding och Micro:bits!

 

Bergmans Kinematograf

Boka animationslåda i Mediekatalogen och skapa film på ett enkelt sätt med eleverna! I kombination med en surfplatta, ett animationsprogram och cutout animation skapar barn och unga film på ett enkelt sätt. Ta gärna en titt här och inspireras av den Den Pedagogiska Designbyråns upplägg och arbete med Bergmans Kinematograf ute på skolorna!

Bildkälla: Den Pedagogiska Designbyrån.

 

Webb-ägg Wifi

Vad är ett Webb-ägg? Jo, det är ett Wifi-mikroskop för iPads och androida enheter. Med enkel fokusering, genom att vrida övre delen på webbägget, gör webbägget det möjligt för barn och vuxna i alla åldrar att förstora på egen hand. Ladda ner appen “xploview” (gratis app) och anslut lärplattan till mikroskopets WiFi-nätverk.

 

MakerBot

Låna vår MakerBot och printa ut i 3D! Innovativt! En skrivare som skriver ut figurer i 3D – det enda du behöver göra är att ladda ner en bild på det du vill att skrivaren ska skapa, så gör den det du har bett om. Det är nästan lika enkelt som det låter. Testa tillsammans med dina elever – det är riktigt coolt!

 

UR

Utbildningsradions utbud i Mediekatalogen. UR:s program präglas av saklighet och opartiskhet. Alla program, oavsett om de vänder sig till barn och unga i skolan eller vuxna har alltid ett lärande inslag. Programmen kombinerar journalistik och pedagogik så att kunskapen går fram. UR-produktioner finns tillgängliga längre tid i Mediekatalogen se t ex Tidsakuten och Spegelvänd, säsong 2. På grund utav inloggningskrav i Mediekatalogen kan rättigheterna till UR-produktionerna vara längre. I Mediekatalogen kan du favoritmarkera och göra klipp i alla strömmande produktioner.

 

Greenscreen

Passa på att prova greenscreen! Här har du möjlighet att prova hur greenscreen fungerar. Vi har med oss vår greenscreen och visar gärna hur appen Green Screen by Do ink enkelt kan användas för att ta bilder med en fantastisk bakgrund. IPads och stativ finns att låna via Mediekatalogen.

 

Creaza, Eduklips, Kikora och Muzzy Club

Vad har dessa företag för tjänster som kan vara av intresse för din skola? Stanna gärna till för att få information om de extra tjänster som AV Media Skåne har och få tips om hur de kan hjälpa dig i din undervisning!