Årstiderna är ett återkommande tema i skolan och vi vill gärna tipsa om användbart material för att arbeta med årets delar på olika sätt. Vad är en årstid egentligen och varför blir det olika årstider? Vad händer egentligen med djur och natur under de olika delarna av året?
Filmtips
Här kommer ett urval av film, för olika målgrupper. Tänk på att en film som t ex passar för åk 4-6 även kan passa för elever i F-3 eller tvärtom. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen över eller under den du söker material för.
Förskola
Den lilla fågeln och årstiderna – Animerad och rolig serie i fyra delar för de yngsta barnen om de fyra olika årstiderna.
Amanda längtar – En serie om årstiderna för de allra yngsta. Lilla Amanda längtar alltid till nästa årstid och hennes drömmar är alltid fulla av fina naturbilder, blommor, bär och svamp.
Tripp, trapp, träd – En serie för de allra yngsta, där de olika figurerna råkar ut för olika saker under olika tider på året. Perfekt för att prata om årstiderna.
Trädgårdens hemliga djurliv – Varje dag utspelar sig hundratals små dramer i trädgården. Dag som natt, vinter som sommar, söker insekter, fåglar, däggdjur, reptiler och amfibier sin tillflykt till trädgården för att äta, jaga och fortplanta sig. Den här filmen ger en unik inblick i vad som pågår i en trädgård.
Åk F-3
Ängens ekosystem – I den här filmen återskapas en äng i datorn, så att den kan undersökas närmre och tillsammans med professor Lunatus kan du se hur den är uppbyggd.
Eken – en värld i världen – Utbildningsklipp med tal och text på både svenska och engelska. En ek är en levande varelse. Men om du tittar riktigt noga upptäcker du att den också är hem för ett helt samhälle av små levande kryp. Utforska hur eken och dess invånare förändras med årstiderna.
Våra årstider: Vad är årstider? – En serie utbildningsklipp i fem delar. Vad är en årstid egentligen? Varför blir det olika årstider? Hur påverkar årstiderna oss människor, djur och växter?
Allt om årstiderna – En serie i fyra delar om ekorren Ella, som upptäcker sin närmiljö. Varför har vi fyra årstider? Och hur klarar djur och växter av alla förändringar? Det får vi veta i den här filmserien.
Väder – Vädret påverkar växter, människor och djur vare sig vi vill det eller inte. Men vad är egentligen väder? I denna film tittar vi närmare på de processer som ger oss vind, nederbörd och åska och även väder under olika årstider.
Björnbärsstigen – En serie i fyra delar. På Björnbärsstigen bor mössen i sina små hem, bland rötter, stammar och snår. Den här serien är både underhållande och en trevlig spegling av växlingarna mellan de olika årstiderna i skogen.
Höst – en årstid – Filmen beskriver från sommarens slut till vinterns intågande i november.
Vår – en årstid – Filmen tar ett helhetsgrepp och visar tydligt olika vårtecken som tillhör årstiden och de tre månaderna, mars, april och maj.
Sommar – en årstid – Filmen berättar om sommaren kommer till oss lite olika beroende på var man bor.
Varför är det så – snö, is och sol – En film om varför vi har så kalla vintrar i Norden. Och vad är skillnaden mellan vinter och istid?
Årstiden vinter – Snö, natur och djur – Vintern är årets tuffaste tid. Kyla och snö kommer och förvandlar naturen på många sätt. En del djur anpassar sig till den vita snön och ändrar färg. Snö är något som vi ser som en självklarhet under vintern men det är också en hel vetenskap.
Årets högtider och traditioner – Serie i fyra delar. När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Filmerna förklarar årstidernas högtider och traditioner i ett historiskt och mångkulturellt perspektiv.
Tidens gång – En serie. Varje sekund, minut, timme, dag och år går tiden. Tiden påverkar oss alla så väl växter som levande varelse, ung som gammal. Det är dags att träffa professor Lunatus och höra honom berätta vad som är viktigt att veta om tidens gång. I olika avsnitt får du veta mer om dagar, högtider, mått, årstider, klockor och mycket mer.
Fåglar som häckar – flyttfåglar – Om våren och sommaren är naturen i Sverige full av fåglar. Men på vintern finns det inte alls lika många. Det beror på att många av våra fåglar är flyttfåglar. Det finns fåglar som flyttar till andra sidan jorden på hösten för att sedan komma tillbaka på våren, men det finns också fåglar som bara flyttar inom Sverige. Hur kommer det sig att så många fåglar flyttar egentligen?
Ekens rike – Dokumentär. För mängder av djur är eken deras hem. Ekens rike är en naturlyrisk och spännande hyllning till skogen och djuren med fantastiskt vackert foto. Vi får följa ekorrar, grodor, insekter, möss, rådjur, ugglor, vildsvin och många andra djur genom årstidernas växlingar under ett år i och omkring en 210 år gammal ek. Filmen är lång och kan med fördel delas upp.
Åk 4-6
Natur – Sveriges årstider & klimatzoner – Utbildningsklipp. Sverige har fyra olika årstider och har olika klimattyper som indelas i zoner. Vi får reda på vad som utmärker sig i zonerna och hur de påverkas av vindar från andra länder. Skillnaden från norr till söder är stor.
Jordens rörelser – Utbildningsklipp. Här går man igenom begrepp som atmosfär, syre, jordaxel, jordrotation och omloppsbana. Du får även lära dig hur det blir dag, natt och olika årstider.
Jorden – klimat, växtlighet, årstider – Serie i fem delar. I filmen skildras hur jordens rotation och omloppsbana fungerar med koppling till hur vi räknar våra dygn och år. Jordaxelns lutning påverkar årstider och jordens klimatzoner; den tropiska, subtropiska, tempererade samt polarzonen. Den globala luftcirkulationen och vindarna i atmosfären förklaras också, liksom deras inverkan på vädret, väderlek och växtlighet.
Kombinera med!
Webb-ägg WiFi
Visste du att du också kan boka Webb-ägg Wi-Fi hos oss? Perfekta för att undersöka fynd från naturen med!
Genom att vrida övre delen på webbägget görs det möjligt för barn i alla åldrar att förstora på egen hand och resultatet blir en otroligt häftig närbild på det som förstoras! Användes tillsammans med surfplatta. Vi har tre lådor med fyra ägg i varje låda. Boka här!
Creaza
Logga in i vår Mediekatalog, gå vidare till Creaza och arbeta med årstiderna! Antingen skapar du en egen uppgift eller använder du dig av de färdiga uppgifter som redan finns:
- Varför blir det olika årstider – Beskriv dag och natt samt de olika årstiderna och hur de påverkas av avståndet mellan jorden och solens avstånd. På vintern blir det kallt och på sommaren blir det varmt. Varför är det så? Berätta med en serie!
- Vårtecken – I Sverige har vi fyra olika årstider. Sommar, höst, vinter och vår. I denna uppgiften ska vi titta närmare på årstiden våren? Detta ska du göra genom att undersöka årstidstecken i naturen. Vad händer egentligen med djuren och växterna i din närmiljö när det blir vår? Skapa en tankekarta med bild, text, film, länkar och filmklipp som visar hur djur och växter i din närmiljö påverkas av våren.
- Årstiderna – Rita en mindmap om årstiderna. Vad är det som utmärker de olika årstiderna? Hur ändrar sig plantor, träd och vädret till exempel?
- Årstiderna – Beskriv dag och natt samt de olika årstiderna och hur de påverkas av avståndet mellan jorden och solens avstånd.
Litteratur
Vi vill också tipsa om att det även finns skönlitteratur och facklitteratur att boka under temat Årstider. Kika här!
Ett trevligt tips i samband med att man arbetar med årstider och tittar närmare på vad som händer i naturen kan även vara temalådorna Fjärilens livscykel, Grodans livscykel, Myrans livscykel och Nyckelpigans livscykel. I dessa lådor finns plastmodeller och golvpussel för att tydliggöra de olika arternas livscykler.
Resursbank
I vår Resursbank hittar du flera fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med årstider och dess påverkan på natur och djur:
- Bonden i skolan
- Skogslektioner
- Skogen i skolan
- Naturskyddsföreningen (Ett tips här är Skolträdgården!)
- SMHI
- Naturum – Vattenriket
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samlingar till just filmer om årstiderna, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.