Dokumentärfilm är ett fantastiskt verktyg att använda i skolan, på olika sätt. För att vidga vår syn på världen och få tillgång till berättelser som vi annars aldrig fått höra, för att upptäcka att vi som människor är mer lika varandra än vi tror, var än i världen vi lever eller är födda – och få nycklar till diskussioner om samhället vi lever i, i en tid då empati, medmänsklighet, kunskap och fakta är viktigare än någonsin.

 

Jävla pappa – en film om alkoholism, medberoende och föräldraskap

Filmen Jävla Pappa handlar om Niklas relation till sin alkoholiserade far och Niklas egen depression. Under en sommar försöker han läka relationen, få svar på varför pappan dricker och var deras gemensamma ångest kommer från, samtidigt som de ska bygga en husbil.

Ett av fem barn har någon gång under sin uppväxt en förälder med alkoholproblem (CAN). Jävla Pappa är ett utmärkt verktyg för att närma sig ämnen som depression, alkoholism och vuxenblivande som annars kan vara svåra att ta upp i den vardagliga undervisningen. Filmen bjuder in till en personlig resa och föreläsningen efteråt bygger på med fakta och vägar till hjälp, samtidigt som diskussionerna öppnar upp för elevernas egna reflektioner.
 

Film och filmhandledning

Du hittar Jävla pappa i Mediekatalogen med ett tillhörande material som du kan ta stöd från när du ska visa filmen i din klass. Studieförbundet NBV har, i samarbete med Niklas, tagit fram detta studiematerial till filmen. Du hittar materialet även direkt hos Studieförbundet NBV.

 

Boka besök – utan kostnad

Från och med höstterminen 2024 kan Niklas komma på besök till gymnasieskolor, i alla våra medlemskommuner – utan kostnad för din skola, för att visa filmen och genomföra ett samtal efteråt.

Målgrupp: Gymnasieskolor, i grupp med 10 till 60 elever.

Beräknad tid: ca 2 timmar.

Vanligtvis anlitas Niklas direkt av skolorna, men AV Media Skåne har valt att stå för kostnaden för fyra skolbesök per år. Är du intresserad anmäler du det till Marie Bertilsson. Erbjudandet gäller ett besök per skola och läsår samt att man, som pedagog eller klass, inte haft besök av Niklas tidigare.

 

Mer om Niklas

Niklas Gyberg Ivarsson är en journalist och regissör som debuterade 2023 med den självbiografiska dokumentären Jävla Pappa. Han undervisar även i radiojournalistik på Skurups Folkhögskola.

 

Utvärdering

När du har fått besök skulle vi önska att du besvarar några frågor om det i en kort utvärdering. Dina svar är en viktig del i arbetet framåt för oss, med den satsning vi gör för erbjuda fortbildning på olika sätt. Vi önskar få referera till dina svar för att kunna nå ut till fler skolor och förskolor samt för kunna ge andra intresserade pedagoger förslag och idéer på hur man kan planera ett besök med filmpedagogiska glasögon på.