Vad händer när man som äldre närmar sig slutet av livet och inte längre klarar det man brukar klarar av? Här vill vi tipsa om film att använda för att prata om omsorg och åskådliggöra olika centrala begrepp i vården; som vård i livets slut, bemötande, kommunikation med personer med demenssjukdom, etik, självbestämmande samt död och sorg.

 

Filmtips för högstadiet och gymnasiet

Dokumentärer

Löftet – Dokumentär. Vi kommer rakt in i två kvinnors bröllop i en liten svensk kyrka för att sedan få se att de senare lever isär. Helle bor på ett äldreboende medan Maj-Brith bor kvar hemma. Båda har gamla kroppar med rörelsehinder men de vill så gärna leva med varandra. Fin film som passar i sammanhang som kärlek, vid vård och omsorg samt inblick hur det är i svensk äldreomsorg.

Leva tills jag dör – korta dokumentärer från äldreboenden – En serie som skildrar hur livet och arbetet på ett äldreboende kan vara – med fokus på relationer, livskvalitet och att få vara en hel människa. Vi möter boende, personal och anhöriga i nära situationer från verkligheten.

I programserien Döden, döden, döden försöker Anna Lindman lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? Hur känns det att dö? Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? Serien består av fyra avsnitt:

  1. Döden kan komma plötsligt – I detta avsnitt möter vi dem som vet hur det är när döden kommer helt plötsligt.
  2. Sorgen –  I detta avsnitt möter vi pappan som låter sonens rum stå orört efter hans död.
  3. Liket – I detta avsnitt får vi vara med när en familj tar avsked av sin mormor och när en kropp görs i ordning för att ligga i öppen kista.
  4. Vad ska hända med min döda kropp? – I detta avsnitt följer vi med till ett krematorium, gräver en grav och möter Kajsa som är döende i cancer och planerar sin egen begravning.

 

Spelfilmer

The Miracle Club – Drama. Lily, Eileen och Dolly lyckas sällan ta sig bortom vardagssysslor och tidskrävande äkta män i en by i sextiotalets Irland. Plötsligt får de chans att resa till franska Lourdes, där alla hoppas på personliga mirakel. En irländsk feel-good-film.

Madeleine och taxichauffören – Drama. Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles. Trafikpoliser, böter, dålig ekonomi och äktenskapsproblem plågar honom. Till råga på allt insisterar en kund på en lång omväg! Men den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något att tänka på. Irritationen är snart som bortblåst. Taxibilen blir en resa bakåt i tiden för det omaka paret.

En sång för min dotter – Drama. En film om det stora i det lilla livet och som skildrar hur vi blir föräldrar åt våra föräldrar samtidigt som vi blir föräldrar åt våra barn.

The Father – Drama. Anthony närmar sig de 80, men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar.

Slutet gott, Allting gott – Drama. Madeleine, är 92 år och känner att hon levt ett bra liv, och nu är det dags att sätta ett datum för när hon ska lämna denna jord. När hon berättar det för sina barn Diane och Pierre så hoppas hon att de ska förstå. Men för barnen blir det en chock och de vill inte acceptera sin mors beslut. Ända till slutet behåller Madeleine sin värdighet, humor och passion för livet, och detta vill hon föra vidare till sina barn, speciellt ge sin dotter Diane en sista lärdom om livet.

Livets bästa år – Drama. Filmens ramberättelse utspelades för mer än 50 år sedan i den romantiska spelfilmen En man och en kvinna, då racerföraren Jean-Louis och scriptan Anne träffades. Nu fortsätter deras historia i spelfilmen Livets bästa år. Jean-Louis vuxna son söker upp Anne och och återförenar de två igen. Jean-Louis bor på ett flott demensboende och drömmer om sitt livs stora kärlek.

Lou – Drama. Livet är inte enkelt för Lou. Hon lever med sin mamma och två småsyskon och tvingas ta ett stort ansvar hemma. När hennes alzheimersjuke farfar flyttar in förväntas Lou ta hand om honom. Hon visar tydligt sitt missnöje till en början, men så småningom utvecklas en speciell relation mellan Lou och hennes sjuke farfar.

The Farewell – Drama. Billi blir hemkallad från New York till släkten i Changchun. Fastän de vet att familjens matriark, farmor Nai Nai, bara har veckor kvar att leva har de bestämt att inte låta Nai Nai själv få veta att hon är sjuk. Ett bröllop används som förevändning för att familjen ändå ska kunna samlas och ta farväl.

 

”Det är aldrig för sent”

Calendar Girls – Dokumentär. Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Gogo – världens äldsta skolelev – Dokumentär/drama. A-märkt. Gogo bor i nordvästra Kenya. Hon är 94 år och med det den äldsta eleven i grundskolan hittills. Uppmuntrad av sina 54 barnbarnsbarn är hennes stora mål i livet att kunna ta examen från grundskolan. Filmen visar glädjen med skolgång och hur utbildning värderas av den som inte har haft möjlighet att få det.