Kombinera bok och film!

Många böcker har även blivit filmatiserade. Läs boken och se filmen för att därefter kunna göra jämförelser, för att se eventuella skillnader och likheter i tolkning av bild respektive text. ”Att lära sig om film, språk och berättande är i vår tid grundläggande för kritiskt tänkande.” (Filmborgarmärket)

Här kommer några förslag på vad som kan diskuteras:

  • karaktärer, deras egenskaper och utveckling
  • språk
  • berättelse och berättarperspektiv
  • storyns uppbyggnad
  • dramaturgi
  • budskap
  • symboler
  • genre

 

Hur söker jag?

Klicka på etiketterna Filmade böcker eller Baserad på bok för att få fram alla filmtitlar som är filmatiseringar av böcker. Vi har då filmen, men kanske inte boken. Vill du få fram vilka titlar vi har som både film och bok klickar du på etiketterna Läs en film och Boken på duken. Många handledningar finns också som stöd i arbetet med vårt material och finns det till filmen eller boken hittar du dessa under respektive artikel – klicka på Arbetsmaterial.

 

Saknar du en bok till en film baserad på bok?

Saknar du en boktitel finns möjligheten finns att önska att vi köper in böckerna – eller kan boken finnas tillgänglig digitalt via vår tjänst AV Media Skåne E-bib. Ett annat alternativ är att höra dig för på ditt lokala bibliotek.

Mejla oss gärna om du har önskemål eller vill fråga om titlar i AV Media Skåne E-bib.

 

Bok och film i Mediekatalogen

Här kommer några exempel för olika målgrupper. Klicka vidare på länkarna här för att komma till hela utbudet för din målgrupp eller sök själv enligt ovan!

Förskola: Herr Pinnemans äventyr, Tänk om, Lilla grisen flyger, Krakel Spektakel
Åk F-3: Katitzi, Ronja Rövardotter, Linnea i Målarens trädgård, Den lille prinsen
Åk 4-6: Sanning eller konsekvens, Hachiko – en vän för livet, Drakhjärta, Den osynliga flickan
Åk 7-9: Förr eller senare exploderar jag (DVD), I taket lyser stjärnorna, Vinterviken, Pojkarna
Gymnasiet: Lone Survivor, Lion, Herr Arnes pengar, Dolda tillgångar (DVD)

 

Sammanställning

Vill du ha en komplett sammanställning över samtliga filmade böcker för alla åldrar och även se vilka som vi har som både bok och film, i vår Mediekatalog, finns här en sammanställning du kan ta hjälp av när du ska söka – låt bok- och filmsamtal bli en del av din undervisning!

Register för alla filmer som är baserade på bok