Filmer att visa och diskutera i klassrummet

I samband med ett skarp läge i USA där en man dödades vid ett polisingrepp skapade vi detta tema – kring upplopp, rasism och polisvåld. Länkarna nedan går till beskrivningarna av filmerna i Mediekatalogen.

 

Utbildningsklipp

Stereotyper – Utbildningsklipp om varför det är en dålig idé att gruppera en mängd olika människor i en generaliserad kategori. Målgrupp: Från 11 år.

Förstå sammanhanget – Martin Luther King – Utbildningsklipp med kort fakta om Martin Luthers budskap och aktion. Målgrupp: Från 13 år.

Förstå sammanhanget: Josephine Baker, artist och spion – Utbildningsklipp. 1961 dekoreras Joséphine Baker med den franska hederslegionen och det franska krigskorset. Redan som barn i USA hade Baker sett etnisk segregering. Som 13-åring deltog hon i en artistgrupp och snart var hon känd dansare i New York. Under andra världskriget var hon spion i motståndsrörelsen Fria Frankrike och efter de allierades seger fortsatte Baker att kämpa i USA för drömmen om lika rättigheter, oavsett hudfärg. Målgrupp: Från 13 år.

 

Dokumentärer

En delad stad – En film om hur en lag blev överflödig och togs bort för att segregationen nästan var borta. Med perspektiv utifrån ett skolsystem. Målgrupp: Från 11 år.

Blåögd: Blueeyed – En äldre välkänd dokumentär där Jane Elliott genom sina workshops vänder på begreppen och låter ”blåögda” och ”brunögda” konfronteras i ett socialt experiment under en dag. En annan modern och sevärd variant av denna dokumentär är En lektion i diskriminering. Målgrupp: Från 13 år.

Raskortet – En dokumentär om hur det är att vara svart i Sverige. Målgrupp: Från 13 år.

Icke-våldsaktivism i USA – En film med tanke på poliserna som ställer sig på demonstranternas sida. Målgrupp: Från 13 år.

Whose streets? – En dokumentär om 2014 när en annan svart människa blir skjuten av polis och det blir upplopp och demonstrationer. Målgrupp: Från 13 år.

Rasismens historia – En BBC-dokumentärserie i tre delar om hur rasismen började med slavhandel fram till idag. Målgrupp: Från 13 år.

Slaveriets historia – En dokumentärserie i fyra delar om hur slaveriet från Afrika började fram till idag och rasismen som finns och ”var det kommer från”. Målgrupp: Från 14 år.

I am not your negro – En dokumentär som beskriver tidigare förkämpar för jämlikhet utan rasism utifrån den amerikanske författaren och aktivisten James Baldwins anteckningar. Målgrupp: Från 15 år.

Toni Morrison – The Pieces I am – En briljant dokumentär om Toni Morrisons författarskap och om hur en systematisk diskriminering på påverkar människors identitet. Målgrupp: Från 15 år.

 

Kortfilm

Känner du min granne? – En kort spelfilm om vanliga incidenter kring vardagsrasism. Målgrupp: Från 11 år.

 

Spelfilmer

Dolda tillgångar – En spelfilm, som utspelar sig 1962, om tre afroamerikanska kvinnor som arbetade för NASA och var hjärnorna bakom USA:s kamp mot Sovjetunionen i rymdkapplöpningen. Obs! Endast som DVD – måste bokas. Finns även som bok att boka i klassuppsättning – Hidden Figures. Målgrupp: Från 13 år.

Free State of Jones – En spelfilm om en deserterande soldat under Amerikanska inbördeskriget. Målgrupp: från 15 år.

Dear white people – En spelfilm om rasism på universitet. Målgrupp: Från 15 år.

The Butler – En spelfilm om Vita Husets butler under 1952 – 1986, 7 presidenters förtrogne tjänare. Målgrupp: Från 15 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi sparat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i katalogen för användning senare.

Till samlingen Rasism, upplopp och polisvåld