Bildbudskap finns överallt omkring oss. Bilder påverkar. Att kritiskt kunna granska en bild är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv. Bild är språk och skapande är viktigt.

Det finns ett citat som säger ”Du kan inte använda upp kreativitet, ju mer du använder ju mer har du.”… kanske är det så, men vad säger egentligen läroplanen om bild i undervisningen?

 

Läroplanen om bildämnet

Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som informerar, övertalar, underhåller och ger oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla sin kreativitet och bildskapande förmåga.

Undervisningen i ämnet bild ska ge eleverna förutsättningar att utveckla

  • förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap
  • förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material
  • förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt utifrån syftet
    med bildarbetet, och
  • förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner

Läs mer om ämnet Bild i Lgr22.

 

Filmtips

Vi vill tipsa om film som kan passa för undervisning i bild. Här kommer ett urval av film, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 4-6 även kan passa för elever i F-3 eller tvärtom. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen över eller under den du söker material för.

 

Förskola

Linnea i Målarens trädgård – Livs levande har Linnea kommit ur boken och blivit film. Och nu far hon tillsammans med sin granne Blomkvist till Paris och målaren Claude Monets trädgård i Giverny… Allt är tecknat förstås. Utom trädgården, den blir en överraskning. Följ med dit!

Absolut barntillåtet – Excentriska, skojiga och oförutsägbara knattefilmer av Johan Hagelbäck. Filmer som utspelas i miljöer som skulle kunna vara en inledning till att prata om konstupplevelser och mycket mer.

Blod och tårar – ett läbbigt filmpaket – Barns funderingar om blod, konst och corona blir film när Lasse Persson tar ner teckningarna från kylskåpsdörren och gör dem till film.

 

Filmhistoria för de minsta

Resan till Melonia – Välkommen till den vackra paradisön Melonia. Här bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, den snälle trädgårdsmästaren Caliban och alla deras vänner. En bit därifrån ligger den onda, sotsvarta ön Plutonia, där de penninghungriga fabrikörerna Slug och Slagg härskar.I deras fabriker sliter barnarbetarna som hålls fångna på Plutonia. När den spännande historien börjar har Slug och Slagg börjat intressera sig för Prosperos vackra ö – MELONIA!

Pelle Svanslös – Gösta Knutssons berättelse om den svanslösa katten Pelle. I en ladugård långt ute på landet föddes en gång 5 kattungar, varav en saknade svans. Förmannen på gården räddade den lille krabaten genom att gömma honom i en bil som tillhörde en av sommargästerna. Gissa om familjen blev häpen när kattungen tittade fram ur en korg! Så började Pelle Svanslös nya spännande liv i den stora staden!

 

Åk F-3

Bildlek – En serie som inspirerar till lek med färg, form och fantasi. Med enkla medel går det att testa många olika bildtekniker i stor elevgrupp. Och filmerna inspirerar, vägleder och ger lärare och elever en uppfattning av både process och slutresultat. Med tydliga ramar i uppgifter finns utrymme för kreativitet där idéer kan utvecklas och sen analyseras. Avsnitt: Lövkollage, Självporträtt, Labyrint, Akvarellfisk, Rita runt, Måla med lim, Akrobat i kvadrat och Autograf i akryl.

Evas pysselshow – En serie i 20 delar, som visar pyssel som alla kan göra av saker som finns hemma.

Bildbang – Serie i två säsonger. Hur påverkas vi av bilder? Och hur kan vi bli bättre på att måla, filma och fota – och på att förstå vad bilder gör med oss? Här går skapande och analys hand i hand, och i varje avsnitt varvas samtal och workshops med en massa tips och trix.

Fatta bilden – Serie. Vi matas av tusentals bilder varje dag som inspirerar, informerar och får oss att känna. Men hur tolkar vi dem och hur påverkar de oss och varför lyckas vissa bilder uppnå sitt syfte bättre än andra?

Surfarna på nätet – Pixie stjäl Hubbes skämt utan att be om lov. Det är väl inte okej? Surfarna besöker en samvetslös sajt och ställs inför svåra frågor. Får man lägga upp bilder på andra personer på internet? När du laddar upp en bild på en hemsida, är bilden fortfarande din då, eller tillhör den sajten?

Surfarna: Reklam och sponsring – Algot är imponerad av kändisar på nätet och vill gärna bli som de. Men tycker och menar kändisarna verkligen allt de säger på riktigt, eller har de fått betalt för att säga vissa saker? Surfarna ställer obekväma frågor och lär sig mer om sponsring och dolda budskap.

Speja på reklam – Filmen förklarar på ett enkelt sätt hur reklam är gjord för att påverka oss att köpa saker som vi kanske egentligen inte behöver. Vi lär oss om vilka lagar som finns kring reklam och vilka knep som reklammakare använder sig av. Filmen tar också upp lite om reklamens historia.

 

Filmhistoria för de yngre

Resan till Månen – Stumfilm. En av filmhistoriens mest kända bilder är förmodligen när gubben i månen får en rymdraket i ögat. Filmen bakom bilden heter Resan till månen (1902) och skaparen gick under namnet Georges Méliès. Nu finns filmen att skåda i sin forna glans med originalfärgerna återställda. Allt tack vare ett par ihärdiga filmälskare som vägrade ge upp. Missa inte bakomfilmen En extraordinär resa, där man får se hur det gick till när filmen renoverades.

 

Åk 4-6

Att vara serietecknare – Hur är det att teckna serier och arbeta som serietecknare? Det får man veta i denna inspirerande film om hur det är att jobba som serieskapare i Sverige. I filmen möter du både verksamma serietecknare och lärare från Serieskolan i Malmö. Tecknarna delar tips och tankar angående själva tecknandet, och de berättar även var de finner sin inspiration och motivation till serierna.

Mediesnacket: Om animationer – Animatören Karin Drake visar hur man skapar en animation. Du får även se en glimt av den första tecknade svenska filmen från 1915.

Mediesnacket – Falska bilder – Del av serie. Det är lätt att göra falska bilder. Då kan något se sant ut fast det inte alls är det.

Är det sant?: Reklam – Hur fungerar reklam? Och får man göra smygreklam? Nyhetsankaret Anna Ankare får veta varför man inte kan dricka läsk i tv hur som helst. Reportern Jenny Josefsson försöker bevisa att vi inte blir påverkade av reklam, men experten Nina Åkestam förklarar hur det egentligen ligger till med den saken. Den historiska reportern reser tillbaka i tiden till år 79 för att ta reda på hur länge reklamen har funnits.

Bildens byggstenar – Den här filmen handlar om de byggstenar som bygger upp en bild. Bildens byggstenar är sju stycken; linje, form, färg, textur, volym, valör och yta. Att kunna detta är bra för att lättare förstå vad en bild betyder och framför allt hjälper det dig att göra dina egna bilder.

Lär känna – olika världsberömda konstnärer som Monet, Rembrandt, Degas, Michelangelo, Da Vinci och van Gogh. Serie i sex delar.

6 kvinnliga konstnärer – I den här filmen visar vi hur 6 olika kvinnliga konstnärer levde och verkade, från renässansen till 1900-talet. Kvinnor som ville måla togs inte alltid på allvar och de var under långa tider i renässansen och barocken utestängda från utbildningar med levande modeller.

Svensk målarkonst – I två delar (Från forntid till 1800-tal samt Från 1800-tal till samtid). Filmerna beskriver kronologiskt olika perioder som varit viktiga för den svenska målarkulturen och ger exempel på många olika konstnärer som gjort stora avtryck.

Tavlan – Animerat drama. Med både svenskt och franskt tal. En försvunnen konstnär, en övergiven ateljé – en oförglömlig resa! Den store målaren har lämnat sina skapelser i varierande skick och gett upphov till en hierarki, där fulländade figurer bildat en elitistisk överklass medan övriga förpassats till samhällets botten. En äventyrslysten trio beger sig in i de olika tavlorna för att finna den enda person som kan bringa ordning i kaoset. Den prisade animatören Jean-François Laguionie förenar klassiskt måleri med den senaste tekniken i en trollbindande saga för hela familjen!

 

Filmhistoria för mellanåldern

Charlie Chaplin – En samling av de bästa stumfilmsklassikerna med Charlie Chaplin. Se även tema Stumfilm, filmhistoria och Charlie Chaplin.

 

Åk 7-9

Det här är inte jag – Utbildningsklipp. Vi lever i en visuell kultur. Bilder formar vår uppfattning av världen, andra människor och oss själva. Men många saknar nödvändiga kunskaper för att kunna tolka visuella uttryck. ”Det här är inte jag” är en kort film för diskussion om rasistiska stereotyper. Ordet stereotyp är hämtat från tryckkonstens historia där stereotypen är den mall som gör att man enkelt kan mångfaldiga typer för tryck.

Tänkvärt – vad är poängen med konst? – Du flesta vet vad en hammare eller borr är till för, men blir osäkra när det kommer till konst. Vem vågar fråga rakt ut framför en tavla vad som är poängen med den? Tänk om alla andra redan har svaret? Men kanske är det inte svårt. Konst kan ha många funktioner som att hålla hopp vid liv, visa oss att svåra känslor är normala, kompensera oss för det vi saknar eller vidga våra vyer på ett lekfullt sätt.

Artityd – Serie. I nära och nyfikna porträtt får du följa med samtida konstnärer i deras vardag och under deras konstnärliga arbete. Det blir en aktuell och angelägen resa genom dagens samhälle när konstnärerna undersöker sin samtid.

Artityd ateljén – Serie. Vi möter svenska samtidskonstnärer under deras arbetsprocesser i ateljén. Vi får en inblick i hur konstnärer arbetar med olika material och hur idéer arbetas fram och tar form.

Artityd perspektiv – Serie. Tre unga reportrar lotsar oss genom samtidskonsten med ett historiskt perspektiv. De besöker utställningar på muséer och gallerier och samtalar med konstnärer och konstexperter. Serien visar på samband mellan då och nu och kan inspirera till eget skapande.

Fatta bildanalysen – Serie. Korta filmer om bildanalys. Avsnitten är hämtade ur programserien Fatta bilden.

Exit through the giftshop – Banksy, världens främsta graffitikonstnär, har gjort en av årets mest kontroversiella och uppmärksammade filmer. En helt unik Oscarnominerad dokumentär, som lämnar avtryck i flera bemärkelser.

Killing us softly – Dokumentär. Jean Kilbourne är internationellt erkänd för sitt banbrytande arbete med bilden av kvinnor i reklam. I slutet av 1960 började hon sin forskning av sambandet mellan reklam och flera folkhälsofrågor – bland annat våld mot kvinnor, ätstörningar och missbruk.

Konstverk speglar sin tid – Serie. Programmen i serien undersöker konsthistorien på ett nytt sätt. Varje film analyserar ett konstverk, och lyfter samtidigt detaljer i målningarna för att berätta om den tidsanda som rådde. Genom bildanalysen och dess tolkningar framträder en rik bild av en historisk epok, som belyser allt från krig, ekonomi, revolution, tro eller vetenskap.

Renässansens konstnärer – Under 1400- och början av 1500-talet förändrades både politiken och mentaliteten hos människorna. Man var ivrig att tänja på möjligheternas gränser och upptäcka nya perspektiv. Inom konsten kom mycket av inspirationen från den grekisk-romerska antiken. Här bejakades skönhet, känsla för kunskap och realism. Detta kom senare att kallas för Renässansen.

Konstens mästare – Serie i tre delar: Från van Eyck till Tizian, Från Dürer till Rubens, Från Caravaggio till Canaletto.

Carl Larsson – En film om Carl Larsson, som beskrivs som vårt lands mest älskade och betydelsefulla konstnär. Ändå kämpade han hela sitt liv för att nå framgång och berömmelse, något hann fick njuta av i slutet av sin levnad.

Loving Vincent – Oljeanimerat drama. 29 juli 1890. En skottskadad man stapplar ner för en gata i den lilla franska staden Auvres. Mannen är Vincent Van Gogh – ännu okänd för omvärlden. Hans tragiska död är omgärdad av mystik och spekulationer. Vem var det som sköt? Loving Vincent fångar på ett unikt sätt Vincent Van Goghs konstnärskap, livsöde och död genom att ge röst åt hans brev, och nytt liv åt karaktärerna i hans målningar. Produktionen av denna världens första helt oljeanimerade film har sysselsatt 150 konstnärer som tillsammans producerat en oljemålning för var och en av filmens 65 000 bildrutor. Resultatet är en färgsprakande och fascinerande berättelse om skaparglöd, passion och förtvivlan.

Vincent van Gogh – vid evighetens port – Drama. I trakterna kring Arles skapar Vincent van Gogh tavlor med djärva penseldrag och den sydfranska landsbygdens glödande färger. Han är en enstöring som bara känner samhörighet med konstnärsvänner som Gauguin samt sin älskade äldre bror Theo. De flesta tycker att hans konst är osund, och efter att han lämnat sitt avskurna öra till en kvinnlig bekant betraktar byborna honom som galen. Vincent hamnar på institution, där en präst hjälper honom till någon sorts insikt om varför han är missförstådd – kanske målar han för människor som inte är födda än?

 

Filmhistoria för de äldre

Metropolis – Filmen är den definitiva sci-fi-klassikern, en klassiker på många filmhistoriska områden, och här för första gången distribuerad i sin fulla längd i Sverige. Klassiker och futuristiskt mästerverk, marxistiskt om elitism av Fritz Lang.

Han son på galejan/ Steamboat Bill Jr. – Drama. Willie är den tuffe kaptenen Steamboat Bills tafatte son, som blir kär i dottern till Bills stora rival. Klassiker. Opraktiske Willie blir kär i dottern till faderns rival.

 

Gymnasiet

Fejk: bilden – Podd. Med utgångspunkt i tävlingen Årets bild synas historien om pressfotografiet. Vem har dokumenterat och gett oss perspektiv på världen? Vi tittar på klassiska filmaffischer och funderar på vad de berättar om synen på tjejer och killar under olika epoker. Vad har Greta Garbo gemensamt med 80-talsrullen En tjej i rött? Och vilken roll spelar egentligen gitarren på kända rockfoton?

Fejkskolan: Bilden – Podd. Fejkskolan tittar på varför det tar 76 år innan en kvinna kammar hem priset Årets bild. Vem har dokumenterat och gett oss perspektiv på världen och varför har så få kvinnor skickats till fronten med kameran runt halsen? Och vilken roll spelar gitarren på kända rockfoton och hur vände reklamvärlden normerna runt rakhyveln till sin egen fördel?

Orka plugga: Tips för bildanalys – Ska du skriva en bildanalys? Här får du en genomgång av vad som bör vara med och vad konnotation, denotation och bildens syfte innebär.

Orka plugga: Att skriva bildanalys – Här får du lära dig vad du ska tänka på när du gör en bildanalys. Vi går igenom begreppen denotation, konnotation och syfte och ger tips på hur du kan tänka kring dem för att göra en bra analys.

Den moderna konstens mästare – Bohemerna – Dokumentär. Exposition Universelle, Världsutställningen i Paris år 1900 lägger grunden för hela 1900-talets moderna utveckling. Konstnärer och författare dras till huvudstaden som vibrerar av tidens nya idéer och uttryck. Picasso, Apollinaire och Matisse är verksamma och Fauvismen, Kubismen och Dadaismens manifest dikteras. I en rikt illustrerad och animerad film blandad med journalfilm från tiden skildras konstnärernas liv och tillvaro, både högt och lågt, framgång och nederlag, skandaler och triumfer, allt hände i Paris!

 

Filmhistoria för de äldsta

Fart, flickor och faror (Sherlock Jr) – Drama. En biografmaskinist råkar somna under en filmvisning, och försvinner själv in i filmen som spelas. I drömmen är han mästerdetektiven Sherlock Holmes, som har i uppdrag att söka rätt på några försvunna pärlor och vinna tillbaka sin kärleks hjärta från hans stora rival.

Dr. Caligari – Skräck. Den skräckinjagande berättelsen om hypnotisören Doktor Caligari, som använder sig av en sömngångare för att utföra hemska mord. Den tyska expressionismens stora verk, Robert Wienes klassiker som inspirerat konstnärer i alla kategorier i ett helt sekel.

 

För lärare

Didaktorn: Bilder i undervisningen – Ljudprogram. När är det bra att visa bilder och illustrationer i undervisningen? Hur ska de se ut för att hjälpa undervisningen snarare än stjälpa den? Ann-Sofie Jägerskog är lärare i psykologi och engelska på Fryshusets gymnasium i Stockholm. Parallellt med läraryrket forskar hon kring användandet och effekten av visuella illustrationer i psykologiundervisningen. Hon menar att det finns mycket att jobba med kring användandet av bilder i undervisningen. Hur kan en som lärare tänka och agera för att bilderna verkligen ska bidra till att öka förståelsen för det som ska läras ut?

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Att skapa, tolka och förmedla

 

Kombinera med!

Tema och aktuella händelser

Se även vårt tema Stumfilm, filmhistoria och Charlie Chaplin för att få uppslag till hur du kan arbeta med filmhistoria i din undervisning.

 

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Delning av bilder

I verktyget Cartoonist finns möjligheten att skapa egna serier för eleverna.

 

Teknik

Sphero Bolt är en rund golvrobot som kan användas till ett varierat åldersspann. Sphero Bolt har flera roliga egenskaper, bland annat att den är vattentät och kan köras i vatten. Den kan också doppas i färg och användas som målarpensel. Sphero Bolt kan styras antingen med blockprorammering eller med ett textbaserat språk som liknar programspråk C. Den blir på så vis en naturlig övergång till ett textbaserat programmerande. Roboten är lämplig att använda från årskurs 4 och uppåt.

 

Litteratur

För de yngre

För mellanåldern

För de äldre

 

Resursbank

I vår Resursbank hittar du flera fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med bild:

  • Öppet arkiv
  • Filmarkivet.se
  • Medieproduktionsguiden – Ung media
  • Nationalmuseum
  • Upphovsrättskolan
  • Lajka