Många önskar tips på film till årets olika högtider och nu närmar det sig nästa stora högtid – påsk! Så klart att vi samlar ihop lite kring detta tema också – kring den religiösa påsken, men också kring påsken i folktron.

 

Kort om den religiösa påsken

Påsken är kristenhetens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Också inom judisk tro har påsken mycket stor betydelse, men firas till åminnelse av judarnas uttåg ur Egypten. Ordet påsk kommer från det hebreiska ordet pesah och medeltidslatinets pascha. Veckan före påsk kallas stilla veckan, som inleds med palmsöndagen. Själva påskhelgen består idag av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påsken är sammanlänkad med fastlagen och fastan. (Källa: nordiskamuseet.se)

 

Säsongsnyhet!

En nyhet för både de yngre barnen och barn i mellanåldern är Rabbit academy: Uppdrag Rädda påsken – ett animerat äventyr med påsken som ett tema!

 

 

Filmtips

Här har vi tagit fram ett urval av filmer som berör påsken på olika sätt, för olika målgrupper. Att användas i ämnen som svenska eller religion. Tänk på att det finns fler filmer att söka i Mediekatalogen och att en film som t ex passar för åk 4-6 även kan passa för elever i F-3 eller tvärtom. Likaså vad gäller högstadiet och gymnasiet. Så släng gärna en blick på tipsen för målgruppen över eller under den du söker material för också.

 

Åk 1-3

Varför firar vi påsk? – Utbildningsklipp. I det här utbildningsklippet berättar vi om påsken – en av de största kristna högtiderna. Du får veta varför vi äter ägg, får besök av påskkärringar, ger bort påskägg och mycket mer.

Påskris – Utbildningsklipp. detta klipp får vi veta varför man har påskris under påsken.

Påsklammet – Utbildningsklipp. I detta klipp får vi veta lite om varför vi äter lamm under påsken och vad traditionen kommer ifrån.

Påskens traditioner – Serie i fem delar. Påsk är en av de viktigaste högtiderna för både judar och kristna. Är du nyfiken på varför vi firar påsken? Och varifrån kommer egentligen alla olika symboler för påsken, som fjädrar, ris, harar, ägg, godis och påskkärringar?

Årets högtider och traditioner – Våren – När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Vad har Ramadan och Pesach gemensamt med vårens högtider och traditioner?

Berättelsen om Jesus – ett familjeäventyr – Vi får följa Benjamin, Caleb, Sarah, Joel, Leah och Nathan i Jerusalem omkring år 30. Vi får också följa familjer som tror att Jesus är Guds son och andra familjer som inte tror det.

Nyhet! Rabbit academy: Uppdrag Rädda påsken – Tecknat äventyr. I påskhararnas skola får Max och hans vänner läras sig att hitta sina egna superkrafter för att skydda påsken. Men så händer det otänkbara. Det gyllene ägg som är skolans mest kraftfulla magiska föremål blir helt svart. Påsken är hotad! Haren Leo har lurat en rävfamilj att stjäla alla påskägg. Det är en elak plan för att sabotera högtiden. Nu måste Max och vännerna rädda påsken…

 

Åk 4-6

Svenska högtider: Vår – Utbildningsklipp. I Sverige firas många högtider under året. I det här utbildningsklippet går vi igenom några av de högtider som firas under våren. Bland annat får vi lära oss att påskveckan har sitt ursprung i kristendomen.

Våra högtider: Påsken – den religiösa – I filmen deltar präster från de tre största inriktningarna inom kristendomen, samt en rabbin från judendomen och hjälper oss svara på och resonera om frågeställningarna: Vad gör vi under påsk och pesach? Vilka dagar firas under påsken? Varför firar vi påsk? Varifrån härstammar påsk och pesach? Vilken betydelse har påsk och pesach idag?

Våra högtider: Påsken – i folktron – Filmen är skriven av en etnolog, författare och forskare som också deltar i filmen och hjälper oss svara på och resonera om frågeställningarna: Hur firar vi påsk? Varför firar vi påsk? Hur har vi firat påsk genom åren? Varifrån kommer seden med påskkäringar? Varför målar vi påskägg och leker med dem? Varför lägger påskharen ägg?

Jesu liv: Berättelsen om frälsaren från Nazaret – Det här är berättelsen om en man från Nazaret som föddes för mer än 2 000 år sedan. Han kom att kallas Jesus och är den människa som påverkat vår historia mer än någon annan. Följ med på resan genom hans liv, från det att han föddes till den dramatiska korsfästningen.

Jesu liv: Bibelhistorier – I den här animerade filmen får vi lära oss om Jesus. Vi får veta varför Jesus föddes i ett stall och varför Jesus familj fick fly på grund av Kung Herodes. Sedan följer vi Jesus när han får reda på att han är Guds son och när han som vuxen börjar predika för människor om Gud.
Jesus utför mirakel och talar om Guds lagar, t.ex. “Du ska behandla andra som du vill att andra ska behandla dig”. Till sist får vi se hur det går till när Jesus blir förrådd, tillfångatagen och slutligen korsfästs. Och hur han sedan återuppstår…

Vi tittar på världsreligionerna – Kristendom – För ca 2 000 år sedan levde en man som lämnade sitt liv som snickare för att istället bli profet. Hans namn var Jesus Kristus. Filmen ger en introduktion till kristendomen och berättar bland annat om de viktigaste symbolerna och traditionerna.

 

Åk 7-9

Häxan – Stumfilm/filmhistoria. Häxor kysser Djävulen i baken, besatta nunnor sticker knivar i oblater, spädbarn stoppas i grytor och präster torterar vem som helst. Regissören sparar inte på krutet i sitt ”kulturhistoriska föredrag” om häxor och hysteri. Med hjälp av dramatiska gestaltningar och illustrationer berättar regissören om häxprocessens mörka historia och drar paralleller till kvinnosjukdomen hysteri. Häxan av de mest originella och mest imponerande stumfilmer som finansierats med svenska medel. Filmen har numera nått kultstatus.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Filmpärlor till påsk.

 

 

Kombinera med!

Studielåda

Under fliken Boka i Mediekatalogen hittar du även en påskkorg, från Regionmuseet i Kristianstad, som du kan boka och få levererad:

 

Årets dagar

I vår Resursbank hoppas vi snart kunna lägga in även denna fina fria resurs – besök gärna Nordiska museets sida Årets dagar:

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Påskfirande
  • Påsk
  • Jesus
  • Den judiska påsken

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Bibeln
  • Påsken
  • Påskevangeliet
  • Vardagsliv
  • Du & jag
  • Religioner och livssyn