Filmer att visa och diskutera i klassrummet!

I samband med det rådande läget i USA, vad gäller upplopp kring rasism och polisvåld, kommer här några mycket aktuella filmer. Länkarna nedan går till beskrivningarna av filmerna i Mediekatalogen.

 

Högaktuella filmer

Utbildningsklipp

Stereotyper – Utbildningsklipp om varför det är en dålig idé att gruppera en mängd olika människor i en generaliserad kategori.

Förstå sammanhanget – Martin Luther King – Utbildningsklipp med kort fakta om Martin Luthers budskap och aktion.

 

Dokumentärer

Rasismens historia – En BBC-dokumentärserie i tre delar om hur rasismen började med slavhandel fram till idag.

Slaveriets historia – En dokumentärserie i fyra delar om hur slaveriet från Afrika började fram till idag och rasismen som finns och ”var det kommer från”.

En delad stad – En film om hur en lag blev överflödig och togs bort för att segregationen nästan var borta. Med perspektiv utifrån ett skolsystem.

Icke-våldsaktivism i USA – En film med tanke på poliserna som ställer sig på demonstranternas sida.

Whose streets? – En dokumentär om 2014 när en annan svart människa blir skjuten av polis och det blir upplopp och demonstrationer.

Den stora lögnen – En dokumentär som visar på ett mönster av rasism och skuldbeläggande av den ”icke-vita” befolkningen, med fokus främst på Donald Trump som under sin kampanj inför presidentvalet 2016 använde sig av rasism och rashets.

I am not your negro – En dokumentär som beskriver tidigare förkämpar för jämlikhet utan rasism utifrån den amerikanske författaren och aktivisten James Baldwins anteckningar.

Toni Morrison – The Pieces I am – En briljant dokumentär om Toni Morrisons författarskap och om hur en systematisk diskriminering på påverkar människors identitet.

Blåögd: Blueeyed – En äldre välkänd dokumentär där Jane Elliott genom sina workshops vänder på begreppen och låter “blåögda” och “brunögda” konfronteras i ett socialt experiment under en dag. En annan modern och sevärd variant av denna dokumentär är En lektion i diskriminering.

Raskortet – En dokumentär om hur det är att vara svart i Sverige.

 

Kortfilm

Känner du min granne? – En kort spelfilm om vanliga incidenter kring vardagsrasism.

 

Spelfilmer

Free State of Jones – En spelfilm om en deserterande soldat under Amerikanska inbördeskriget.

Dear white people – En spelfilm om rasism på universitet.

The Butler – En spelfilm om Vita Husets butler under 1952 – 1986, 7 presidenters förtrogne tjänare.

Dolda tillgångar – En spelfilm, som utspelar sig 1962, om tre afroamerikanska kvinnor som arbetade för NASA och var hjärnorna bakom USA:s kamp mot Sovjetunionen i rymdkapplöpningen. Obs! Endast som DVD – måste bokas. Finns även som bok att boka i klassuppsättning – Hidden Figures.