I Mediekatalogen finns många filmer som är filmatiseringar av böcker, men hur vet man som användare vilka titlar som det går att arbeta med – om man vill kombinera en filmupplevelse med en läsupplevelse, eller tvärtom? Här har vi, utan rangordning, valt ut ett axplock med filmtips för alla stadier och berättar även mer om hur du kan söka för att hitta rätt i Mediekatalogen.

Dessutom kan du klicka dig vidare och få fram ett register där alla filmer som är baserade på bok finns samlade, i alla fall de som vi känner till – för förskola upp till gymnasium: Register

 

 

Varför kan det vara intressant att arbeta med bok och film?

Här kommer några goda anledningar till att kombinera bok med film eller film med bok:

  • Att se filmen efter man läst boken kan ge nya perspektiv och tankar om historien och dess karaktärer och på så sätt leda till intressanta diskussioner.
  • En film kan göra en bok mer tillgänglig för personer som kanske inte har möjligheten att läsa en hel bok och som kanske inte annars skulle ha upptäckt historien.
  • Att se en film kan väcka intresse för historien och inspirera tittaren till att läsa även boken.

 

 

Filmtips

Hur söker jag?

Klicka på etiketterna Filmade böcker eller Baserad på bok för att få fram alla filmtitlar som är filmatiseringar av böcker. Vi har då filmen, men kanske inte boken. Vill du få fram vilka titlar vi har som både film och bok klickar du på etiketterna Läs en film och Boken på duken.

 

Saknar du en bok till en film baserad på bok?

Saknar du en boktitel finns möjligheten finns att önska att vi köper in böckerna – eller kan boken finnas tillgänglig digitalt via vår tjänst AV Media Skåne E-bib. Ett annat alternativ är att höra dig för på ditt lokala bibliotek.

Mejla oss gärna om du har önskemål eller vill fråga om titlar i AV Media Skåne E-bib.