Den internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet samt kvinnors och flickors situation över hela världen.

Här kommer några filmtips, som berör kvinnors och flickors rättigheter på olika sätt i olika delar av världen, både historiskt
och i modern tid.

 

Filmtips

Vi vill gärna tipsa om användbara filmer för att prata om jämställdhet och kvinnors rättigheter på olika sätt. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk F-3

Globala målen – för barn: Mål 5 – jämställdhet – Utbildningsklipp som förklarar vad målet ”Jämställdhet” innebär och ger konkreta tips på hur vi alla kan hjälpa till att göra världen bättre.

 

Åk 4-6

Sverige och jämställdheten – Utbildningsklipp. Sverige ses ofta som ett föregångsland i jämställdhetsfrågor – men så har det inte alltid sett ut. I det här utbildningsklippet tittar vi närmare på några historiskt viktiga händelser. De har alla bidragit till att Sverige har blivit ett mer jämställt land. Vi tar även upp varför jämställdhet är så viktigt att det har fått ett eget mål: Nr 5 i Globala målen.

2 flickor – Drama. Om orättvisa villkor för flickor i Indien och två vänner som vill göra det som pojkar får. Kan väcka mellanstadiebarns intresse för internationella kvinnofrågor samt en bra ingång till att diskutera sexuella trakasserier.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Kabul Beauty – Dokumentär. Filmen tar sin början samma dag som talibanerna tar makten i Afghanistan. Under ett och ett halvt år får vi se hur nya lagar begränsar, framför allt, kvinnornas liv i landet. Dokumentären följer bästa vännerna Sofia och Nigina, som båda jobbar på en skönhetssalong i centrala Kabul.

Berömda kvinnor – Serie med utbildningsklipp. Ibland behövs det en puff för att få ett jämställt genusperspektiv i omnämnandet av människors bidrag till historien fram till idag. I flera korta avsnitt beskrivs kvinnor som är framstående och har gjort avtryck inom olika områden.

Förstå sammanhanget: Simone de Beauvoir och Det andra könet – Utbildningsklipp. Den 1 maj 1948 publicerar Simone de Beauvoir ett utdrag ur sin essä Det andra könet i en tidskrift. Vid bokreleasen 1949 blir det skandal i det patriarkala Frankrike. Där beskriver författaren hur män förslavar kvinnor. Vatikanen svartlistar boken men kvinnor läser den. I USA säljs mer än en miljon exemplar. Parallellt med skrivandet kämpar de Beauvoir för kvinnors rättigheter och fri abort.

Ester Blenda – Dokumentär. Berättelsen om den banbrytande journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, som var först i Sverige med att wallraffa. Hon var en äventyrslysten och rastlös själ som fick betala ett högt pris för sin självständighet. Ester Blenda är gjord med en stor kärlek för materialet och förmedlar en beundransvärd kvinnas bedrifter på ett utmärkt sätt.

Malala – vägen till Nobels fredspris – I den här filmen reser regissören Mohsin Abas dit för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter. Låna också boken ”Jag är Malala” av Yousafzai, Malala. Målgrupp: Från 13 år.

Det blev en flicka – en film om könsmord – Dokumentär. I Indien och Kina samt i flera delar av världen i dag blir flickor aborterade, mördade och övergivna bara för att de är flickor. FN uppskattar att det i dag saknas 200 miljoner flickor på grund av könsmord, gendercide. Filmen belyser frågan från Indien och Kina och frågar sig hur detta är möjligt. Varför görs så lite för att rädda flickor och kvinnor? Hur bryter man mönstret?

Feminism Inshallah! – Historien om arabisk feminism – Du får bland annat möta aktivister, politiker, religiösa ledare och höra personliga betraktelser från dem som kämpat för kvinnans rättigheter och veta mer om den arabiska feminismen, från tidigt 1900-tal fram till idag.

Jobb på kvinnors villkor – Dokumentär. I filmen får vi besöka jämlika arbetsplatser där kvinnor lyfts, där föräldraledighet inte är ett handikapp. Vi får se ett nytt sätt att se på kvinnors sociala situation och hur man demonterar fördomarna som håller kvinnorna tillbaka på jobbet, och samhället i stort.

Perspektiv på världen: Jämställdhet – Överallt i världen kämpar kvinnor för sina rättigheter. Många länder har stiftat lagar för få bort könssegregeringen och yrken som tidigare varit förbehållna män är idag tillgängliga även för kvinnor. Trots detta visar FN:s jämställdhetsrapport att 90 procent av världens länder har minst en lag som diskriminerar kvinnor. I filmen reser vi jorden runt för att få perspektiv på jämställdheten i världen.

Framtidsfokus – Jämställdhet – I Mellanöstern är bara 25 procent av kvinnorna ekonomiskt aktiva och i världen utförs 75 procent av det obetalda arbetet av kvinnor. Att vara kvinna är för många ett hinder i arbetslivet. Men så behöver det inte vara. Hur kan jämställdheten på jorden öka?

Miss Representation – Dokumentär. Hur påverkas flickor och kvinnor av reklam, nöjesindustrin och mediers sexistiska exponering av kvinnokroppar? Vilka äger medieföretagen i USA och vad är deras publicistiska mål? Filmen Miss Representation undersöker frågan och presenterar statistik och intervjuar kända och okända kvinnor i USA.

Herself – Drama. Sista gången han slog henne gav Sandra en hemlig kod till dottern så att hon kunde larma polisen. Sandra kämpar sedan för att ge de två döttrarna en trygg nystart. Trots fysiska och mentala ärr efter år av våld och hot, två jobb och hård press från socialen och bostadsbyråkratin, är hon fast besluten om att ordna ett säkert hem.

Suffragette – Drama. Ett spännande brittiskt drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen. Kvinnor tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek mot en allt mer brutal stat. Målgrupp: Från 14 år.

Suffragetterna – kampen om rösträtten – Kvinnor har länge haft, och har i vissa sammanhang fortfarande, lägre ställning än män. I den här filmen ska vi lära oss om Suffragetternas kamp om kvinnlig rösträtt!

Vad ska folk säga? – Drama. Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. Baserad på regissörens egna erfarenheter. Målgrupp: Från 15 år.

The battle of the sexes – Dokumentär. Det här inte bara en dokumentär om en tennismatch utan en film som också berättar om en kamp för jämställdhet. 1973 trängdes tusentals människor på läktarna för att se när de två världsmästarna ställs mot varandra i en match som blir mer än bara en tennismatch.

Globala mål i sikte: Mål 5 Jämställdhet – Utbildningsklipp. Jämställdhet mellan män och kvinnor är bra för alla och påverkar samhället till det bättre. Egentligen borde det inte vara så svårt att ha ett jämställt samhälle, och ett första steg är att tänka på hur man själv beter sig. Avsnittet avslutas med konkreta tips om vad du kan göra för att bidra till mål fem.

Philomena – Verklighetsbaserat drama. En historia om Philomena som i 50 år burit på hemligheten om den son hon födde som mycket ung på ett kloster i Irland. Hon får till hjälp en journalist och tillsammans söker de efter hennes son.

Emily – Drama. Filmen om Emily Brontë, en av tidernas mest kända och hemlighetsfulla författare. Kvinnan bakom klassikern Svindlande höjder blir bara 30 år, men gör ett starkt intryck i en utmanande tid. Emily är uppfostrad till att vara tyst och lydig, aldrig besvära andra med sina åsikter eller drömmar. Men omvärldens förväntningar kan inte kväsa hennes fantasi och livsglädje.

Loving Highsmith – Dokumentär. Baserat på tidigare opublicerade dagboksanteckningar från den bästsäljande författaren Patricia Highsmith tecknar denna dokumentär ett nytt porträtt av den berömda författaren. Tillsammans med hennes familj, vänner, arkivmaterial och framförallt hennes egen röst får vi här spännande insikter om en av litteraturens mest profilerade kvinnliga röster.

 

 

Kombinera med!

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kan vara användbart till ditt arbete kring kvinnors rättigheter och jämställdhet:

 

Resursbank

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:

 • RFSU
 • Brottsoffersmyndigheten
 • Youmo.se
 • Sexochrelationer.se
 • Ungarelationer.se
 • Nationellt centrum för kvinnofrid

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

 • Våld mot kvinnor
 • Jämlikhet
 • Kvinnors rättigheter
 • Afghanistans kvinnor
 • FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor

I Cartoonist finns användbara tema som:

 • Identitet
 • Du och jag
 • Historiska personer

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Kvinnors rättigheter och jämställdhet.