Riksdagen har, efter intensiv debatt mellan och inom partierna, röstat igenom den nya könstillhörighetslagen, en lag som träder i kraft den 1 juli 2025. Bland annat ska det bli enklare att ändra juridiskt kön och åldersgräns för detta sänks från 18 år till 16 år, med målsmans godkännande. Den nya lagen innebär också en förändring vad gäller könsbyte genom kirurgiskt ingrepp, där man inte längre ska behöva tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra denna typ av ingrepp.

Med anledning av denna nya lag om könstillhörighet har vi satt ihop ett tema med filmtips kring identitet, normer och transsexualitet.

 

Filmtips

Här kommer ett urval med film, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.

F-3

Prinsesspojken – Ett syskonpar delar sovrum där ena halvan av rummet är blå och den andra halvan är rosa. Systern har leksaker och kläder som brodern är väldigt förtjust i. En dag får brodern ett paket som gör att han också kan klä ut sig till det han vill. Vad leker du med för leksaker och varför just dem? De barn, små som stora, som ser denna film får verkligen en tankeställare över sina val och sina intryck i livet. Att betrakta denna flerfaldigt belönade film ger tittaren genusperspektiv på samhället samt ett varmt leende på läpparna. Målgrupp: Från 5 år.

 

Åk 4-6

Barnkonventionen: Hur Ky blev Niels – Fyrverkerier, löpning och fotbollsträning gör Niels lycklig. Men han har varit olycklig i flera år för att han föddes i en flickas kropp. Förra sommaren vågade Niels, som då kallades Ky, äntligen berätta för sina föräldrar att han är en pojke. Han vill byta namn till Niels och har en kompis som heter Stelle och som föddes i en pojkes kropp. På deras nya skola berättar de för klassen att de är transpersoner. För Ky blir det början på ett nytt liv som Niels. Har någon annan rätt att bestämma vilket kön du har eller vem du ska bli kär i? Målgrupp: Från 10 år.

The boy in the dress – Dennis känner sig annorlunda – han är en vanlig kille som bor i ett vanligt hus på en vanlig gata. Han spelar fotboll med sina kompisar och bor med sin pappa och bror, men han är frustrerad över den tråkiga grå värld han lever i – en värld som aldrig riktigt varit densamma sedan hans mamma lämnade dem. Men ibland sker förändringar på de mest oväntade platser. I Rajs kiosk kallar modemagasinen på Dennis – kan det verkligen vara så att Kate Moss berättar för honom att det är okej för killar att gilla Vogue? Med hjälp av Lisa, den coolaste tjejen i skolan, utmanar Dennis ödet och skapar sig en helt ny personlighet. Men kan pojkar bära klänning? Och vad kommer rektorn, hans pappa och hans vänner i fotbollslaget tycka, om de får reda på det? Målgrupp: Från 10 år.

HBTQ, normer och makt – Detta är en introduktionsfilm för materialet HBTQ, normer & makt hos Forum för levande historia, se länk. Materialet handlar om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Historien är fylld av människor som stått upp mot normer och lagar som begränsat. Här möter du några av de personer som kämpat för respekt och alla människors lika värde och rättigheter. Målgrupp: Från 10 år.

Spelregler – Kortfilm. Barnen från Vargarnas HK ska spela sin första handbollsturnering. Det är en viktig turnering med proffs och talangscouter på läktaren. Plötsligt avbryter de vuxna matchen när Theo ska spela i killarnas lag. Anledningen är att motståndarlagets tränare undrar vilket kön Theo har.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Fördom och stolthet – en queer filmhistoria – Dokumentär. En svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. I filmarkivets gömmor har guldkorn hittats att förundras över. Se hur flator, bögar och transpersoner har skildrats under mer än 100 år! Målgrupp: Från 13 år.

Vad är en kvinna? – Kortfilm. När en transsexuell kvinna blir avvisad från ett omklädningsrum i ett badhus uppstår en häftig diskussion. Vem kan kalla sig kvinna? Finns det riktlinjer som man måste följa? Fler och fler kvinnor i rummet ger sig in i diskussionen. En diskussion fylld med fyndiga repliker där olika åsikter får komma till tals. Marin Håskjold har med denna film på ett proffsigt vis dragit ut frågan till sin spets. För vilka får egentligen vara i kvinnornas omklädningsrum? Internationellt spridd kortfilm av Marin Håskjold som visats på många festivaler runt om i världen. Målgrupp: Från 13 år.

En vanlig fucking människa – Dokumentär. En vanlig fucking människa är en film om allas rätt att vara sig själva. Det är en berättelse om en ovanligt stark familj som kämpar mot människors fördomar. I filmen får vi följa Sam från barndomen till studentexamen. Under den tiden går han igenom en operation och får testosteroninjektioner för att få en kropp som han känner igen sig i. Vid sin sida har han sin tvillingsyster Denise och sin mamma Camilla. När de förstod att det inte bara var en fas bestämde de sig för att göra allt för att stötta Sam. Målgrupp: Från 13 år.

Min pappa MarianneOBS! Bokas som DVD. Drama. Efter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder Hanna, 28, till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill vara Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som varken kände sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde. Målgrupp: Från 13 år.

About Ray – Three generations – Drama. Ray är som de flesta tonårskillar är mest, fast med ett betydande undantag – han föddes i kvinnokropp. Hans singelmamma Maggie har misslyckats fatalt med kärleken i sitt liv, och som kvitto på detta är hon inneboende hos Rays mormor Dolly. Dolly i sin tur lever med flickvännen Frances som hanterar Rays könsidentitet betydligt bättre än Dolly, som undrar varför Ray inte bara kan bli lesbisk istället, som hon själv. Men trots allt stöd en ung transperson kan önska visar det sig vara lättare sagt än gjort för Ray att genomföra en könskorrigering, när hans pappa kommer tillbaka in i bilden… Målgrupp: Från 15 år.

Lolas väg från havet – Drama. 8-åriga Lola har rosablekt hår och bor i fosterhem. När hennes mamma plötsligt dör gör hennes pappa allt för att Lola ska missa begravningen. Två år tidigare kastade han nämligen ut henne ur deras gemensamma hem. Då var Lola fortfarande Lionel, och Lola var någon pappan inte kunde acceptera. Moderns sista önskan var att begravas nära de omgivningar där hon växte upp, och både fadern och Lola vill uppfylla detta. Fast beslutna att slippa träffas reser de mot Nordsjön och mammans sista viloplats. Målgrupp: Från 15 år.

Girl – Drama. Den beslutsamma 15-åriga Lara är helt besatt av att bli en professionell ballerina. Hon har sin pappas stöd och vågar därför börja på en ny skola, vilket innebär ännu hårdare arbete för att förverkliga sin dröm. Laras frustration och otålighet blir ännu tydligare när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke. Målgrupp: Från 15 år.

Viva – Drama. Jesus arbetar på en nedgången dragqueen-klubb i Havanna. I hemlighet drömmer han om att själv stå i strålkastarljuset och med hjälp av den erfarna klubbägaren Mama, får han chans att börja uppträda på baren. Jesus förvandlas till Viva när han kliver ut på scen och trollbinder publiken, allt går äntligen bra för Jesus, tills den dag hans sedan länge frånvarande pappa oväntat dyker upp. Jesus blir tvungen att göra ett livsavgörande val. Målgrupp: Från 15 år.

En fantastisk kvinna – Drama. Marina, en ung transkvinna i Santiago jobbar som servitör men drömmer om att sjunga. Hon är i en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Hon drabbas av stor sorg men som hon enligt många i sin omgivning inte har rätt att känna. Marina inser att hon behöver kämpa för sin rätt att få vara sig själv, mot alla som inte kan acceptera henne. Bland andra sin älskades familj. Målgrupp: 15 år.

Låt mig berätta – Drama. Marit har en längre tid lyckats leva ett dubbelliv som kvinna i en mans kropp. Som transsexuell gör hon emellertid upptäckter hon inte väntat sig. Hon blir en främling i sin egen värld, distanserad av både sin fru och dotter. Men så träffar Marit Sami, en man mitt i livets kris, som hon blir förälskad i men hur ska hon kunna berätta sanningen och hur ska Sami reagera? Målgrupp: Från 15 år.

Little Richard – I am everything – Dokumentär om Little Richard, den legendariske rockikonens afroamerikanska rötter och religiösa familj, hans androgyna uppenbarelse och succé som ”The King of Rock´n roll”.

 

Kombinera med!

Litteratur

Jag har ingen historia, jag har ett livCamilla Gisslow, mamma till Sam i dokumentären En vanlig fucking människa, har skrivit boken som är baserad på ett livsöde om en ung transsexuell i ett samhälle utan kunskap eller förståelse, men där stöd och acceptans kan skapa livskraft att våga vara sig själv trots allt. Boka i klassuppsättning i vår Mediekatalog.

Dennis hemlighet – Baserad på filmen The boy in the dress. Bokas som klassuppsättning i vår Mediekatalog.

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kan vara användbart till ditt arbete kring detta tema:

 

Resursbank

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:

  • RFSU
  • UMO.se
  • YOUMO.se

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Kön och sexualitet inom religioner

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Vardagsliv
  • Du & jag
  • Identitet

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Identitet, normer och transsexualitet.