Så här tänker Korsavadsskolan 7 – 9 i Simrishamn om Läshörnan som de har tillgång till i ett år via AV Media Skåne.

Korsavadsskolan i Simrishamn är en ganska stor högstadieskola med 6 parallellklasser i åk 7-9. Ungefär hälften av eleverna (10 klasser) har möjlighet att prova ”Läshörnan”. Det är olika lärare inblandade, både i svenska och engelska, och de har olika syften med sin användning.

Generellt ser lärarna fram emot att en och samma bok kan läsas av flera elever samtidigt, antingen i helklass eller i grupper.

Samtliga elever i åk 7 (= 6 klasser) kommer under vårterminen att jobba med ett läsprojekt som avslutas med ett författarbesök (Magnus Nordin). De kommer alla, tack vare ”Läshörnan”, ha möjlighet att läsa flera av författarens böcker. Tanken är att de ska läsa både i homogena läsgrupper och i tvärgrupper, ha boksamtal och bokdiskussioner, och sammanställa relevanta frågor till författaren.

Hälften av eleverna i åk 8 (= 3 klasser) ser möjligheten att på ett enkelt sätt ha böcker lättillgängligt för alla, både på svenska och engelska, dels när man har lässtunder varje vecka och dels om man har en stund över på en lektion, eller vill läsa på rasterna eller fritiden.

En klass i åk 9 tänker fokusera på ljudböcker. Man vill ge alla elever möjlighet till läsupplevelser genom öronen, och reflektera över skillnader i att ta till sig en berättelse via ögonen respektive via öronen.

 

Synpunkter från Korsavadsskolan 14 juni 2019

Eleverna tycker det är skönt och avkopplande att lyssna på ljudböcker, som avbrott från stressen kring alla Nationella Prov (åk 9).

Bra träning för alla att ”lära sig” lyssna på en bok, det kräver koncentration.

Synd att utbudet av ljudböcker för ungdomar till största delen består av lättlästa böcker, med en lyssningstid upp till endast 1-2 timmar.

Bra att flera/många elever kan läsa samma bok samtidigt.

Bra att flera av den specifika författarens böcker finns tillgängliga i ”Läshörnan”.

Synd att inte en enda av just den här författarens böcker finns som ljudbok i ”Läshörnan”.

Flera elever tycker det är jobbigt/svårt att läsa böckerna digitalt på skärmen, vill hellre ha en fysisk bok i handen.

Det är positivt att det är ett stort utbud av böcker.

 

Här kan du skapa ett testkonto och läsa hur de olika medverkande skolorna tänker använda Läshörnan som de får tillgång till kostnadsfritt under ett år.

Hör av dig till Eva Martinsson på AV Media Skåne om du har några frågor!