Anmäl intresse till ett kostnadsfritt skolbesök av dokumentärfilmaren Malin!

Malin Andersson kan anlitas till att visa sin dokumentärfilm Blodssystrar i skolan och hålla i samtal efter filmen för årskurs 7-9. Vanligtvis anlitas Malin direkt av skolorna, men AV Media Skåne har valt att stå för kostnaden för ett begränsat antal skolbesök (upp till en halvdag) under läsåret 2018/2019. Anmäl intresse till marie@avmediaskane.se.

Det går utmärkt att knyta filmvisning av Blodssystrar med värdegrundsarbete i klassrummen som Malin också kan vara en del av eller/och i en kombination med praktiskt filmarbete där eleverna på olika sätt kan närma sig eget filmskapande, antingen i dokumentär form eller fiction.

Upplägget bestäms med fördel i samarbete med ansvarig lärare och förankras gärna i det ordinarie skolarbetet i form av teman. Exempel på teman där filmarbetet kan vara en förlängning och fördjupning av det vanliga skolarbetet är mänskliga rättigheter, tolerans, allas lika värde – alltså alla möjliga värdegrundsfrågor.

Dokumentärfilm som ett pedagogiskt verktyg

Dokumentärfilm är ett fantastiskt verktyg att använda I skolan, på olika sätt. För att vidga vår syn på världen och få tillgång till berättelser som vi annars aldrig fått höra, för att upptäcka att vi som människor är mer lika varandra än vi tror, var än i världen vi lever eller är födda – och få nycklar till diskussioner om samhället vi lever i, i en tid då empati, medmänsklighet, kunskap och fakta är viktigare än någonsin.

 

Blodssystrar

Malins senaste dokumentärfilm Blodssystrar visas som skolbio och som streamad film i klassrum runt om i Sverige, och är ett utmärkt verktyg för att öppna upp diskussioner om ämnen som annars kan vara svåra att närma sig. Blodssystrar finns att se i tre versioner i Mediekatalogen.

Blodssystrar var en #metoofilm långt innan #metoo introducerats in i det svenska medvetandet.

Filmen berättar om flickors kamp att få leva livet som de själva vill och beskriver hur det är att leva med bagage i form av övergrepp. Främst är det en film som inger hopp och visar på den kraft vi alla bär på – och som visar på att om vi pratar och delar med oss och tar stöd av varandra så klarar vi även se svåraste sakerna livet ställer oss inför. Att skuld och skam ska läggas där den hör hemma, inte hos de som utsatts, utan hos förövarna.

Läs mer om Blodssystrar och dess teman: Teman Blodssystrar – i #metoos kölvatten.

 

Mer om Malin

Dokumentärfilmsregissören och producenten Malin Andersson driver sitt eget filmproduktionsbolag i Malmö och gör internationella samproduktioner, ofta om ungdomars, speciellt flickors liv. Hon brinner för att göra flickors röster hörda och för att göra modiga, visuella filmer med stor närvaro, närhet och empati.

Malin har bott halva sitt liv på Nordirland, där hon bl a gjorde sin prisbelönade debutfilm Belfast Girls 2006, som kan bokas som DVD i vår Mediekatalog. Nuförtiden har hon sin bas i Skåne och på Öland och fortsätter producera angelägen dokumentärfilm, samtidigt som hon är flitigt anlitad av skolor för att visa – för att föreläsa om dokumentärfilm, och även inspirera och lära ut hur man i skolan på ett enkelt sätt berättar och gör film.

Är du intresserad av att anlita Malin eller vill veta mer om hennes arbete? Kontakta Malin Andersson Film eller hör av dig till oss!