Varje höst lyfter många FN-dagen i sin undervisning och vi vill tipsa om film för detta!

Den 24 oktober 1945 trädde Förenta nationernas stadga i kraft, samma år som FN bildades. FN-stadgarna redogör för FN:s ändamål, vilka är att genom fredliga metoder upprätthålla internationell fred, se till att de mänskliga rättigheterna följs och skapa band mellan länder för att lättare kunna lösa konflikter.

Källa: Wikipedia

 

Tips på material i Mediekatalogen

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion när det gäller FN, fred och mänskliga rättigheter. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

Åk F-3

FN-dagen – Utbildningsklipp. I det här kunskapsklippet får vi veta mer om FN-dagens betydelse. Målgrupp: Från 6 år.

FN – förenta nationerna – I det här utbildningsklippet berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen. Målgrupp: Från 6 år.

Med all rätt – Serie. I tio korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Målgrupp: Från 6 år.

Barns rätt med Jonas – Serie. Programledaren Jonas Leksell återvänder till sin hemstad Borlänge. Han pratar med sin mamma om sin barndom, om hur det var att vara barn då och vilka rättigheter han hade. Men hur ser det ut i dag? För att ta reda på det pratar han med olika Borlängebarn om deras liv och rättigheter, kopplat till barnkonventionen. Målgrupp: Från 6 år.

Barnkonventionen – om barns rättigheter – I Sverige är den lag från och med år 2020. I det här utbildningsklippet berättar vi vad barnkonventionen är och du får även veta mer om UNICEFs arbete. Målgrupp: Från 6 år.

FN & UNICEF – en översiktsfilm om FN och barnkonventionen – En översiktsfilm om FN och barnkonventionen Följ med på en resa runt jorden och lär er mer om Förenta Nationernas arbete. Målgrupp: Från 7 år.

Globala målen för barn – Serie med utbildningsklipp. Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Vad innebär de 17 globala målen? Målgrupp: Från 7 år.

Den stora dagen – Regissören Pascal Plisson skapar intima porträtt och visar unga på svåra platser i världen som uppnår fantastiska saker! Målgrupp: Från 7 år.

På väg till skolan – Barnen bor på fyra avskilda hörn av vår planet och delar en törst efter kunskap. De själva och deras familjer vet att utbildning är avgörande inför framtiden, kanske till och med för deras överlevnad. Målgrupp: Från 7 år.

 

Åk 4-6

Hur kan barnkonventionen hjälpa dig? – Utbildningsklipp. Hur kom barnkonventionen till? Vilka är de grundläggande principerna? Och hur kan barnkonventionen hjälpa just dig? Målgrupp: Från 10 år.

De rättslösa – Serie. 11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld – där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. En berättelse som förklarar barnkonventionen och vad som händer när alla rättigheter försvinner. Målgrupp: Från 10 år.

Mänskliga rättigheter – om allas lika värde – Den här filmen undersöker mänskliga rättigheter. Med exempel hämtade från verkligheten reder vi ut begrepp och frågeställningar. Vad innebär de mänskliga rättigheterna? Hur kom de till? Är alla människor lika mycket värda? Varför behandlas människor olika? Målgrupp: Från 10 år.

Den gröna cykeln – Spelfilm. Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Men kanske hon kan skaffa pengar för att köpa cykeln själv? Målgrupp: Från 11 år.

Bekas – Kortfilm. Kortfilmen ”Bekas” handlar om ett par bröder, Zana och Dana i irakiska Kurdistan. En film med humor och allvar som väcker frågor kring kunskap, kring hur vi lever våra liv och om gatubarnen situation i världen. Målgrupp: Från 12 år.

2 flickor – Spelfilm. Achu och Anagha bor i Indien och går i sjätte klass. Trots olika social bakgrund är de bästa vänner, och en dag bestämmer de sig för att i smyg åka iväg till havet och en galleria. Utflykten får oväntade konsekvenser och flickorna inser hur de behandlas annorlunda än pojkar och män – just för att de är flickor. Målgrupp: Från 12 år.

Tornet –  Animerat drama i två versioner, med arabiskt och engelskt tal. 1,5 miljoner palestinier lever i exil. En film om att aldrig ge upp drömmen om att återvända hem. Målgrupp: Från 11 år.

Den arge – Animerad kortfilm. En film för små och stora om våld i hemmet. Filmen bygger på boken Den arge av författaren Gro Dahle. Filmen rekommenderas från 10 år om filmen visas med pedagog efter samråd och förberedelse med elevhälsoteam i ett särskilt syfte. Målgrupp: Från 10 år.

 

Åk 7-9

Ashbal – IS barnsoldater – Dokumentär. Filmen belyser några av offren från Syriens krig – barnsoldaterna. De är mellan 4 och 16 år och har i olika träningsläger blivit hjärntvättade och misshandlade under många månader. I den här gripande filmen berättar barn som flytt från IS och kriget vad de fått genomleva för hemskheter. Nu har de flytt till Europa och ska leva med sina upplevelser. De får hitta sin egen väg vidare i livet, då de inte får hjälp för sin posttraumatiska stress som tiden hos IS och flykten har gett dem. Målgrupp: från 15 år.

Malala – vägen till Nobels fredspris – Dokumentär. Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Målgrupp: Från 13 år.

Internationella händelser – Förenta Nationerna – Den amerikanska serien Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv. Målgrupp: Från 13 år.

De globala målen – för hållbar utveckling – Hur ska det gå till? Vilka är de Globala målen? Och vems ansvar är det att de Globala målen nås?Målgrupp: Från 13 år.

All rätt i världenProgramserie som anknyter till några av artiklarna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. I varje program möter vi en person som berättar om en händelse eller erfarenhet som gjort att de engagerat sig. Målgrupp: Från 13 år.

Våra olika livsvillkor – Noelia och Secret. De två små babyflickorna föddes 2005 i ekonomiskt utsatta familjer på två olika kontinenter. Secret föddes strax efter inbördeskriget i Liberia. Noelia föddes i Bolivia. Vi får följa dem under det första året av deras liv och återvänder sedan för att träffa dem igen några år senare. Målgrupp: Från 14 år.

FN – för fred i världen – FN bildades efter andra världskriget för att förhindra att ett liknande krig skulle bryta ut igen, men vad har hänt sedan dess? Krig och humanitära kriser är fortfarande ett stort problem världen över. Varför är det så svårt att bevara fred i världen och varför behövs FN? Målgrupp: Från 13 år.

Krig och fred – I den här filmen ska vi undersöka vad krig är, varför det blir krig och vilka regler som finns i krig. Vi får bland annat veta vilken roll FN har i konflikter, samt vilka konsekvenser som krig för med sig. Vi lär oss om begrepp som mellanstatliga krig, folkmord, vapenstillestånd och sanktioner. Vad gör FN:s säkerhetsråd? Vad är internationell humanitär rätt? Och varför brukar det sägas att barn far mest illa i krig? Målgrupp: Från 13 år.

Globala mål i sikte – Serie med utbildningsklipp. Serien innehåller fler program som förklarar de globala målen. Programmen är i första hand tänkt att
anvä
ndas för elever i gymnasiesärskolan, men kan även användas i årskurs 7 9 i grundsärskolan. Målgrupp: Från 15 år.

Kapernaum – Spelfilm. Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Målgrupp: Från 14 år.

 

Gymnasiet

Quo vadis, Aida? – Drama. Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj? Målgrupp: Från 15 år.

I am not your negro – Raoul Pecks hyllade film bygger på Baldwins anteckningar och utforskar afroamerikansk historia och hur det är att vara svart i USA i dag. Utifrån författaren Baldwins oavslutade bok beskrivs den amerikanska rasismens historia i ljuset av Martin Luther King och Malcolm X. Målgrupp: Från 15 år.

De osynliga – Spelfilm. Ett center för hemlösa kvinnor tvingas stänga med kort varsel när kommunen ska spara pengar. Nu gäller det för socialarbetarna som driver centret att på tre månader hjälpa kvinnorna tillbaka in i samhället. För att lyckas skyr de inga medel. De utnyttjar skrupelfritt alla upptänkliga kontakter, förfalskar, hittar på och ljuger friskt. Allt är tillåtet! Målgrupp: Från 15 år.

Mustang – Spelfilm. Vad som i deras ögon är oskyldigt tonårsstoj, anser andra vara osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor. Hon har hört att systrarna gått för långt, och är orolig över att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Målgrupp: Från 15 år.

Rött kort – Spelfilm. Afrooz är stjärnan i ett damfotbollslag i Iran och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd. Målgrupp: Från 15 år.

En blomma i Afrikas öken – Spelfilm. Baserad på Waris Diries bästsäljande självbiografi och skildrar hennes omtumlande flykt från hemlandet till ett liv som en av världens största supermodeller och idag ledare i kampen mot könsstympning. Målgrupp: Från 15 år.

Sonita – Dokumentär. Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga. Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa om sitt dilemma och hon gör det bra! Målgrupp: Från 15 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samlingar till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingarna i Mediekatalogen!