”Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.” (Källa: levandehistoria.se)
Här följer utvalda filmtips om Andra världskriget och Förintelsen, för användning i såväl historia som samhällskunskap. Mer finns att hitta om du väljer att själv söka fritt i Mediekatalogen.
Filmtips
Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för.
Åk 1-3
Historien om Bodri – Hédi och Marika är kompisar. De har varsin hund och de leker med varandra varje dag. De är oskiljaktiga med en sak skiljer dem åt. Hédi är judisk och Marika är kristen. När kriget kommer får Hédi plötsligt inte leka med Marika längre. Hon får inte ens gå ut med sin älskade hund Bodri. Istället hamnar hon i ett läger där hon kämpar för att överleva. Det som håller henne uppe är när hon tänker på Bodri. Och Bodri, i sin tur, väntar troget på Hédi. Baserad på Stina Wirséns bok efter en berättelse av överlevaren Hédi Fried. Målgrupp: Från 7 år.
Åk 4-6
Flykten över gränsen – Drama. Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder. När föräldrarna arresteras av polisen är barnen kvar själva. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på? Målgrupp: Från 11 år.
Fannys flykt – Drama. Baserad på sann historia och bygger på bok. År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation. Trots att de bara är barn tvingas de ta vuxna beslut och ta hand om varandra för att överleva. Med ledorden om du är rädd, låtsas inte om det framför de andra barnen tar Fanny rollen som ledaren och gör allt för att hålla gruppen säker hela vägen fram till den Schweiziska gränsen där säkerheten väntar. Målgrupp: Från 11 år.
Var är Anne Frank? – Animerat drama. Kitty är den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok som kommer till liv i museet som en gång var familjen Franks gömställe. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen, för om Kitty lever måste det betyda att Anne också lever. Kitty ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam och tillbaka till det krigshärjade Europa för att hitta sin gamla vän. Målgrupp: Från 11 år.
Åk 7-9 och gymnasiet
Dunkerque – en vändpunkt i andra världskriget – Slaget vid Dunkerque anses vara en avgörande vändning under andra världskriget. Taktiskt sett var slaget en tysk seger, men hur kommer det sig då att de inte vann andra världskriget? Vad var Maginotlinjen? Vad var Operation Dynamo? Och vad anses vara Hitlers största strategiska misstag? Målgrupp: Från 13 år.
Andra världskriget – en översikt i färg – Del 1. Den här filmen beskriver händelseförloppet i inledningen av det andra världskriget – filmen tar sin början när Tyskland invaderar Polen och avslutas när USA går in i kriget. Målgrupp: Från 13 år.
Andra världskriget – en översikt i färg – Del 2. Den här filmen beskriver händelseförloppet i slutet av andra världskriget – filmen tar sin början år 1942 när USA gått in i kriget och avslutas med Japans kapitulation 1945. Målgrupp: Från 13 år.
SHOA – Serie med sex utbildningsklipp. Vad hände? Vilka spår har det gett? Aldrig att glömma. Folkmord då och senare. Målgrupp: Från 13 år.
Vem var Anne Frank? – Utbildningsklipp. I det här utbildningsklippet berättar man om vem Anne Frank var och du får veta vad som hände med henne och hennes familj. Du lär dig också vilken betydelse hennes dagbok fick efter hennes död. Målgrupp: Från 13 år.
Andra världskriget – ett svenskttyskt familjeöde – Dokumentär. Genom smalfilmer, radio, intervju och rekonstruktionsfilmer får vi uppleva andra världskriget utifrån den då tyske soldaten Günter. Günters intresse för filmning och dagboksskrivning är bevarade av barnen, så även minnen av hans berättelser. Trots det fick barnen en chock av en uppdagad hemlighet långt efter föräldrarnas bortgång. Målgrupp: Från 13 år.
Förintelsen med överlevaren Livia Fränkel – Med hjälp av överlevaren Livia Fränkel tar vi oss igenom händelserna mellan åren 1933 och 1945. Filmen lär oss bland annat om kristallnatten, dödsmarscher och koncentrationsläger. Den går också igenom begrepp som antisemitism och getto. Till sist får vi se nazisterna ställas inför rätta under Nürnbergprocessen. Målgrupp: Från 13 år.
Dagböcker från Förintelsen – Dokumentär. Den här filmen levandegör ungdomars dagboksanteckningar från Förintelsen. Ungdomar som lyssnade på musik, sportade, gick på bio och planerade för sin framtid, blev helt plötsligt ryckta från sin vardag in i en helt annan verklighet. Denna nya verklighet där förföljelse, svält och dödshot präglade deras liv, skrev de om i sina dagböcker. Filmen nominerades till två Emmy Awards. Målgrupp: Från 13 år.
Hitlerstenen – svensk export till Nazityskland – Dokumentär. Före och under andra världskriget beställde Nazityskland stora mängder svensk granit. Adolf Hitler ville bygga en ny världshuvudstad som skulle kallas Germania. Mycket levererades men efter 1943 blev det omöjligt på grund av krigets utveckling. Men tyskarna ville ändå fullfölja beställningarna och tänkte bygga när de hade vunnit kriget. Målgrupp: Från 13 år.
Vinklad historia – 1945: Öppnandet av lägren i Tyskland – Tyskland, april 1945, med bara några veckor kvar av andra världskriget. På västfronten avancerar de allierade och upptäcker läger med krigsfångar och koncentrationsläger med utmärglade människor. I Polen har sovjetiska soldater i juli 1944 upptäckt utplåningslägret Majdanek samt Auschwitz i januari 1945. Dessa händelser har ännu inte blivit kända av de allierade. Det är först när amerikanerna öppnar Ohrdruf, Buchenwald och Dachau i Tyskland, som omfattningen på nazismens skräckvälde blir känd. För inom några veckor har ett stort antal fotografier och filmer från lägren spridits. Varför spreds bilderna? Målgrupp: Från 13 år.
Hitlers dödsdömda svenskar – Dokumentär. Skolversion. ven Norrman, en av flera svenska direktörer i Polen, driver smuggling av bevis från polska motståndsrörelsen i Warsawa till Sverige. Ett av de viktigaste dokumenten är underlaget till BBC när de den 2 juni 1942 tillkännager att över 700 000 judar har förintats i Polen. Filmen börjar i det tyskvänliga Sverige och visar med spelfilmsscener, arkivfilm och vittnesberättelser hur svenskarna bidrog till att världen fick veta vad som pågick under andra världskriget. Målgrupp: Från 13 år.
Judarnas & muslimernas gemensamma historia – Filmserie i fyra delar. Judar och muslimer delar ett kulturellt arv, och har genom historien levt sida vid sida, på gott och ont. De delar heliga platser, högtider, musik, filosofi och religiösa berättelser. Målgrupp: Från 13 år.
Förintelsen – Ruth Elias berättelse – Rakt och naket berättar Ruth Elias hur hon som tonåring försökte komma undan nazisternas judeförföljelse, men slutligen hamnade i ghettot Theresienstadt. Därifrån förflyttades hon, gravid i åttonde månaden, till koncentrationslägret Auschwitz. När det uppdagades att hon var gravid utförde lägrets läkare Joseph Mengele fasansfulla experiment på Ruth och hennes nyfödda barn. Målgrupp: Från 14 år.
Anitsemitismens historia – judehat genom tiderna – En film som börjar med de förföljelser som förekom redan på Jesu tid och som sedan, på ett pedagogiskt sätt, fortsätter att skildra judehatet genom vår historia fram till dagens situation där nynazismen breder ut sig. Målgrupp: Från 14 år.
Witnesses – Dokumentär. Fotografen Mikael Jansson träffade, fotograferade och filmade 97 personer som överlevde Förintelsen inför utställningen Witnesses 2018. I filmen hör vi några av deras berättelser om vad som hände dem och deras familjer i nazisternas dödsläger. Berättelser som vissa aldrig delat med någon, inte ens med sina barn. I dag är de mellan 90 och 100 år gamla. Snart finns det ingen kvar som kan berätta. Målgrupp: Från 15 år.
Night will fall – Dokumentär. Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem. Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd. Målgrupp: Från 15 år.
Vi ses igen, barn – Drama. Mitt under andra världskriget, i det ockuperade Frankrike, uppstår en stark vänskap mellan de två eleverna Julien och Jean på en katolsk internatskola. När det står klart att den ena försöker fly undan nazismens tyranni finns en livsfarlig hemlighet som hotar att förinta idyllen. Regissören Louis Malles personliga berättelse, som bygger på hans egna traumatiska minnen från en uppväxt i nazismens skugga. Målgrupp: Från 14 år.
Resistance – Drama. Baserad på den sanna historien om den senare kände mimkonstnären Marcel Marceau (tidigare Mangel) som räddade livet på tiotusen föräldralösa barn. Målgrupp: Från 15 år.
Sauls son – Drama. Debutregissören László Nemes skakande drama följer den ungerske Auschwitzfången Saul Auslander under hans fasansfulla jobb med att bränna liken av sitt eget folk. Övertygad om att en av de avrättade är hans egen son gör han allt för att finna en rabbi och ge sin son en värdig begravning. Målgrupp: Från 15 år.
De förbannade åren – Drama. Köpenhamn, 1940. När nazisterna ockuperar Danmark i april får Karl Skov, en framgångsrik företagare, kämpa för att upprätthålla produktionen på fabriken. Karl och hans hustru vill inte göra affärer med tyskarna och försöker hålla huvudet högt. Men av ekonomiska skäl börjar Karl senare motvilligt producera för den tyska marknaden. Samarbetet leder till osämja i familjen. Samhällets konflikter smyger sig successivt in i hemmet och splittrar familjemedlemmarna. Målgrupp: Från 15 år.
Wannsee 1942 – Drama. Wannsee 1942 utspelar sig den 20 januari 1942 när de ledande nazisterna i Tyskland samlades vid Wannseesjön utanför Berlin. På dagordningen fanns endast en punkt: ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Baserat på historiska dokument som lämnades kvar. Målgrupp: Från 15 år.
Förfalskaren – Verklighetsbaserat drama. Baserad på bok. När resten av familjen deporteras 1942, blir 21-årige judiske Cioma Schönhaus ensam kvar i en stor lägenhet i Berlin. Anledningen är att han behövs vid tillverkning av krigsmateriel. Det är inte hans enda talang. Cioma visar sig även skicklig på att förfalska dokument. Målgrupp: Från 14 år.
Farväl, Herr Haffmann – Drama. Paris 1942. François Mercier är en vanlig man som bara strävar efter att bilda familj med Blanche, kvinnan han älskar. Han är också anställd hos en talangfull juvelerare, Mr. Haffmann, som har judisk bakgrund. När tyskarna ockuperar staden ger Haffmann sin lägenhet och butik till Mercier, medan han själv håller sig gömd i källaren. Han tvingas in i ett triangeldrama där konsekvenserna av ens handlingar kan bli förödande. Målgrupp: Från 15 år.
Efter kriget
Nelly & Nadine – Dokumentär. Nelly & Nadine är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julaftonen 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Trots att de skiljs åt under andra världskrigets sista månader lyckas Nelly och Nadine senare hitta varandra igen och lever sedan resten av livet tillsammans. De höll sin kärlekshistoria hemlig även för några av sina närmsta. Målgrupp: Från 15 år.
Efter förintelsen – Efter andra världskriget hade de få som överlevt ingen plats att återvända till, inga hem, inga familjer. Ingenting. I denna film belyses deras desperata kamp för att få börja om på nytt. Dessutom riktas ljuset mot Tyskland och de allierades ansträngningar att ställa förövarna till svars. Målgrupp: Från 13 år.
Förintelsen – så undervisar de i Tyskland – Dokumentär. Filmen följer fyra tyska ungdomar under perioden de undervisas om förintelsen i skolan. Filmen spelades in under fem år och visar hur elever bland annat intervjuar sina mor- och farföräldrar om deras minnen. Målgrupp: Från 13 år.
Hotet mot demokratin – Dokumentär. Nationalsocialistiska och nazistiska rörelser i Sverige idag har rötter i tidigt 1900-tal. Världens första nazistiska parti utanför tysktalande länder grundades i Deje i Värmland. Efter kriget tjänade många på att hålla tyst om tyskvänlighet och svensk nazism. Men vi måste minnas. 2010 hittades listor över judiska personer, deras härkomst och bostadsort. Dessutom fanns ritningar med planerade arbetsläger för användning om tyskarna skulle ta sig till Sverige. Rasism, nazism och främlingsfientlighet får inte bagatelliseras. Målgrupp: Från 13 år.
Lore – Drama. Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Men för 15-åriga Lore och hennes fyra syskon har kampen bara börjat. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskonskaran tvärs över den krigshärjade landsbygden och genom stadsruinerna för att söka skydd hos deras mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När vägarna korsas med juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel. Målgrupp: Från 15 år.
En labyrint av lögner – Drama. Efterkrigstidens Tyskland. Det är högkonjunktur i ett krigstrött Tyskland som vill glömma andra världskrigets fasor och fokusera på framtiden. När en journalist råkar identifiera en lärare på en skolgård som en tidigare vakt från Auschwitz vill ingen ta i frågan förutom den unge åklagaren Johann Radmann. Med orubblig vilja hittar Radmann ett flerertal SS-män som tjänstgjort i förintelseläger. Men fasorna från det förflutna och fientlighet i arbetet för Johann allt närmare ett sammanbrott. Målgrupp: Från 15 år.
Kvinnan i guld – 50 år efter flykten från andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmanns långa kamp för att återfå dyrbar konst som nazisterna beslagtog under krigsåren. Bland dem finns Gustav Klimts välkända porträtt av hennes moster – Porträtt av Adele Bloch-Bauer I, även kallad Kvinnan i guld. Målgrupp: Från 15 år.
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.
Till samlingen Förintelsen och antisemitism.
Kombinera med!
Litteratur
Under fliken Boka i Mediekatalogen hittar du även skönlitteratur och facklitteratur att låna i temat – sök följande:
Förintelsen i E-bib
Digital litteratur tillgänglig via dator och mobil:
- Historien om Bodri, för 6-9 år
- Tulpanpojken, Spionen i äppelträdet, Pojken i randig pyjamas för 9-12 år
- Historien om Leon – Schindlers yngsta arbetare för 12-15 år
- Tatueraren i Auschwitz, roman
Tema och aktuella händelser
Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kanske kan vara användbart till ditt arbete kring förtryck, folkfördrivningar och folkmord:
Resursbank
I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:
-
-
- Forum för levande historia
- Medborgarspelet – Judiska museet
- FN i skolan
-
Creaza
Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:
- Förintelsens minnesdag 27/1
- Flykten från Tyskland
- Vad ledde till andra världskriget?
- Sverige under andra världkriget
- För eller emot?
I Cartoonist finns användbara tema som:
- Andra världskriget
- Efterkrigstiden
- Judisk kultur
- Identitet
- Du och jag
- Identitet
- Religioner och livssyn
- Demokrati
Skolverket
Undervisning om Förintelsen kan innebära utmaningar för dig som lärare eftersom ämnet är komplext och kan väcka starka reaktioner hos eleverna. Här får du stöd i att planera och genomföra din undervisning om Förintelsen – Stöd för undervisning om Förintelsen. (Källa: Skolverket.se)