Vi har nu gått in i december och vi skulle för er vilja tipsa om några användbara filmpärlor i juletid från vår Mediekatalog!

Tänk på att Mediekatalogen alltid är tillgänglig för alla, både lärare och elever, dygnet runt! Vi hoppas att ni får flera härliga filmstunder under såväl terminens sista skoldagar, men även under den kommande julledigheten.

 

Filmtips!

Traditioner

Våra högtider: Advent – Filmen hjälper oss att förstå hur allt hänger ihop och varifrån traditionerna kommer. Vad händer under advent? Varför hänger vi upp adventsstjärnor i våra fönster och tänder adventsstakarna med de fyra ljusen? Varifrån kommer adventskalendern? Hur kan det komma sig att kyrkorna fylls av folk just första advent? Målgrupp: Från 9 år.

 

Varför firar vi lucia? – I det här utbildningsklippet får du veta varför vi firar lucia och hur man firade förr i tiden. Vi visar några vanliga traditioner och du får veta mer om varför vi har lussebullar och sjunger luciasånger. Målgrupp: Från 7 år.

Våra högtider: Lucia – I den här filmen får vi lära oss mer om lucia och luciatåget. Filmen hjälper oss att förstå hur allt hänger ihop och varifrån alla olika traditioner med lucia kommer och har ändrats. Målgrupp: Från 9 år.

 

Varför firar vi jul? – I det här utbildningsklippet berättar man om julen – en av de största kristna högtiderna. Du får veta mer om varför vi har julgran, jultomte, julbord och julklappar. Målgrupp: Från 7 år.

Berättelsen om julen – från ursprung till dagens jul – Julen är en högtid som är fylld av mat, presenter och olika traditioner. Följ med i denna film där man berättar allt från om hur man innan kristendomen firade midvinterblot under årets mörkaste tid i Skandinavien till nya traditioner med Kalle Anka på julafton. Målgrupp: Från 6 år.

Tomtens historia – gårdstomten och jultomten – I den här filmen får vi lära oss om svenska traditioner och tomtarnas historia. Vi får även höra om tomten i andra länder. Målgrupp: Från 6 år.

Nisse och jultraditionerna – En serie i 4 delar. Vi får följa Nisses och Majas gemensamma kunskapsresa genom julens traditioner. Målgrupp: Från 7 år.

Nu är julen här – En serie i 12 avsnitt. Vad firar vi och varför? Följ med på en spännande resa bakåt i tiden, som berättar om kända som glömda myter och traditioner ur ett europeiskt perspektiv. Målgrupp: Från 10 år.

 

Kortfilm

The fourth king – Detta är den okända historien om den fjärde vise mannen, hans kamel och vad som hände dem på deras väg till Betlehem. Det är samtidigt en fin liten saga som passar bra att inleda julen med. Filmen har engelskt tal och kan ses med eller utan engelsk textning. Målgrupp: Från 10 år.

 

Spelfilmer med julen som tema

Trollvinter i Mumindalen – Det är vinter i Mumindalen, men Mumintrollet vill inte gå i ide, han vill undersöka vintern. Snart upptäcker han att märkliga varelser går omkring i den midvintermörka snön och verkar vänta på en märklig och efterlängtad gäst. Målgrupp: Från 2 år.

Den stora julönskningen – Mjölktandsmössen – Den här filmen handlar om när mjölktandsmössen Kristin och Martin räddade julen för lille Hans Pettersson. Målgrupp: Från 6 år.

Elliott – minirenen – Den 21 december går en av jultomtens renar i pension och jultomten måste i sista minuten hitta en ersättare. När Elliot och hans kompis Hazel drar iväg mot Nordpolen för att delta i valet av den nya renen så upptäcker Hazel att julen är på väg mot katastrof och hamnar i ett hopplöst dilemma – vad ska han göra? Målgrupp: Från 7 år.

Jultomtens dotter – Lucia går på International Santa’s School och hennes högsta önskan är att få bli jultomte. Men det är en önskan som inte kan uppfyllas för det är bara pojkar som kan bli jultomte. Lucia protesterar och jultomteskolan ger henne en chans att bevisa att hon kan vara en lika bra jultomteelev som pojkarna. Målgrupp: Från 8 år.

Busiga Benny – Benny är ett riktigt busfrö som gillar att hitta på hyss. Men ofta blir det fel och hans lärarinna, hans mamma och till och med hans bror tycker han är jobbig. Bennys pappa är fiskare och befinner sig i Afrika men väntas hem lagom till jul. När han inte är med fiskebåten hem börjar Benny smida en plan hur han äntligen skall få återse sin pappa. Målgrupp: Från 9 år.

Santa Claws – ultomten brukar inte leverera kattungar på julafton eftersom han är så allergisk mot de söta små hårbollarna. Men när en liten pojke artigt ber om att få en, kan inte jultomten säga nej. När sedan en hel hög med kattungar kliver ombord på julsläden blir tomten helt oförmögen att dela ut julklappar… Målgrupp: Från 9 år.

Familjen Jul – Hugo får oväntat besök av nissen Pixy som inte hann med de andra nissarna hem till Nordpolen. Pixy måste därför bo hos Hugo i ett helt år, ända tills det blir jul igen och Pixys nissefamilj kommer tillbaka. Men det blir inte lätt för Hugo att hålla Pixy gömd för omvärlden i ett helt år. Målgrupp: Från 9 år.

Familjen Jul i Tomteland – Lycka är att ha en tomtenisse som vän. Av en olyckshändelse råkar Hugo Jul ha sönder Pixys magiska kula, vilket gör att Pixy förlorar sin alvmagi och snabbt börjar åldras och bli gammal. Hugo är nu den enda som kan sätta ihop kulan igen och rädda Pixy. För att lyckas måste han resa till tomtarnas land… Målgrupp: Från 9 år.

Christmas all over again – En besvärlig och självupptagen tonårspojke, är dömd att återuppleva denna speciella julafton om och om igen. Han vaknar upp till samma julaftonsmorgon utan julklappar ända tills han lär sig vad helgens anda verkligen handlar om. En härlig familjekomedi, en blandning av “En julsaga” och “Måndag hela veckan”. Målgrupp: Från 9 år.

 

Andra populära filmer kring jul

Prick och Fläck snöar in – Vita prickar singlar ner utanför Prick och Fläcks fönster. Det är SNÖ som yr och flyger där ute. Med snö kan man bygga en snögubbe, ha snöbollskrig och göra snöänglar – Prick och Fläck provar på allt! Men plötsligt börjar det snöa små vassa flingor på tvären och blåsa hårt. Målgrupp: Upp till 6 år.

Farbror Rimfrost – Högt uppe i Alperna bor Farbror Rimfrost, som har fantastiska egenskaper och besitter en magisk makt. Sedan tidernas begynnelse har denne gamle man varje vinter sett till att snön är perfekt utspridd i hela dalen. Men i år verkar allt ske av en slump. Paul i byn har gift om sig med elaka, snorkiga Hedvig och när hon tvingar ut sin man på ett farligt uppdrag i skogen… Målgrupp: Från 6 år och språkversionerna från 12 år. Finns med franskt, spanskt och svenskt tal.

The Billionaire Boy – Populär och härlig 12-åriga Joe Spud och hans far Len lever ett utarmat liv. Men när Len uppfinner en ny typ av toalettpapper blir de miljardärer över en natt. Även om Joe nu har allt som pengar kan köpa är han väldigt ensam. Målgrupp: Från 11 år.

Mr Stink – Chloe bestämmer sig för att låta en luffare bo i familjens trädgårdsskjul. Samtidigt som Chloe kämpar för att hålla Mr Stink hemlig från sin fina familj – vilket inte är helt lätt, eftersom Mr Stink är en ganska krävande gäst – verkar Chloes pappa också ha något att dölja. Och det finns en till person med en alldeles enastående hemlighet – Mr Stink själv! Målgrupp: Från 10 år.

 

Årets nya decemberfavorit?

H is for Happiness – Filmen är baserad på boken My Life As An Alphabet. En underbar film för elever i mellanåldern om både vänskap, utanförskap och sorg, men med värme och även humor. Målgrupp: Från 10 år.