Här kommer en presentation av säsongens större släpp av spelfilm – nu på gång in i vår Mediekatalog!

I takt med att filmerna finns att hitta i Mediekatalogen kommer titlarna att länkas. Tills dess kommer de att stå som kursiva.

 

Spelfilmsnyheter

Åk F-3

Knorr – sagan om grisen som inte ville bli korv – Animerat drama för de yngre. 9-åriga Luce får en liten griskulting i present av sin morfar. Luces mamma är dock inte lika förtjust över att ha en gris i huset, men Luce lyckas övertyga henne om att få behålla grisen som sitt husdjur och döper den till Knorr.

Stinkisarna – Animerat äventyr. Stinkisarna är lite annorlunda mot oss andra! De är gröna, småväxta och har tre runda horn på huvudet och färdas på en flygande drake. Och så äter de sopor!

 

Åk 4-6

Kapten Nova – Action/thriller för mellanåldern. Nova är en vetenskapskvinna från framtiden som anländer till Jorden med en viktigt uppgift: att förhindra den miljökatastrof som är på väg att drabba mänskligheten. Tidsresan har dock inneburit att hon nu är tolv år.

 

Högstadiet och gymnasiet

Dogborn – Drama. Tvillingarna lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster är en tickande bomb, Bror har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. En film om trafficking och människohandel.

Emily – Drama. Emily Brontë är en av tidernas mest kända författare. Kvinnan bakom klassikern Svindlande höjder blir bara trettio år gammal, men hinner göra ett starkt intryck i en tid då hon och hennes medsystrar förväntas vara lydigt lågmälda.

Farväl, herr Haffmann – Drama. Nazisternas ockupation av Frankrike kastade mångas liv över ända. Juveleraren herr Haffmann tvingas på grund av sin judiska härkomst leva gömd i den Parisfastighet där han drev en mycket framgångsrik rörelse innan kriget kom.

Förfalskaren – Verklighetsbaserat drama. Cioma Schönhaus lever ensam i en ekande tom våning sedan resten av familjen deporterats. Genom sitt arbete på en ammunitionsfabrik är han nyttig för krigsmakten. För att ge igen börjar Schönhaus utveckla sina färdigheter som förfalskare.

Wannsee 1942 – Drama. Wannsee 1942 utspelar sig den 20 januari 1942 när de ledande nazisterna i Tyskland samlades vid Wannseesjön utanför Berlin på inbjudan av Reinhard Heydrich. På dagordningen fanns endast en punkt: ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”.

Godland – Drama. Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande.

The Lost King – Drama. År 2012, efter att ha varit försvunnen i över 500 år, hittades kung Richard III kvarlevor under en parkering i Leicester. Sökandet leddes av en amatörhistoriker, vars ihärdiga forskning hade mötts av oförstående.

Call Jane – Verklighetsbaserat drama. Joy, en traditionell amerikansk hemmafru i slutet av 1960-talet, blir oväntat gravid igen. Hennes läkare varnar henne för att den här sena graviditet försätter henne i ett livshotande tillstånd. En film om aborträtt.

Official Competition – Drama. Under sitt nya prestigeprojekt försöker filmregissören Lola tämja två skådespelarlegender som dessutom är rivaliserande egocentriker.

Världens bästa chef – Drama. Med ett lättsamt leende och en faderlig hand styr Blanco sitt framgångsrika företag i industrivågsbranschen. Att alla anställda är som en stor familj är han noga med att påpeka i alla officiella sammanhang.

De sju samurajerna – Drama/klassiker. Filmhistoria. En av de största och mest spännande filmepos som någonsin gjorts. Det handlar om hur en grupp bönder i en liten by tröttnar på att trakasseras av banditer, och därför rekryterar en handfull samurajer att skydda dem.

Doktor Mabuses testamente – Klassiker/filmhistoria. Det kriminella geniet Doktor Mabuse har suttit inspärrad på ett mentalsjukhus i flera år. På lösa papper har han plitat ned sitt testamente till eftervärlden. En film som senare inspirerade till Jönssonligan och den svarta diamanten.