Advent står för dörren och känslan av jul börjar smyga sig på. Då vill vi ta chansen att tipsa om några användbara filmpärlor i juletid, från vår Mediekatalog!

Flera av dem känns säkert igen. Ibland vill man ju se den där filmen i repris, som man tyckte var så bra, eller vill man bjuda eleverna på något de inte tidigare sett …

Nytt för i år är att The Fourth King kommer att komma med svenskt tal. Dessutom har det kommit tre nya utbildningsklipp med julen som tema – Varför firar vi advent?, Julen – en kristen högtid och En julsaga / A Christmas Carol – in context. För de äldre eleverna är spelfilmen The green knight ny för i år och för de yngre kommer Nötknäpparen och den magiska flöjten att dyka upp i Mediekatalogen i december.

Tänk på att Mediekatalogen alltid är tillgänglig för alla, både lärare och elever, dygnet runt! Vi hoppas att ni får flera härliga filmstunder, även i samband med den kommande julledigheten.

 

Filmtips

Traditioner

Varför firar vi advent? – I detta utbildningsklipp berättar man om vilken roll advent spelar för kyrkoåret och varför vi firar advent. Du får lära dig om de vanligaste traditionerna samt historien bakom adventskalendern, adventsstjärnan och adventsljusstaken. Målgrupp: Från 7 år.

Varför firar vi lucia? – I det här utbildningsklippet får du veta varför vi firar lucia och hur man firade förr i tiden. Vi visar några vanliga traditioner och du får veta mer om varför vi har lussebullar och sjunger luciasånger. Målgrupp: Från 7 år.

Varför firar vi jul? – I det här utbildningsklippet berättar man om julen – en av de största kristna högtiderna. Du får veta mer om varför vi har julgran, jultomte, julbord och julklappar. Målgrupp: Från 7 år.

Nisse och jultraditionerna – En serie i 4 delar. Vi får följa Nisses och Majas gemensamma kunskapsresa genom julens traditioner. Målgrupp: Från 7 år.

Nu är julen här – En serie i 12 avsnitt. Vad firar vi och varför? Följ med på en spännande resa bakåt i tiden, som berättar om kända som glömda myter och traditioner ur ett europeiskt perspektiv. Målgrupp: Från 10 år.

Julen – en kristen högtid – Utbildningsklipp. Julen är en av kristendomens viktigaste högtider. I filmen får du se exempel på hur, när och varför man firar jul runt om i världen. Du får även höra den, inom kristendomen, centrala berättelsen om Maria och Josef samt hur deras son Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Målgrupp: Från 10 år.

 

Kortfilm

The Fourth King / Den fjärde kungen – Både med engelskt och svenskt tal. Detta är den okända historien om den fjärde vise mannen, hans kamel och vad som hände dem på deras väg till Betlehem. Det är samtidigt en fin liten saga som passar bra att inleda julen med. Filmen har engelskt tal och kan ses med eller utan engelsk textning. Målgrupp: Från 10 år.

 

Spelfilmer med julen som tema

Trollvinter i Mumindalen – Det är vinter i Mumindalen, men Mumintrollet vill inte gå i ide, han vill undersöka vintern. Snart upptäcker han att märkliga varelser går omkring i den midvintermörka snön och verkar vänta på en märklig och efterlängtad gäst. Målgrupp: Från 2 år.

Den stora julönskningen – Mjölktandsmössen – Den här filmen handlar om när mjölktandsmössen Kristin och Martin räddade julen för lille Hans Pettersson. Målgrupp: Från 6 år.

Elliott – minirenen – Den 21 december går en av jultomtens renar i pension och jultomten måste i sista minuten hitta en ersättare. När Elliot och hans kompis Hazel drar iväg mot Nordpolen för att delta i valet av den nya renen så upptäcker Hazel att julen är på väg mot katastrof och hamnar i ett hopplöst dilemma – vad ska han göra? Målgrupp: Från 7 år.

Nötknäpparen och den magiska flöjten (Release i början av december!) – Animerat juläventyr. På julafton önskar Marie att bli liten och bekymmerslös igen som i barndomen. Mirakulöst nog går hennes önska i uppfyllelse och hennes barndoms leksaker kommer alla till liv. Den  oattraktiva nötknäpparen förvandlas till en modig prins George, som har förtrollats av ene ondskefull råttdrottning. Marie, George och deras leksaksvänner reser till det magiska blomsterlandet med ett uppdrag – att rädda världen från råttfolkets kontroll. Målgrupp: Från 7 år.

Jultomtens dotter – Lucia går på International Santa’s School och hennes högsta önskan är att få bli jultomte. Men det är en önskan som inte kan uppfyllas för det är bara pojkar som kan bli jultomte. Lucia protesterar och jultomteskolan ger henne en chans att bevisa att hon kan vara en lika bra jultomteelev som pojkarna. Målgrupp: Från 8 år.

Jultomtens dotter – jakten på kung Vinters kristall Lucia bor på Grönland med sina föräldrar och en dag blir Kung Vinters magiska kristall stulen från hennes skola. Lucias bästa vän, Oscar, misstänks för stölden och Lucia är den enda som tror att han är oskyldig. De två vännerna ger sig nu ut för att hitta den riktiga tjuven och bevisa att Oscar är oskyldig.

Busiga Benny – Benny är ett riktigt busfrö som gillar att hitta på hyss. Men ofta blir det fel och hans lärarinna, hans mamma och till och med hans bror tycker han är jobbig. Bennys pappa är fiskare och befinner sig i Afrika men väntas hem lagom till jul. När han inte är med fiskebåten hem börjar Benny smida en plan hur han äntligen skall få återse sin pappa. Målgrupp: Från 9 år.

Santa Claws – Jultomten brukar inte leverera kattungar på julafton eftersom han är så allergisk mot de söta små hårbollarna. Men när en liten pojke artigt ber om att få en, kan inte jultomten säga nej. När sedan en hel hög med kattungar kliver ombord på julsläden blir tomten helt oförmögen att dela ut julklappar… Målgrupp: Från 9 år.

Familjen Jul – Hugo får oväntat besök av nissen Pixy som inte hann med de andra nissarna hem till Nordpolen. Pixy måste därför bo hos Hugo i ett helt år, ända tills det blir jul igen och Pixys nissefamilj kommer tillbaka. Men det blir inte lätt för Hugo att hålla Pixy gömd för omvärlden i ett helt år. Målgrupp: Från 9 år.

Familjen Jul i Tomteland – Lycka är att ha en tomtenisse som vän. Av en olyckshändelse råkar Hugo Jul ha sönder Pixys magiska kula, vilket gör att Pixy förlorar sin alvmagi och snabbt börjar åldras och bli gammal. Hugo är nu den enda som kan sätta ihop kulan igen och rädda Pixy. För att lyckas måste han resa till tomtarnas land… Målgrupp: Från 9 år.

Christmas all over again – En besvärlig och självupptagen tonårspojke, är dömd att återuppleva denna speciella julafton om och om igen. Han vaknar upp till samma julaftonsmorgon utan julklappar ända tills han lär sig vad helgens anda verkligen handlar om. En härlig familjekomedi, en blandning av “En julsaga” och “Måndag hela veckan”. Målgrupp: Från 9 år.

 

Andra populära filmer i vintertid

För de yngre:

Snögubben – Snögubben är en tecknad film baserad på Raymond Briggs bok med samma namn. Lille James bygger under en hel dag en snögubbe hemma på gården. När han på kvällen går och lägger sig är han så uppspelt av sin snögubbe så han har svårt att somna. Mitt i natten smyger han ut på gården och ser sin snögubbe som nu är livs levande! Det är början till deras spännande äventyr. Målgrupp: Från 3 år.

Herr Pinnemans äventyr – Kortfilm. Herr Pinneman ger sig ut för att jogga kommer en hund som tänker: ”En pinne, en pinne av ek, den passar till min käraste lek”. Det blir början på ett långt äventyr för stackars herr Pinneman som tur är till slut får hjälp av den snälla jultomten. Målgrupp: Från förskola.

Prick och Fläck snöar in – Vita prickar singlar ner utanför Prick och Fläcks fönster. Det är SNÖ som yr och flyger där ute. Med snö kan man bygga en snögubbe, ha snöbollskrig och göra snöänglar – Prick och Fläck provar på allt! Men plötsligt börjar det snöa små vassa flingor på tvären och blåsa hårt. Målgrupp: Upp till 6 år.

Farbror Rimfrost – Högt uppe i Alperna bor Farbror Rimfrost, som har fantastiska egenskaper och besitter en magisk makt. Sedan tidernas begynnelse har denne gamle man varje vinter sett till att snön är perfekt utspridd i hela dalen. Men i år verkar allt ske av en slump. Paul i byn har gift om sig med elaka, snorkiga Hedvig och när hon tvingar ut sin man på ett farligt uppdrag i skogen… Målgrupp: Från 6 år och språkversionerna från 12 år. Finns med franskt, spanskt och svenskt tal.

Ploey – ett vinteräventyr – Animerat. Den isländska vintern närmar sig. För strandpiparna har tiden för att flyga söderut kommit. Men Ploey missar avfärden och blir ensam kvar. Han bestämmer sig då för att gå över ”islandet”, i hopp om att nå den mytomspunna dal som sägs vara bevarad från kylan: Paradisdalen. Målgrupp: Från 5 år.

För mellanåldern:

The Billionaire Boy – Populär och härlig 12-åriga Joe Spud och hans far Len lever ett utarmat liv. Men när Len uppfinner en ny typ av toalettpapper blir de miljardärer över en natt. Även om Joe nu har allt som pengar kan köpa är han väldigt ensam. Målgrupp: Från 11 år.

Mr Stink – Chloe bestämmer sig för att låta en luffare bo i familjens trädgårdsskjul. Samtidigt som Chloe kämpar för att hålla Mr Stink hemlig från sin fina familj – vilket inte är helt lätt, eftersom Mr Stink är en ganska krävande gäst – verkar Chloes pappa också ha något att dölja. Och det finns en till person med en alldeles enastående hemlighet – Mr Stink själv! Målgrupp: Från 10 år.

För de äldre:

The Green Knight – Drama/äventyr som utspelar sig i jultid. När den väldige, mystiske Gröne riddaren konfronterar riddarna kring det runda bordet är det kung Arthurs modige och våghalsige systerson Sir Gawain som antar hans utmaning. Ett år senare ska de båda drabba samman igen. På väg till den ödesdigra återföreningen kämpar Gawain mot vålnader, jättar och tjuvar, men möter också en hemlighetsfull skön lady. Han kommer till insikt om att det han egentligen slåss för är sin heder och sitt värde i familjens ögon.

 

En julsaga – en klassiker

En julsaga / A Chrismas Carol – in context – Utbildningsklipp med både svensk och engelsk undertext. Lagom till julen 1843 utkom den brittiske författaren Charles Dickens med en julberättelse. Huvudpersonen är den osympatiske Ebenezer Scrooge, som genomgår en förändring och blir en bättre människa. En julsaga var full av julsymbolik, spänning och tragik. Trots att det har gått över 150 år sedan den skrevs är berättelsen fortfarande populär som saga, pjäs och film. I filmen skildras Storbritannien på 1800-talet, där fattigdom och barnarbete var vanligt. Du får höra bakgrunden till berättelsen och mer om den gotiska traditionen, populär hos dåtidens författare. Målgrupp: Från 13 år.

En julsaga: A Christmas Carol – Animerat drama som bygger på Charles Dickens klassiska berättelse! Detta är berättelsen om den elake och girige Ebenezer Scrooge, en mycket bitter man som hatar julen för allt den står för och som älskar pengar över allt annat. En kall jul i London köper han loss skuldebrev från en affärsman med avsikten att göra julen riktigt sur för så många fattiga och frusna människor som möjligt. Men på julafton uppenbarar sig tre spöken för att lära Scrooge en läxa han sent ska glömma. Spökena, som representerar förflutna jular, nuvarande jul och framtida jular, tänker göra sitt till för att få Scrooge att förstå julens budskap om kärlek, omtänksamhet och givmildhet. Bokas som DVD!

A Christmas Carol (En julsaga) – filmen finns också som drama med riktiga skådespelare – Även denna bokas som DVD!

 

 

Creazas adventskalender 2022

I år publicerar Creaza en adventskalender med endast fyra luckor som visas i deras Uppgiftsbank i samband med adventsdagarna. Läs mer här om kalendern, som i år siktar in sig på att lära eleverna mer om digital komptens:

Om Creazas adventskalender

 

 

Djuren på Djuris julkalender 2022

Använd Djuren på Djuris julkalender fram till jul – passar för både förskola och förskoleklass!
 
Kalendern har en lucka för varje vardag i december hela vägen fram till julafton. Bakom varje lucka bjuder de populära karaktärerna från serien Djuren på Djuris på en liten videohälsning. Varje klipp avslutas med en fråga om känslor som barnen som tittar själva får reflektera över.

Om Djuren på Djuris julkalender