De nya spelfilmerna är på plats!
Vårens utbud av spelfilm är nu på plats i Mediekatalogen!
Några äldre klassiker, som funnits sen tidigare, har även blivit nyrestaurerade och digitaliserade: Resan till Melonia, Pelle Svanslös och Elvis! Elvis!
Säsongens nyheter
F-3 och åk 4-6
Away – En tänkvärd, symbolladdad och animerad film utan tal eller text. Filmen är även ett överlevnadsäventyr – spännande, fascinerande, tyst och vackert i sin tv-spelslika värld. Skulle även kunna användas som en del i undervisning i svenska som andraspråk.
Drottningens corgi – En animerad belgisk komedi om en brittisk kunglig hund och Trumps hund.
Jag är din krigare – En digitaliserad version av äldre film, där en tolvårig pojke blir indian i ett civilisationskritiskt äventyr.
Jag bor hellre i trädet – En upplyftande film om vikten av att ges rätt förutsättningar i livet. Mycket bra för att inleda samtal om normer, skola, utanförskap och gemenskap.
Tito och fåglarna – En otroligt aktuell film om pandemi. Passar utmärkt för diskussion vad gäller rädslor, källkritik och mod. Filmen passar även bra till att använda för undervisning om hållbar utveckling och de Globala målen. Passar även för högstadiet.
Högstadiet och gymnasiet
Flykten från DDR – En film, baserad på en sann historia, som utspelade sig vi den östtysk-västtyska gränsen 1978-79.
Porträtt av en kvinna i brand – En fin och snillrik filmatisering om tvångsgifte och hemlig kärlek. Passar vid diskussion av normer, identitet och homosexualitet. A-märkt.
Mysteriet Henri Pick – En spännande historia att följa… ett makalöst manus hittas av en ung redaktör, men vem skrev boken?
The farewell – En rolig och rörande familjeskildring baserad på en verklig lögn. Här bjuds publiken på kulturkrockar och filmen lämnar utrymme för att diskutera vad som är rätt och fel, självkänsla och tillhörighet. A-märkt.
La belle époque – En drama-komedi, som balanserar mellan att vara en filosofisk betraktelse över existentiella frågor och en hjärtknipande feelgood-film.
The upside – En feelgood-komedi om vänskapen mellan ett omaka par och är löst baserad på den franska succéfilmen ”En oväntad vänskap”. Filmen är en verklighetsbaserad berättelse.
De ovanliga – Regissörerna bakom succén ”En oväntad vänskap” har skapat en ny fransk, hjärtevärmande och verklighetsbaserad film om vänskap som gör skillnad.
Metropolis – Ett klassiskt och futuristiskt mästerverk från 1927, marxistiskt om elitism av Fritz Lang. Filmen är en restaurerad och digitaliserad version, som har gjort avtryck i senare filmer som Blade runner, Star Wars och Matrix. Stumfilm.
Hans son på galejan/ Steamboat Bill Jr – En klassiker från 1928, om opraktiske Willie som blir kär i dottern till faderns rival. Filmen fick sitt namn efter den populära sången ”Steamboat Bill” med Arthur Collins från 1911. Stumfilm.
Så går det till i krig/ The general – En klassiskt och fantastiskt underhållande mästerverk från 1926, av och med Buston Keaton. Stumfilm.
Gymnasiet
I Guds namn – En film som är baserad på en sann historia om en pågående skandal inom den katolska kyrkan och har orsakat stor kontrovers i hemlandet, Frankrike. Filmen har varit en stor publiksuccé i Frankrike och vunnit priser vid stora filmfestivaler i Berlin och i Stockholm.
Les misérables – En film från 2019 med inspiration från Victor Hugos bok ”Samhällets olycksbarn”. En stark skildring som passar att använda vid diskussion av samhällsfrågor som segregation, gäng och grupperingar, orättvisa, korruption samt fattigdom.
Corpus Christi – Ett moraldrama där en karismatisk, kriminell man fejkar att han är präst. När livet äntligen får en mening – kommer då det förflutna att komma ikapp? Och vad händer om sanningen kommer fram?
Sorry we missed you – En gripande, stark film om vanliga människors kamp för en dräglig tillvaro. Skickligt om brittiskt klassamhälle och fällan med osäkra arbetsvillkor. Samma regissör som till filmen ”Jag, Daniel Blake”.
Vill du arbeta med spelfilmer i din undervisning, men tycker att det är svårt att hitta dem?
Klicka dig vidare till denna sökning i Mediekatalogen för att komma direkt till spelfilmerna och spara sen gärna sökningen som en box. På så vis har du alltid en snabb genväg till just dessa filmer! Läs mer om hur du skapar en box här.
Tänk på att till många spelfilmer medföljer en handledning. I handledningarna kan du t ex hitta förslag på diskussionsfrågor, få tips på förklaringar på begrepp eller få uppslag på hur du kan använda dig av filmen innan du visar den. Du kan läsa mer om handledningar här.
Låt handledningar vara den där källan att ösa ur när du letar inspiration för att göra filmupplevelsen till det där extra!