Varje höst lyfter många FN-dagen i sin undervisning och vi vill tipsa om film för detta!
Den 24 oktober 1945 trädde Förenta nationernas stadga i kraft, samma år som FN bildades. FN-stadgarna redogör för FN:s ändamål, vilka är att genom fredliga metoder upprätthålla internationell fred, se till att de mänskliga rättigheterna följs och skapa band mellan länder för att lättare kunna lösa konflikter.
Källa: Wikipedia
Filmtips
Vi vill gärna tipsa om användbara filmer för diskussion när det gäller FN, fred och mänskliga rättigheter. Här kommer ett urval, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!
Åk F-3
FN-dagen – Utbildningsklipp. I det här kunskapsklippet får vi veta mer om FN-dagens betydelse. Målgrupp: Från 6 år.
FN – Förenta Nationerna – I det här utbildningsklippet berättar vi bland annat mer om varför FN grundades och hur organisationen arbetar. Du får också veta mer om UNICEF och barnkonventionen. Målgrupp: Från 6 år.
Barnkonventionen – om barns rättigheter – I Sverige är den lag från och med år 2020. I det här utbildningsklippet berättar vi vad barnkonventionen är och du får även veta mer om UNICEFs arbete. Målgrupp: Från 6 år.
FN & UNICEF – en översiktsfilm om FN och barnkonventionen – En översiktsfilm om FN och barnkonventionen Följ med på en resa runt jorden och lär er mer om Förenta Nationernas arbete. Målgrupp: Från 7 år.
Globala målen för barn – Serie med utbildningsklipp. Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Vad innebär de 17 globala målen? Målgrupp: Från 7 år.
Den stora dagen – Regissören Pascal Plisson skapar intima porträtt och visar unga på svåra platser i världen som uppnår fantastiska saker! Målgrupp: Från 7 år.
På väg till skolan – Barnen bor på fyra avskilda hörn av vår planet och delar en törst efter kunskap. De själva och deras familjer vet att utbildning är avgörande inför framtiden, kanske till och med för deras överlevnad. Målgrupp: Från 7 år.
Den osynliga flickan – Tecknat drama. 11-åriga Parvana bor med sin familj i den talibanstyrda staden Kabul i Afghanistan. Hennes pappa lever på att hjälpa människor att skriva brev och Parvana är ofta med honom på marknadsplatsen. När pappan fängslas förändras allt. Kvinnor får inte vistas utomhus utan manligt sällskap och varken Parvana, hennes mamma eller syster kan gå ut och handla mat. Fast besluten att rädda familjen och befria sin pappa klär sig Parvana till pojke och ger sig ut på ett livsfarligt uppdrag. Målgrupp: Från 8 år
Åk 4-6
FN – Förenta Nationerna – Utbildningsklipp. I den här korta filmen får vi veta mera om hur organisationen är uppbyggd och hur man arbetar med olika frågor. Målgrupp: Från 10 år
Hur kan barnkonventionen hjälpa dig? – Utbildningsklipp. Hur kom barnkonventionen till? Vilka är de grundläggande principerna? Och hur kan barnkonventionen hjälpa just dig? Målgrupp: Från 10 år.
Mänskliga rättigheter – om allas lika värde – Den här filmen undersöker mänskliga rättigheter. Med exempel hämtade från verkligheten reder vi ut begrepp och frågeställningar. Vad innebär de mänskliga rättigheterna? Hur kom de till? Är alla människor lika mycket värda? Varför behandlas människor olika? Målgrupp: Från 10 år.
2 flickor – Spelfilm. Achu och Anagha bor i Indien och går i sjätte klass. Trots olika social bakgrund är de bästa vänner, och en dag bestämmer de sig för att i smyg åka iväg till havet och en galleria. Utflykten får oväntade konsekvenser och flickorna inser hur de behandlas annorlunda än pojkar och män – just för att de är flickor. Målgrupp: Från 12 år.
Tornet – Animerat drama i två versioner, med arabiskt och engelskt tal. 1,5 miljoner palestinier lever i exil. En film om att aldrig ge upp drömmen om att återvända hem. Målgrupp: Från 11 år.
Den arge – Animerad kortfilm. En film för små och stora om våld i hemmet. Filmen bygger på boken Den arge av författaren Gro Dahle. Filmen rekommenderas från 10 år om filmen visas med pedagog efter samråd och förberedelse med elevhälsoteam i ett särskilt syfte. Målgrupp: Från 10 år.
Åk 7-9
Malala – vägen till Nobels fredspris – Dokumentär. Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Målgrupp: Från 13 år.
Internationella händelser – Förenta Nationerna – Den amerikanska serien Internationella händelser belyser globala händelser med en reflekterande blick och utifrån flera länders perspektiv. Målgrupp: Från 13 år.
De globala målen – för hållbar utveckling – Hur ska det gå till? Vilka är de Globala målen? Och vems ansvar är det att de Globala målen nås?Målgrupp: Från 13 år.
All rätt i världen – Programserie som anknyter till några av artiklarna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. I varje program möter vi en person som berättar om en händelse eller erfarenhet som gjort att de engagerat sig. Målgrupp: Från 13 år.
Våra olika livsvillkor – Noelia och Secret. De två små babyflickorna föddes 2005 i ekonomiskt utsatta familjer på två olika kontinenter. Secret föddes strax efter inbördeskriget i Liberia. Noelia föddes i Bolivia. Vi får följa dem under det första året av deras liv och återvänder sedan för att träffa dem igen några år senare. Målgrupp: Från 14 år.
FN – för fred i världen – FN bildades efter andra världskriget för att förhindra att ett liknande krig skulle bryta ut igen, men vad har hänt sedan dess? Krig och humanitära kriser är fortfarande ett stort problem världen över. Varför är det så svårt att bevara fred i världen och varför behövs FN? Målgrupp: Från 13 år.
Krig och fred – I den här filmen ska vi undersöka vad krig är, varför det blir krig och vilka regler som finns i krig. Vi får bland annat veta vilken roll FN har i konflikter, samt vilka konsekvenser som krig för med sig. Vi lär oss om begrepp som mellanstatliga krig, folkmord, vapenstillestånd och sanktioner. Vad gör FN:s säkerhetsråd? Vad är internationell humanitär rätt? Och varför brukar det sägas att barn far mest illa i krig? Målgrupp: Från 13 år.
Kapernaum – Spelfilm. Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Målgrupp: Från 14 år.
Gymnasiet
Quo vadis, Aida? – Drama. Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj? Målgrupp: Från 15 år.
I am not your negro – Raoul Pecks hyllade film bygger på Baldwins anteckningar och utforskar afroamerikansk historia och hur det är att vara svart i USA i dag. Utifrån författaren Baldwins oavslutade bok beskrivs den amerikanska rasismens historia i ljuset av Martin Luther King och Malcolm X. Målgrupp: Från 15 år.
De osynliga – Spelfilm. Ett center för hemlösa kvinnor tvingas stänga med kort varsel när kommunen ska spara pengar. Nu gäller det för socialarbetarna som driver centret att på tre månader hjälpa kvinnorna tillbaka in i samhället. För att lyckas skyr de inga medel. De utnyttjar skrupelfritt alla upptänkliga kontakter, förfalskar, hittar på och ljuger friskt. Allt är tillåtet! Målgrupp: Från 15 år.
Mustang – Spelfilm. Vad som i deras ögon är oskyldigt tonårsstoj, anser andra vara osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor. Hon har hört att systrarna gått för långt, och är orolig över att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Målgrupp: Från 15 år.
Rött kort – Spelfilm. Afrooz är stjärnan i ett damfotbollslag i Iran och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd. Målgrupp: Från 15 år.
En blomma i Afrikas öken – Spelfilm. Baserad på Waris Diries bästsäljande självbiografi och skildrar hennes omtumlande flykt från hemlandet till ett liv som en av världens största supermodeller och idag ledare i kampen mot könsstympning. Målgrupp: Från 15 år.
Kombinera med!
Tema och aktuella händelser
Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kan vara användbart till ditt arbete kring detta tema:
- Israel, Palestina och konflikten i Mellanöstern
- Utbildning – en mänsklig rättighet
- Kvinnors rättigheter och jämställdhet
- Försvar, samarbete och yttrandefrihet
- Förintelsens minnesdag
- Rätten till abort – vems är beslutet?
- Val, demokrati och rösträtt
- Förtryck, folkfördrivningar och folkmord
- Krig, Ryssland och konflikten i Ukraina
- Klimat och hållbar utveckling
- Afghanistan, förtryck och mänskliga rättigheter
Resursbank
I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:
- UNICEF
- FN i skolan
- Rädda barnen
- Rafiki
- Amnesty skola
- Plan International Sverige
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samlingar till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning:
Åk F-3: FN, fred och mänskliga rättigheter
Åk 4-6: FN, fred och mänskliga rättigheter
Åk 7-9: FN, fred och mänskliga rättigheter
Gymnasiet: FN, fred och mänskliga rättigheter