Vad vill du arbeta med när du blir stor?

Ja, den frågan har vi kanske alla fått när vi var yngre och säkert också nyfiket själva ställt till ett barn någon gång. Att prata om arbete och olika yrken brukar man göra med elever redan i tidig ålder. Med tiden kommer man i undervisningen in på andra saker kring arbete, inkomst och pengar, som vad en inkomst kan betyda för ekonomin privat och utifrån ett välfärdsperspektiv med att till exempel att betala skatt.

Att barn och ungdomar sen växer upp under olika förutsättningar där utbildning och syn på framtid kan skilja är också något att prata om. Livet ger olika val och konsekvenserna blir inte alltid som man tänkt sig. Men det kan också öppna upp för något annat. Spelfilmerna nedan är ett axplock från utbudet, utvalda med en extra tanke på just diskussioner kring val, förutsättningar och sociala skillnader.

 

Vad säger läroplanen?

Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll

Årskurs 1–3

Att leva i närområdet:

  • Yrken och verksamheter i närområdet.

 

Årskurs 4–6

Samhällsresurser och fördelning:

  • Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.
  • Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.

 

Årskurs 7–9

Individer och gemenskaper:

  • Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
  • Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Samhällsresurser och fördelning:

  • Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.
  • Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.
  • Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

 

Tips på material i Mediekatalogen

Här kommer användbart material för diskussion när det gäller Framtidsdrömmar, arbetsliv och ekonomi, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9, så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

Åk F-3 och 4-6

Våra yrken – Utbildningsklipp om polis och brandman. Målgrupp: Från 7 år.

På väg till skolan – Vi får följa fyra elever från fyra olika hörn av världen. De delar en törst efter kunskap. De själva och deras familjer vet att utbildning är avgörande inför framtiden, kanske till och med för deras överlevnad. Målgrupp: Från 7 år.

Den stora dagen – Pascal Plisson tar oss till fyra av världens utsatta områden och låter oss möta fyra nya barn. Denna gång följer vi barnen när de försöker överkomma sina utbildningsmässiga och fysiska prövningar för att nå sina mål och kanske kunna ändra sina liv radikalt. Målgrupp: Från 7 år.

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Framtidsdrömmar – Möt ungdomar i Helsingborg som berättar om sina framtidsdrömmar och sina planer om hur de ska nå dit. Men också hur de vill att deras liv ser ut om 20 år. Möt även människor i olika offentliga instanser som arbetar med att stötta och driva utvecklingen mot en ljusare framtid. Målgrupp: 13 år.

Yrkestips – serie med presentation av fyra olika yrken: väktare, skärgårdskapten, elektriker och personlig tränare. Målgrupp: Från 13 år.

Ekonomins grunder – Privatekonomi – Vi går bland annat igenom begrepp som disponibel inkomst, borgen och budget. Vi ska också titta på hållbar konsumtion – att bli medveten om hur och vad du konsumerar gynnar både din plånbok och din omvärld. Målgrupp: Från 13 år.

Ekonomins grunder – Samhällsekonomi – Vi lär oss begrepp som samhällsaktörer, ekonomiska kretslopp och ekonomiska system. Vi får dessutom veta vad skatt och BNP är för något. Målgrupp: Från 13 år.

Sveriges välfärd – hur fungerar den? I den här filmen ska vi lära oss om hur Sveriges välfärdssystem egentligen fungerar och varför vi betalar skatt. Vi ska också titta på hur Sverige blev ett så kallat välfärdssamhälle. Målgrupp: Från 13 år.

Lön utan jobb – Dokumentär. 2300-talet. Mycket har hänt de senaste 300 åren. Prylar intresserar inte folk längre. Ingen behöver vara hungrig och behovet att äga saker är borta. Tidigare i människans historia togs våra gemensamma resurser som mark, vatten och luft i beslag av ett fåtal. Men nuförtiden på 2300-talet finns inga pengar och naturresurserna ägs gemensamt. Förändringen inträffade i början på 2000-talet med en enkel idé om en garanterad basinkomst eller medborgarlön. För varför skulle fattigdom accepteras samtidigt som varor överproducerades? Målgrupp: Från 13 år.

Amazon – bakom kulisserna – Dokumentär. E-handelsföretaget Amazon har blivit den största återförsäljaren i världen. Amazon säljer numera alla typer av varor, från leksaker till mat och medicin. Hur har företaget byggt sin framgång? I filmen går en reporter under täckmantel och visar hur arbetsvillkoren är. Målgrupp: Från 13 år.

Yrkesmästarna – En serie i sex delar. Sex ungdomar, sex praktiska yrken – och ett Yrkes-VM. Vi möter en billackerare, en flygmekaniker, en frisör, en mekatroniker, en kock och en som tävlar i telekom. Målgrupp: Från 15 år.

Jobba, sova, dö – Ljudserie för gymnasiet. Vad är egentligen meningen med att arbeta? Hör om människans relation till arbetet – förr, nu och i framtiden – ur ett existentiellt och filosofiskt perspektiv. Målgrupp: Från 16 år.

 

Spelfilm med tema samhälle, osäkra arbetsvillkor, arbetslöshet, arbetsliv och samhällskritik

Till drömmarnas land – Drama. Sabina har rest från Rumänien till det lilla svenska samhället Holmsund med sina romska bröder. De arbetar i ett garage och Sabina ska söka jobb. Elin, som är uppvuxen i Holmsund, står i kyrkan och sjunger Den blomstertid nu kommer. Ett sommarlov ska just börja och Sabina ska lära känna Elin. En film om invandring och om att starta ett nytt liv i ett nytt land. Målgrupp: Från 12 år.

Amatörer – Drama. Lafors, ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Målgrupp: Från 13 år.

Jordgubbslandet – Drama. En gripande berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar. Målgrupp: Från 13 år.

En oväntad vänskap – Drama. Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Phillip som blivit förlamad efter en drakflygningsolycka. Målgrupp: Från 13 år.

The upside – Drama och en feelgood-komedi om vänskapen mellan ett omaka par och är löst baserad på den franska jättesuccén ”En oväntad vänskap”. Målgrupp: Från 13 år.

Sami, Joe och jag – Drama. Zurich. Sami, Joe och Leyla är tre levnadsglada tonåringar som ser fram emot sommaren och livet efter skolan. De blickar framåt men deras förutsättningar skiljer sig åt. Målgrupp: Från 13 år.

Dröm vidare – Drama. Dröm vidare är ett socialrealistiskt ungdomsdrama om förorten, segregering, fattigdom, klass och grupptryck. Mirja vill bryta med det kriminella livet. Hon har en lillasyster att måna om när mamman blir sjukare. Men hur ska hon få ett jobb och hur ska hon få kompisarna att fatta? Målgrupp: Från 13 år.

Jag, Daniel Blake – Drama av samma filmskapare som till Sorry we missed you. Om en bristfällig välfärd i nyliberalismens spår och en byggjobbares kämpaglöd och hjälpsamhet gentemot andra. Målgrupp: Från 14 år.

Sorry we missed you – Drama. En gripande, stark film om vanliga människors kamp för en dräglig tillvaro. Skickligt om brittiskt klassamhälle och fällan med osäkra arbetsvillkor. Målgrupp: Från 15 år.

Äta, sova, dö – Drama. En film om arbetets betydelse i våra liv och för vår identitet och vårt människovärde. Den driftiga Rasa ger dagens arbetslinje ett ansikte men belyser också de svårigheter människor på avfolkade ställen och med sämre förutsättningar kan ha att skapa den framtid de drömmer om. Målgrupp: Från 15 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog. Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Framtidsdrömmar, arbetsliv och ekonomi.