Utveckla förskolebarnens förståelse och språk med hjälp av film och sagor med siffror, rim och ramsor! I vår Mediekatalog hittar du filmer för de yngre barnen, ibland på flera olika språk.

Här har vi valt ut några tips för just förskolan!  Tänk på att detta är ett urval av filmer för förskolan till att börja med och att det finns fler att hitta i Mediekatalogen när du söker på förskola som målgrupp! Logga in och kika runt!

Allt material är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du får använda filmerna för utbildning och lärande.

 

Filmtips

Sagor och berättelser

Vatten över huvudet – Paket med tre alldeles nya knattefilmer: Fisketur av Uzi Geffenblad, Badväder av Charlotta Lennartsdotter och Odd är ett ägg av Kristin Ulseth. Målgrupp: Från 1 år.

Biet Maya – 3 filmer om Biet Maya och hennes äventyr. Målgrupp: Från 2 år.

Isblommans hemlighet – Första gången Fiffel försöker att trolla, kastar han av misstag sin farfars trollspö långt in i De gröna ärtornas dal. När han ger sig efter den möter han Båg, och inget blir sig likt. Eller? Målgrupp: Från 2 år.

Tänk om – En animerad film för den allra yngsta publiken. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs August-nominerade barnbok. Målgrupp: Från 2 år.

Lilla grisen flyger – Lilla Grisens största dröm är att kunna flyga. Hon gör flera misslyckade försök varpå de andra grisarna skrattar åt henne. Lilla Grisen ger sig därför ut i världen för att hitta någon som kan lära henne flyga. Målgrupp: Från 2 år.

Pinos dagbok – Möt lilla nallen Pino och hans vänner på animerade äventyr. Finns på flera olika språk. Målgrupp: Från 2 år.

Gordon & Paddy – En nöttjuv härjar i skogen. Kommissarie Gordon måste fånga tjuven. Sorgligt nog är han den ende polisen i hela distriktet och tvingas stå ensam i snön och vakta hålet där nötterna stulits. Han som egentligen är bäst på att lyssna, tänka och stämpla. Om han bara hade en assistent, en liten, snabb och duktig polisassistent! Då skulle de tillsammans kunna lösa fallet. Målgrupp: Från 2 år.

Vem är var? – Vem är var? baserar sig på åtta böcker av Stina Wirsén. Vi får följa nallen när hon letar efter sina kompisar och ringer på hos alla. Med samiskt, romskt och tornedalsfinskt tal. Målgrupp: Från 3 år.

Oscars oas – När du är en ensam ödla i en tuff miljö kan livet kännas hårt, som om hela världen är emot dig. I Oscars fall stämmer det ganska ofta. Men Oscar är inte den som ger sig. Tvärtom! Målgrupp: Från 3 år.

Shooms otroliga resa – Efter den stora stormen, som välter trädet hon bor i, separeras Shooom från sitt okläckta syskon. Men Shoom ger inte upp jakten på att återförenas och hitta ett nytt hem. Det blir en spännande resa genom den vildvuxna skogen där både snälla och farliga djur bor. Målgrupp: Från 4 år.

Märta Proppmätt – Guldfisken Märta Proppmätt hamnar ofta i en situation där hennes hunger försätter henne i ett dilemma. När akvariet där hon bor får fler invånare blir det svårare för Märta att bara äta och bajsa sig igenom tillvaron. Plötsligt är de flera som ska dela på resurserna. Målgrupp: Från 4 år.

Ella Bella Bingo – Påhittiga Ella Bella bor i Soltoppen-höghusen med sin pappa och har alltid något kul på gång, Bästisen Henrik, farbror Johansson och hans nyfikna höns, äventyrliga Gunhild, tvillingarna Lisa och Lotta och den fjärtande hunden Daisy är hennes vänner. Målgrupp: Från 4 år.

Victor och Josefine –  Att som mus vara vän med en björn är inte alltid helt problemfritt… När musen Josefine möter björnen Victor uppstår en osannolik vänskap. Målgrupp: Från 4 år.

Brillebjörns detektivbyrå – Brillebjörn har startat en detektivbyrå och löser stora och små mysterier tillsammans med barn. När något försvinner eller flyttar på sig klarar Brillebjörns

Prick och Fläck – Korta filmer av Lotta och Uzi Geffenblad med de två kluriga kaninerna Prick och Fläck. Prick är prickig och Fläck är fläckig. Kaninerna hittar alltid på saker att göra tillsammans. Målgrupp: Upp till 5 år.Detektivbyrå upp fallen. Målgrupp: Upp till 5 år.

Lea och skogspiraterna – Lea och skogspiraterna är ett roligt äventyr som utspelas i den magiska nordiska skogen. Målgrupp: från 5 år.

Fåret Shaun – Shaun är ett får som inte följer flocken. Faktum är att han leder dem in i massor av knasiga äventyr. Varje dag innebär ett nytt äventyr för Shaun. Målgrupp: Upp till 8 år.

Alla döda små djur – ”Hela världen är full av döda djur”, sa Ester, ”i varje buske ligger en fågel, en fjäril, en mus. Nån måste vara snäll och ta hand om dom.” ”Vem?” sa jag. ”Vi”, sa hon. Denna sommardag startade vi en firma som hette Begravningar AB. Filmatisering av Ulf Nilssons och Eva Erikssons bok ”Alla döda små djur”. Målgrupp: Från 4 år.

Kalles födelsedagsäventyr – En rolig och stundtals spännande animerad film om Kalles efterlängtade födelsedag som inte alls blir som han tänkt sig. Lillasyster blir sjuk och ingen har tid med att fira Kalle. Han rymmer i protest – till mormor som egentligen bor ganska nära… det ligger bara en liten mörk skog däremellan. Målgrupp: Från 4 år.

Muminpappans bravader – en ung mumins äventyr – Animerat äventyr. När Mumintrollet är sängliggande efter ett getingstick vill Muminpappan pigga upp honom med berättelser om sin äventyrliga ungdom. Målgrupp: Från 4 år.

Paraplyer – Långt borta, i ett land där det alltid regnar, leker Kyna under sin pappas stora skägg. När hennes älskade hund försvinner måste hon trotsa sin värsta rädsla och ge sig ut i regnet. Målgrupp: Från 5 år.

Absolut barntillåtet – Excentriska, skojiga och oförutsägbara knattefilmer av Johan Hagelbäck. Målgrupp: Från 5 år.

Ploey – ett vinteräventyr – Äventyr. Den isländska vintern närmar sig. För strandpiparna har tiden för att flyga söderut kommit. Men Ploey missar avfärden och blir ensam kvar. Målgrupp: Från 5 år.

Yuku och fjällets blomma – Saga/musikal/animerat. En dag skadas Yukus mormor, familjens stora sagoberättare, i ett slagsmål med en katt och blir sängliggande. Mormor säger att tiden snart är kommen då hon måste lämna dem. Men den lilla musen har läst om en magisk evigt lysande blomma som växer på en svårtillgänglig bergssluttning. Nu är hon fast besluten att hitta blomman för att mormor ska få vandra vidare i ljus. Målgrupp: Från 6 år.

 

Alfabet och bokstäver

Bästa bokstaven – Lekfullt om skriftspråkets magiska värld. Målgrupp: Upp till 5 år.

Lässugen – Sexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand – utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar i Amandas soffa. Lässtunden kan börja! Målgrupp: Upp till 5 år.

 

Klassiker

Krakel Spektakel – Filmen är baserad på Lennart Hellsings karaktärer och verser om bland andra Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin. Målgrupp: Från 2 år.

Alfons Åberg – Berättelser om Alfons Åberg baserade på Gunilla Bergströms böcker. På flera olika språk. Målgrupp: Från 3 år.

Linnea i Målarens trädgård – Livs levande har Linnea kommit ur boken och blivit film. Och nu far hon tillsammans med sin granne Blomkvist till Paris och målaren Claude Monets trädgård i Giverny… Målgrupp: Från 4 år.

Pelle Svanslös – I en ladugård långt ute på landet föddes en gång 5 kattungar, varav en saknade svans. Gösta Knutssons berättelse om den svanslösa katten Pelle… Målgrupp: Från 4 år.

Kalles klätterträd – Mitt i stan bor en kille som heter Kalle. Kalle har ett träd som han kallar sitt eget. Han ligger där uppe och drömmer och fantiserar om allt möjligt och om Emma. Emma finns bara i fantasin, men hon är fin, tänker Kalle… Målgrupp: Från 5 år.

Resan till Melonia – På Melonia bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, den snälle trädgårdsmästaren Caliban och alla deras vänner. En bit därifrån ligger den onda, sotsvarta ön Plutonia, där de penninghungriga fabrikörerna Slug och Slagg härskar. I deras fabriker sliter barnarbetarna som hålls fångna på Plutonia. När den spännande historien börjar har Slug och Slagg börjat intressera sig för den vackra ön – MELONIA! Målgrupp: från 5 år.

Farbrorn som inte ville vara stor – Tänk om man vore liten… brukar Ragnar tänka när han har det riktigt på sitt kontor. För Ragnar är Farbrorn som inte vill va’ stor. I sin fantasi gör Ragnar allt det, som man inte får göra när man är stor… Målgrupp: Från 5 år.

 

Siffror och tal

Katten, musen, tiotusen – Flera språk. En rolig serie för 3-5-åringar om matematik. Målgrupp: Från 3 år.

Ett, två, tre… Tyra! – Finns det plats för en stor blå dinosaurie på en förskola? Målgrupp: Upp till 5 år.

 

SO

Bilakuten – I miniserien Bilakuten som består av flera korta avsnitt, följer vi ett gäng femåringar som visar hur olika fordon som hjälper människor fungerar. Målgrupp: Från 4 år.

Med på jobbet – Vad gör vuxna på jobbet? 5-åringar undersöker olika arbetsplatser. Målgrupp: Upp till 5 år.

 

NO

Doktorerna – I serien Doktorerna flyttar ett gäng femåriga minidoktorer och en liten ambulans in på sjukhuset. Målgrupp: Från 4 år.

Galonisarna – Galonisarna i skogen älskar att som lever och växer i naturen! Målgrupp: Upp till 5 år.

Tripp trapp träd – Pedagogiska program, även ljud, om hållbar utveckling. Målgrupp: Upp till 5 år.

Rädda världen – Sara och lillebror Robin löser miljöfrågor på olika listiga sätt. Målgrupp: Upp till 5 år.

Tiggy testar – Enkla naturvetenskapliga experiment. Målgrupp: Upp till 5 år.

Djurverket – Yanko på Djurverket kan ingenting om djur. Barnen måste hjälpa honom. Målgrupp: Upp till 5 år.

Vims i rymden – Här får förskolebarnet lära känna de olika planeterna i solsystemet. Målgrupp: Upp till 5 år.

Äta löv och bajsa jord – En naturserie om daggmaskar och andra små djur som lever under marken. Upp till 5 år.

Peek Zoo – Serie. En skojig värld fylld av charmiga figurer! Här upplever både människor och djur roliga äventyr som får barn att skratta, tänka efter och lära sig nya saker. Följ med zooföreståndaren herr Peek och hans barn Jimmy och Viola när de tar hand om alla de underbara djuren på Peek Zoo. Målgrupp: Upp till 5 år.

 

Värdegrund

Fel väder – Kaninen Håkan och grodan Berit gillar olika väder men är vänner ändå! Om du är pedagog går det även att använda programmen för att fånga upp hur det är att tycka olika, och hur det kan bli bra ändå. Målgrupp: Upp till 5 år.

Ugglan och kompisproblemet – Hur är man en bra kompis? Världens klokaste uggla har en mottagning där han tar emot kunder som har kompisproblem. Målgrupp: Från 4 år.

Djuren på Djuris – På den här förskolan dyker både känslor och konflikter upp i vardagen. Målgrupp: Upp till 5 år.

 

Förberedelse inför att börja skolan

Börja skolan – Serie om hur det kan vara att börja skolan. Målgrupp: Från 5 år.

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Film för förskolan.

 

Kombinera med!

Resursbank

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka om du önskar material för förskolan. Här är förslag på några:

 • Skolverket – samlat stöd för pedagoger i förskolan.
 • SVT Play – program för de yngre.
 • Öppet arkiv – Låt barnen få bekanta sig med kända svenska klassiker.
 • Barnradion – Program, t ex sagor och dramaserier för barn mellan 0-13 år. Spel och pyssel finns till vissa program.
 • Skogen i skolan – För ökad kunskap om skogen, med material kopplat till läroplanen för förskolan.
 • Rymdstyrelsen – Rymden för de yngre, t ex korta filmer där Christer Fuglesang besvarar frågor om rymden och livet som astronaut.
 • SOS Alarm – Barnböcker med livsviktiga sagor är inspirerade av verkliga händelser då barn varit med och larmat 112.
 • MIK-Templet i förskolan – Handledningsmaterial för MIK, fortbildning online, aktiviteter för barn och en interaktiv saga.
 • Generation PEP – PEP förskola.
 • MusikA – Gratis app för musik i förskolan.
 • REDE – Ett djurinriktat värdegrundsmaterial som hjälper barn att utveckla sin empati och respekt för djur och för sina medmänniskor.
Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser finns andra tema, också med tips för förskolan, och sidan uppdateras även efterhand med fler:

 

Filmvisning i förskolan

I denna publikation skriver Agneta Danielsson och Nina Nykvist om:

 • Förskolebarn, film och språkutveckling
 • Att visa film för små barn

Artiklarna kan ses som ett stöd för tolkning, analys och samtal eller som en allmän handledning för filmvisning i förskolan – kanske när ni inte hittar en handledning till en specifik film ni önskar visa.