Att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande i skolan fyller flera syften, exempelvis att öka tryggheten och minska brottsligheten i skolmiljön, men också för att undervisa barn och unga om brottslighet och dess konsekvenser inför deras inträde i vuxenlivet. (bra.se)

Vad säger läroplanen?

Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll

Årskurs 1–3

  • Att leva i världen:
    – Aktuella samhällsfrågor i olika medier.
  • Att leva tillsammans:
    – Samtal om och reflektion över normer och regler i elevens livsmiljöer, däribland i skolan och i digitala miljöer.

 

Årskurs 4–6

  • Individer och gemenskaper:
    – Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och
    i samhället.
  • Rättigheter och rättsskipning:
    – Samhällets behov av lagstiftning samt några olika lagar och påföljder. Kriminalitet och möjliga konsekvenser för individ och samhälle.
  • Granskning av samhällsfrågor:
    – Aktuella samhällsfrågor och olika perspektiv på dessa.

 

Årskurs 7–9

  • Individer och gemenskaper:
    – Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.
  • Rättigheter och rättsskipning:
    – Friheter, rättigheter och skyldigheter i demokratiska samhällen. Dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
    – Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Möjliga orsaker till och konsekvenser av olika typer av kriminalitet, till exempel korruption, våldsbrott, sexualbrott och hedersrelaterat våld och förtryck. Kriminalvårdens uppgifter.

 

Filmtips

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9, så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!

 

Åk 1-3

Brottsligt – Serie. Vem begår brott och varför? Den lärorika serien får oss att fundera på allt från våra grundlagar till polisens fotarbete och brottsoffers oro. Vad säger egentligen lagarna om inbrott, misshandel, mobbning, skadegörelse, trafikbrott, rån, sexuella övergrepp och stöld. Låt eleverna skapa ett eget land i ett rollspel och enas om regering, riksdag och lagförslag.

Snatteri: Ungdomar och brott – I den här filmen får vi först i en spelfilm följa några ungdomar i en situation som är alltför vanlig: ett affärscentrum, en frestelse och den förnedring som följer då man åker fast. Efter filmen får vi träffa både en butikskontrollant och en polis som berättar hur det går till när de griper ungdomar, och hur reaktionerna ofta är.

Pojkarna som lekte med elden – en sann berättelse om följderna av ett brott – Här är historien om en lek som gick fel – om konsekvenser – och om hur polis, åklagare och samhället reagerar.

Klotter kostar – miljö och pengar – Att klottra kanske ger en kick för den som gör det – men någon måste alltid betala. Ungefär hälften av de som misstänks för klotter är ungdomar mellan 15 och 20 år. Blir man dömd för den typen av skadegörelse kan man bli skyldig att betala mycket stora skadestånd. Även den som inte fyllt 15 år kan bli ersättningsskyldig för skadegörelse som man orsakat. Filmen visar klottrets baksida för människor och miljö – men också följderna för den som klottrar.

 

Åk 4-6

Nyfiken på Sverige: Brott och straff – Flera olika språkversioner. Enkelt förklarat om det svenska rättssystemet. Här får du lära dig vad polis, åklagare och domstol har för uppgifter. Vem ser till att lagarna följs och vem delar ut straff till den som begått ett brott? Du får också veta vad du ska göra om du blivit utsatt för ett brott.

Skadegörelse: Ungdomar och brott – Kortfilm. Baserad på en verklig händelse, där en hel skola blev förstörd, och reparationerna kostade flera miljoner kronor. Efter filmen får vi möta en privatperson som råkat ut för ett ”bus”, som berättar om känslorna, arbetet han lagt ner och pengar han fått betala för att återställa sin egendom.

Krig – Drama. Mira och Omar härskar över var sin gård med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans. I bostadsområdet finns skejtladan och allt handlar om vem som ska bestämma över den. Tills Malte flyttar dit. Själv är han ganska nöjd med att sitta hemma men sina böcker och tennsoldater men hans mamma tycker att han behöver kompisar. Malte vet allt om historiska slag och spelteori och hamnar genast i centrum mellan de två gängen. Nu eskalerar bråket till en helt ny nivå.

Mediesnacket: Kameraövervakning – Vad är bra och vad är dåligt med de kameror som filmar oss i alla möjliga situationer och på alla möjliga platser?

 

Åk 7-9

Misshandel: Ungdomar och brott – Slag och sparkar kan leda till döden eller skador för livet. Bo-Mikael Bellander, neurokirurg på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, visar bilder och berättar om skallskador. Att bära kniv på allmän plats är förbjudet enligt lag. Ändå är det vanligt att ungdomr beväpnar sig med kniv för att väcka ”respekt”. När de sedan råkar i bråk kommer kniven fram och kan bli ett dödligt vapen.

Förövare – vem begår brott och varför? – Hälften av alla niondeklassare uppger att de begått något slags brott under det senaste året. Ofta handlar det om snatteri och skadegörelse. Det här är en diskussionsfilm om unga och brott.

Långholmen – en film om ett fängelses historia – I mer än tvåhundra år var namnet Långholmen för alla svenskar lika med Långholmens fängelse. Ett begrepp som för de flesta var förknippat med skräck och fasa. Inte utan anledning. Det här är en film om Långholmens fängelse, men den ger samtidigt en komprimerad kriminalhistorisk beskrivning av svensk fångvård under 250 år.

Bullets – Abdel har lätt för sig i skolan och uppmuntras av sin lärare Ali, men när hans kompis ombeds att börja langa åt det lokala gänget dras Abdel allt djupare in den kriminella verksamhet som pågår omkring honom. En brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det och en lärares engagemang för sina elever.

Dröm vidare – Mirja måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass.

This is England – En stark diskussionsfilm. Shaun är en ung och ganska ensam kille. Hans pappa har precis dött i Falklandskriget. Av en slump får han kontakt med den äldre Woody och hans skinheadkompisar. Shaun lever upp och verkar ha hittat ett gäng han trivs med när den våldsamma Combo dyker upp. Genom engagerande tal om att kämpa för Englands stolthet lockar han Shaun att gå med i en mer aggressiv och rasistisk gruppering av skinheads. This is England handlar om att ställa då mot nu i ett försök att visa att historien fortsätter.

Situation Sverige – Dokumentär. En alltför snabb uppväxt. När Marco var barn råkade mamma Carmen ut för en allvarlig olycka och Marcos uppväxt blev tuff. Men Marco har hittat sin egen väg bort från den kriminalitet och det våld han var på väg att dras in i. Det handlar också om en förort där stökiga ungdomar och rasistiska reaktioner hotar tillvaron och hur Facebook-aktören Joakim Lamotte bemöts när han kommer till platsen. Det här är en dokumentär om Sverige och migrationen i globaliseringens tidevarv.

Ditt förutbestämda liv – När tonåringar hamnar snett – ”Ska det finnas dödsstraff på ungdomar?” Är det genetik eller arv bakom ungdomars beteende när de blir mer riskbenägna och testar lagens gränser? Det diskuteras tillsammans med etiska diskussioner kring brott och straff. Vi får följa två av studiens försökspersoner som har liknande genetiska drag men med olika uppväxt.

15- det är mitt liv: Säsong 2 – Serie med delarna: Kan inte sluta, Svika pappa och Polisanmäld! En serie filmer som handlar om ungdomars egen verklighet. Varje film är 4-9 min lång. Efter varje avsnitt ger en kurator, psykolog, ungdomsledare eller fritidsledare råd och svar på frågor.

Uppgörelsen – Drama. Rudy och Jacob är tvillingar, men som dag och natt. Rudy är en atletisk ung man med goda framtidsutsikter, karisma och intelligens, medan brodern är en introvert och grubblande slarver. När de tillsammans med vännerna Malee och Leonard hamnar i trubbel med stadens lokala busar, slutar det hela med att Rudy brinner inne i gängets träkoja. Sorgearbetet tar sig olika uttryck i dom berörda familjerna och blir upphovet till en rad omvälvande förändringar hos samtliga inblandade. Samtidigt tänker Jacob ut en hämndplan som kommer att få katastrofala följder…

Dogborn – Drama. Tvillingarna lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster är en tickande bomb, Bror har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem närmare drömmen om ett hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma – hur långt är de beredda att gå i kampen för överlevnad?

 

Gymnasiet och vuxenutbildning

Sista dagen i frihet – Dokumentär. En stark, prisbelönt dokumentär om en mans livsavgörande beslut. När Will Babbitt inser att hans bror Manny har dödat en annan människa måste han fatta det svåra beslutet att vara den som överlämnar honom till polisen och brodern döms till döden. Filmen tar upp flera stora viktiga frågor i det amerikanska samhället: dödsstraff, krigsveteraners mottagande, vård vid psykisk ohälsa och det amerikanska rättsväsendet. Filmen väcker också allmängiltiga, moraliska frågor om lojalitet, ansvar och rättvisa.

Måste Gitt – Drama. Vi följer Metin, en ung man i en av Stockholms förorter där oskrivna lagar gäller. Metin är annorlunda, han skriver dagbok om allt han ser och gör, namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När boken försvinner raserar hans liv och då slår paniken till och livet blir aldrig detsamma igen. Han vet att om polisen hittar den så kommer halva Jordbro att åka fast. Skulle den dyka upp hos maffian, ja, då är han död. Istället hamnar den hos ett bokförlag, som ser potentialen i att publicera den! Metin vill skapa sig en framtid och lämna sitt förflutna bakom sig, är det möjligt?

Lejonhjärtat – Drama. Högerextremisten Teppo möter servitrisen Sari på ett café. Efter en natt tillsammans upptäcker Sari att Teppo har otrevliga tatueringar och slänger omedelbart ut honom. Teppo ger dock inte upp utan fortsätter sitt uppvaktande tills han inser orsaken till Saris kyliga bemötande. Sari har en son, Rhamadhani, som inte är vit eftersom han har en svart pappa. I sin längtan efter kärlek och familj ställs nu Teppo inför ett val som tvingar honom göra upp med sina fördomar och vänner.

Cell 211 – Starkt drama. Dagen innan Juan ska arbeta sitt första pass som fängelsevakt får han en rundtur på nya jobbet, men hamnar av en olycklig slump mitt i ett upplopp på den mest hårdbevakade avdelningen. Hans kollega tas som gisslan och situationen blir snart kritisk, men ingen av fångarna har ännu förstått vem den unge nykomlingen är och för att överlista lynchmobben av skoningslösa våldspsykopater tvingas Juan ge sig in i ett högt spel med livet som insats.

The experiment – Starkt drama. 26 främlingar får chansen att delta i en välbetald studie i mänskligt beteende, där de under två veckors tid ska vistas som fångar och vakter i en simulerad fängelsemiljö. Männen delas slumpmässigt in i sina roller och från början tar ingen scenariot på allvar, förutom vakten Barris (Whitaker), som snabbt intar ledarpositionen. När fången Travis (Brody) ifrågasätter hans överdrivna metoder, sätts en spiral av sadism, våld och vansinne igång. Frågan är hur långt det får gå innan experimentet avbryts.

Kombinera med!

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Vardagsliv – brott och straff
  • Vem begår brott?
  • Snatteri

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Sverige idag
  • Vardagsliv
  • Identitet
  • Du och jag

 

Resursbanken

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema:

 

Litteratur

Under Boka i Mediekatalogen kan du även hitta böcker att låna:

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning – lägg filmerna i egna samlingar.

Till samlingen Brott, straff och kriminalitet.