Vi kommer till er – boka ett klassbesök!

Creaza är ett företag som erbjuder fyra olika webbaserade program för skapande av tankekartor, serier, film och ljud, som alla elever och pedagoger i våra kommuner har tillgång till via vår Mediekatalog. Alla programmen kan användas i arbetet med Skolverkets digitaliseringsmodul Digitalt berättande i lärportalen.

I Cartoonist kan eleven skapa serier genom att använda de teman som finns i cartoonist eller använda eget material. Eleven växlar lätt mellan olika teman i valet av bakgrunder, karaktärer och rekvisita. På ett enkelt sätt kan eleven sedan lägga till text, ljud och bakgrundsmusik. Pedagogen kan skapa uppgifter som man tilldelar eleverna eller om eleverna skapar något eget.

I Mindomo kan eleven skapa översiktliga tankekartor. Man kan på ett enkelt sätt infoga bilder och filmklipp direkt i tankekartan, länka till hemsidor och dokument samt infoga anteckningar. När tankekartan är klar kan man även enkelt göra om tankekartorna till presentationer.

MovieEditor är ett videoredigeringsprogram där man kan använda filmklipp, ljud/musik och effekter, som finns i programmets mediebibliotek, för att skapa filmer. Man kan även ladda upp eget film- och ljudmaterial att redigera och sedan ev komplettera med material från mediebiblioteket.

AudioEditor är en ljudredigeringsprogram där man kan använda ljud, musik och ljudeffekter, som finns i programmets mediebibliotek, för att skapa ljudklipp. Man kan även ladda upp eget  ljudmaterial att redigera och sedan ev komplettera med material från mediebiblioteket. Det går att spela in röstfiler direkt i programmet för att skapa berättelser eller poddar.

Vid workshops med eleverna kommer en IKT-pedagog till klassen och arbetar med programmen tillsammans med eleverna.  Läraren sitter med i klassen och lär sig samtidigt, så de kan fortsätta jobba i klassen efteråt. Det brukar vara lagom med 80-90 min i varje grupp/klass. Om det inte finns 1-1 utrustning fungerar det att eleverna jobbar i par.

Boka våra IKT-pedagoger här.