Nätprat för föräldrar och elever

Telenor har tagit fram guiden Trygg på nätet. Guiden hjälper dig som vuxen att på ett bra sätt prata om nätet med dina barn och bli mer delaktig i deras digitala vardag. Till Nätpratsjouren kan du skicka in din fråga ditt barns liv på nätet eller läsa andra föräldrars frågor.

 

Surfa lugnt

Surfa Lugnts folder ger dig råd om hur du kan engagera dig i ungas nätvardag samt hur du Facebookar smart. Surfa Lugnt har även gjort en podcastserie som kallas Ung på nätet. Tanken är att den ska hjälpa föräldrar att bättre förstå vad unga gör på internet.

 

Statens medieråd

Statens medieråd har även gett ut snabbguider: Digitala medier på föräldriska. Det är korta guider som beskriver ett antal olika digitala medier och hur ungdomar använder de olika plattformarna för att kommunicera. Alla guider finns på Statens medieråds hemsida samt som nedladdningsbara pdf:er.

 

Näthatshjälpen

Näthatshjälpen hittar du snabbt hjälp om du utsatts för näthat. Här finns allt från konkreta tips om hur du tvättar bort dina kontaktuppgifter online till handlingsplaner för hela organisationer. Näthatshjälpen drivs av organisationen Make Equal och är finansierat av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.