Konflikten handlar om staten Israel som upprättats på mark som palestinierna ser som sin.  

Bakgrund

När staten Israel utropades 1948 flydde eller fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem. De flesta hamnade i flyktingläger utomlands eller på Västbanken och på Gazaremsan, områden som ockuperades av Israel 1967. Palestinska ledare accepterade på 1990-talet Israels existens och palestinskt självstyre inrättades. Men fredsprocessen misslyckades. Självstyret utövas med förhinder och präglas av intern palestinsk osämja, samtidigt som Israel stärker sitt grepp om ockuperade områden. De flesta länder i omvärlden vill se en tvåstatslösning: en palestinsk stat vid sidan av den israeliska.

Nuläget

Sammandrabbningar med dödlig utgång sker regelbundet mellan den israeliska militären och palestinier, ofta ungdomar. De senaste åren har det framför allt skett vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan. Då och då avfyrar radikala grupper i Gaza raketer mot södra Israel vilket bestraffas med israeliska vedergällningsanfall.

Källa: ui.se

 

Tips på material i Mediekatalogen

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion när det gäller just Israel-Palestina-konflikten. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

 

Åk 4-6

Tornet –  Animerat drama i två versioner, med arabiskt och engelskt tal. 1,5 miljoner palestinier lever i exil. Tornet handlar om att aldrig ge upp drömmen om att återvända hem. Wardi är född och uppvuxen i flyktinglägret Bourj el Barajne i Libanon, där palestinska flyktingar levt i 70 år. Det som 1948 var ett litet envåningshus har med varje ny generation vuxit på höjden, precis som alla de andra husen i lägret. Genom Wardis ögon berättar filmen en historia om fördrivning och flykt, uppgivenhet och hoppfullhet och om hur livet ändå alltid fortsätter. Finns även handledning från Svenska Filminstitutet för åk 4-9.

 

Åk 7-9

SHOA – bildandet av Israel (1948-1953) – Ett utbildningsklipp. 1947 röstade FN om att Palestina skulle delas i en arabisk och en judisk stat. 1948 utropades staten Israel av premiärministern David Ben-Gurion. I det här utbildningsklippet skildras övergripande vad som ledde fram till det historiska beslutet 1947, samt ges några exempel på de konflikter som beslutet kom att orsaka.

Israel-Palestinakonflikten – I den här filmen undersöks Israel-Palestinakonflikten och den går igenom viktiga historiska hållpunkter och händelser, samt ges det en insikt i varför konflikten är så svår att lösa. Vi kommer att lära oss begrepp som sionism, sexdagarskriget, intifada, bosättning, PLO och Hamas.

Judarnas och muslimernas historia – En ny identitet – Fokus i filmen är hur Förintelsen och Palestina-Israel-frågan orsakat djup splittring i Mellanöstern. Efter andra världskrigets slut chockades världen med bilder från koncentrationslägren. För judarna, överlevarna, blev idén om en egen stat nödvändig. Men för araberna var en sådan tanke oacceptabel. Ändå tvingades palestinska araber bort från sina hem, för att ge plats åt överlevande judar. Konsekvenserna efter tragedin, nakba, lever vi med än idag. Judarnas och muslimernas gemensamma historia går tillbaka hundratals år i tiden. I ca 1 400 år har man levt som nära grannar – ibland som främlingar, ofta som vänner, då och då som fiender. Men de senaste 150 åren har konflikterna verkat öka – vad beror det på?

Världens konflikter – Israel och Palestina – Konflikten mellan Israel och Palestina skulle kunna kallas konflikternas konflikt. Men vad handlar den om egentligen? Hur uppstod den? Världens konflikter tar sig an att ge bakgrund, djup och insikt i denna långvariga konflikt. Jonas Magnusson har träffat Hilda som lämnade Jerusalem för över 40 år sedan. Hon har ett nytt liv i Sverige men har aldrig slutat hoppas på att återvända hem.

 

Gymnasiet

Muren –  Drama. En ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad. Som medlem av en grupp frihetskämpar (eller terrorister, beroende på åsikt) utför han och några barndomsvänner ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för – och sina närmaste vänner? Finns även handledning från Svenska Filminstitutet.

Förolämpningen – Drama. Den palestinska flyktingen Yasser, jobbar som byggförman i ett hus där de boende är kristna libaneser. Bland dem finns mekanikern Toni och hans gravida fru. De två männen utbyter förolämpningar, varpå osämjan övergår i rena våldsamheter. När det blir rättsfall av konflikten mellan Tony och Yasser konfronteras de med sina egna fördomar, samtidigt som fallet uppmärksammas på nationell nivå.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samlingar till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Israel, Palestina och konflikten i Mellanöstern