I februari 2022 kulminerade vad som beskrivits som den farligaste politiska situationen i Europa sedan andra världskriget: Ryssland inledde ett storskaligt militärt anfall mot Ukraina. Alltsedan 2014, då ett folkligt uppror i Ukraina gav uttryck för ukrainares önskan om starkare band till Västeuropa, har Ryssland försökt hejda landets närmande till väst.

Källa: Utrikespolitiska institutet

 

Filmtips

Vi vill gärna tipsa om filmer för att prata om det som händer på olika sätt. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

 

Åk F-3

FN & UNICEF – en översiktsfilm om FN och barnkonventionen – Många av världens barn lever i krig och fattigdom. FN bildades efter andra världskriget för att förhindra fler krig. Men FN arbetar också för mänskliga rättigheter, förbättrad hälsa och ökad jämställdhet.

Vi är Europa: Mariia i Ukraina – Utbildningsklipp. Mariia är tio år och bor tillsammans med sin familj i Helmyasiv, en by i Ukraina. Mariia berättar om sin familj, visar oss byn hon bor i och vi får följa med när hon spelar piano och sjunger i kör. Mariia har sjungit sedan hon var fyra år gammal och tycker om att turnera med kören och sjunga för publik.

Vem bestämmer? : Om diktaturer – Stuart, Maja och Birgit är inlåsta i ett hus och måste lösa olika uppdrag tillsammans. Uppdraget är att ordna ett kalas, och bara Birgit ska bestämma…

 

Åk 4-6

Lilla Aktuellt skola – Nyhetsflödet domineras i detta avsnitt av nyheten att Ryssland inlett en invasion av Ukraina. Man fördjupar och förklarar nyhetsläget, och gästas av Johan Norberg, FOI och Hanna Thermaenius, Rädda barnen.

Europas delar: Östra Europa – En film som går igenom östra Europa och länderna Ryssland, Belarus, Ukraina, Moldavien, Rumänien, Bulgarien och en liten del av Turkiet. Man går igenom regionens klimat, geografi och historia.

Krig – Spelfilm/drama. Mira och Omar härskar över var sin gård med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans. I bostadsområdet finns skejtladan och allt handlar om vem som ska bestämma över den. Tills Malte flyttar dit. Själv är han ganska nöjd med att sitta hemma men sina böcker och tennsoldater men hans mamma tycker att han behöver kompisar. Malte vet allt om historiska slag och spelteori och hamnar genast i centrum mellan de två gängen. Nu eskalerar bråket till en helt ny nivå. Men hur långt är Mira och Omar och de andra barnen beredda att gå? Är det verkligen krig de vill ha? Ett spännande äventyrsdrama om lek och blodigt allvar.

Fannys flykt – Spelfilm/drama. År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation. Baserad på en sann historia och bygger även på en bok.

NATO – förklarat – Under 2022 har ett högst försämrat säkerhetsläge i Europa gjort att Sverige och Finland blir medlemmar i Nato på grund av de ökade militära spänningarna i världen. Vilka rättigheter och skyldigheter innebär det för ett land att vara medlem i NATO?

Sveriges militära försvar – förklarat – I filmen ges en historisk bakgrund till hur Sveriges militära försvar utvecklats och hur det fungerar idag med samverkan kring de olika försvarsgrenarna.

Sveriges civila försvar – förklarat – I moderna samhällen är många funktioner beroende av varandra. Det är inte bara ett militärt anfall som kan orsaka stora problem, även sabotage eller naturkatastrofer kan göra att det inte finns elektricitet eller att vattnet slutar rinna i ledningarna. Terrorhandlingar och falsk ryktesspridning kan göra att människor blir oroliga och drabbas av panik eller annat. Hur är vårt civila försvar organiserat?

FN – Förenta nationerna – Utbildningsklipp. FN grundades 1945 efter andra världskrigets slut. Idag är nästan alla världens länder medlemmar och samarbetar med syfte att bevara freden. I den här korta filmen får vi veta mera om hur organisationen är uppbyggd och hur man arbetar med olika frågor. I filmen berättas även om Unicef, Barnkonventionen och Globala Målen. Målgrupp: från 10 år.

 

Åk 7-9

Sovjetunionens fall – Utbildningsklipp. Du får möta nyckelspelare som Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin. Genom arkivbilder får du följa hur det folkliga upproret i Litauen ledde till att landet blev den första självständiga satellitstaten.

Gorbatjov – Sovjetunionens fall – 1991 utropade sig de sovjetiska republikerna, en efter en, som självständiga. Varför var Sovjetunionens ekonomi dålig på 1980-talet?

Två världsbilder – USA och Ryssland – Dokumentär. Den geopolitiska spänningen som är och varit länge mellan USA och Ryssland – vad bygger den på? Thibault bestämmer sig för att åka motorcykel genom de två stormakterna i sex månader för att jämföra, belysa och kanske ena människor som har olika sätt att se på kapitalism och kommunism.

DOZJD – Kampen för det fria ordet – Dokumentär. I Dozjd, kampen för det fria ordet får vi följa tv-kanalen Dozjd och deras kamp för att kunna rapportera den sanning som Putin och hans regering inte alltid håller med om. Vi får se hur det dagliga arbetet går till och följa reportrarna när de slåss för att få fram sina reportage. Dozjd är den största oberoende tv-kanalen i Ryssland och följs av 10 miljoner människor. Den vågar rapportera om ämnen och händelser som den regimvänliga pressen inte gör, och får ständigt stå ut med både moralisk och ekonomisk press utifrån.

Perspektiv på världen – Krig och konflikt – 1948 antogs FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Dessutom finns Genèvekonventionen om civilas rättigheter i krig. Men många länder bryter mot överenskommelserna. En sjättedel av världens barn lever i eller i närheten av väpnade konflikter, det motsvarar 357 miljoner.

Krig och fred – I den här filmen undersöks det vad krig är, varför det blir krig och vilka regler som finns i krig. Bland annat får man veta vilken roll FN har i konflikter, samt vilka konsekvenser som krig för med sig. Passar för både högstadiet och gymnasiet.

Propaganda – och vikten av källkritik – Vårt informationsflöde växer och det blir allt svårare att urskilja sanning från fiktion – fakta från propaganda. Hur skiljer man på sant och falskt och vad händer när vi blir mindre källkritiska på sociala medier?

Demokratins milstolpar – Den här filmen lotsar oss genom historiens olika decennier, från romartiden och fram till våra dagar, och visar hur demokratin har utvecklats. I västvärlden tar vi kanske demokratin för givet, men dess historia är relativt kort. I många länder lever människor fortfarande under envåldshärskare och diktatorer som kanske gripit makten genom en militärkupp. Demokratin är skör men det finns hopp och utvecklingen har hittills, trots allt, gått i en positiv riktning.

 

Gymnasiet

Ett nytt kallt krig – Dokumentär. Världen befinner sig i ett nytt kallt krig. Kommer supermakterna att se till sina egenintressen? Eller kan de samarbeta om klimatförändringarna som hotar oss alla?

Att skapa en Putin – Dokumentär. SVT:s förre korrespondent Peter Löfgren berättar om när ett gäng unga kapitalister från väst bjöds in för att ge råd till Ryssland. Resultatet gjorde några ofantligt rika medan majoriteten fortsatte att leva i misär. Omvandlingen misslyckades och vägen till makten låg snart öppen för en ny typ av ledare. Hans namn: Vladimir Putin.

Diktatorn – Serie där åtta unga svenskar med olika bakgrund och starka åsikter om samhället har antagit utmaningen att leva i en diktatur. De ska under åtta dygn bo tillsammans och deras rättigheter och friheter kommer att inskränkas för varje dag som går.

Spelfilmer lämpliga i samtal kring demokrati – med koppling till öst:

Animal Farm – Animerat drama. Baserad på bok av George Orwell. En despotisk alkoholiserad bonde missköter sin bondgård inklusive alla djur på gården. Djuren börjar organisera sig under ledning av en klok och rättvis ledargris.Tillsammans försöker djuren införa frihet och rättvisa på gården och gör en revolution. Men det blir en kort tid av harmoni och demokrati. En allegori över den ryska revolutionen, men berättelsen är allmängiltig och handlar i prinicp om alla ojämlika samhällen. Se även utbildningsfilmen Animal farm som utforskar den klassiska bokens (och filmens) sammanhang, karaktärer, allegori, bakgrund, teman och skrivsätt som författaren Orwell använt sig av. Målgrupp: Från 13 år och uppåt.

Olga – Drama. Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz – hennes döda pappas hemland. Samtidigt som spänningarna i Ukraina trissas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land. En stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats.

Children of Glory – Drama. Kalla Kriget år 1956 – Ungern är under Sovjetiskt våld. Vattenpololaget blir dock lämnat ifred av ockupanterna, men när stjärnan Karcsi träffar studentrebellen Viki under en demonstration som slutar i ett blodbad träffas han som en slägga av verkligheten. Kriget överskuggar snart allt annat samtidigt som en livsfarlig relation uppstår mellan de två. Medan pansarvagnarna massakrerar landet förbereder sig spillrorna av det ungerska OS-teamet på att möta dödsfienden i århundradets hatmatch. Frågan är om Karcsi har styrka nog att slåss för både äran, sitt land och den stora kärleken…

Den tysta revolutionen – Drama. Östberlin 1956. Theo och Kurt tar tåget till Västberlin, officiellt för att besöka morfars grav, men i själva verket för att gå på bio och spana på tjejer. En journalfilm från upproret i Budapest blir ett politiskt uppvaknande och tillbaka i skolan initierar de en tyst minut i solidaritet med det ungerska folkets protest mot sovjetiskt förtryck. Reaktionen låter inte vänta på sig. Eleverna anklagas för att vara kontrarevolutionära och självaste utbildningsministern kallas in för att tvinga fram ett erkännande genom att hota med indragna diplom. Nu ställs klassen på prov. Stå upp tillsammans i solidaritet, eller avslöja sina kamrater?

The death of Stalin – Drama. Året är 1953 och Sovjetunionen befinner sig i en brutal tid. Gulag är översvämmat av s.k. förrädare som egentligen kunde vara vem som helst och varenda misstanke om oliktänkande leder till en säker död, antingen av en kula eller av arbete. Det är ett ständigt tal om listor – dagsfärska och i ständig förändring – och även de högsta partipamparna fruktar ständigt för sina och sina närmastes liv. Nikita Chrusjtjov får varje kväll sin fru att skriva ned de vitsar Stalin skrattade åt under kvällen, de han inte skrattade åt memoreras för att aldrig upprepas igen. Så faller Stalin plötsligt död ned och kalabalik utbryter! Det knappt finns en läkare kvar i Moskva för att bekräfta diktatorns död då alla har fått en enkelbiljett till Gulag.

Mandarinodlaren – Drama/krig. Året är 1992. Inbördeskriget rasar i Georgien. En dag hittar Ivo och Margus två svårt skadade soldater – en från vardera sida av kriget. Och eftersom de inte betraktar de skadade som soldater, utan som unga pojkar och medmänniskor, får de vård, mat och logi i Ivos hus. Men vad händer när de bittra fienderna åter vaknar upp? En briljant film med ett rungande pacifistiskt budskap. Dessutom med svart humor.

 

Så kan du prata med elever om svåra frågor

Rysslands invasion av Ukraina kan väcka starka känslor och tankar i alla årskurser.

Här tipsar UR på hur du som lärare kan hantera det i klassrummet. Läs mer.

Även Skolverket har samlat information på sin hemsida om att prata med barn och unga om krig och kriser. De tipsar även om länkar till ytterligare material. Läs mer.

Regeringskansliet har publicerat en intervju med Magdalena Andersson där två elever från Tumba gymnasium intervjuar statsministern om kriget i Ukraina, säkerhetsläget i Sverige och regeringens arbete. Filmen riktar sig till elever i gymnasieskolan. Se intervju.

 

Kombinera med!

Litteratur

Kombinera med skönlitteratur – se samlingen Krig, flyktingar och rädsla. Kan lånas och läsas i grupp-/klassuppsättning för att diskutera och bearbeta tankar och oro över krig.

 

Resursbank

I vår Resursbank hittar du flera fria resurser att använda om du vill prata med barn och elever om krig, kriser och mänskliga rättigheter:

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Svenska Blå Stjärnan
  • UNICEF
  • FN i skolan
  • Amnesty Skola
  • Plan International
  • Rafiki

Som språkligt stöd för barn och unga som kommer som flyktingar från Ukraina finns dessa:

  • Lärresurser – Ukrainska
  • UR Språkplay

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Ryssland vs Ukraina
  • Kriget i Ukraina – Vitrysslands roll
  • Dikt om kriget i Ukraina
  • De mänskliga rättigheterna och barnen

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Internationell politik
  • Demokrati

 

UR:s programutbud på ukrainska

Flera av UR:s program finns dubbade på ukrainska eller med ukrainsk undertext. I takt med att nya program publiceras så uppdateras samlingen löpande. Till samlingen.

Alla program går så klart att strömma från vår Mediekatalog!

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till filmer som passar i temat Ryssland och konflikten i Ukraina, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Krig, Ryssland och konflikten i Ukraina.