Här hittar du information om hur du kan arbeta med film och skapa film på olika sätt. Du hittar även tips på vad man kan, och även bör, tänka på när du arbetar med visning av film i klassrummet.
Boken på duken & Läs en film
Många böcker har även blivit filmatiserade. Läs boken och se filmen för att därefter kunna göra jämförelser för att se skillnader och likheter i tolkning av bild respektive text. Läs mer.
Hitta rätt till spelfilmerna
Vill du arbeta med spelfilmer i din undervisning, men tycker att det är svårt att hitta till dem? Här kan du läsa mer om hur du hittar i Mediekatalogen för att komma direkt till spelfilmerna och spara sen gärna dina favoriter som en samling. På så vis har du alltid en snabb genväg till just dessa filmer! Läs mer.
Filmskola med Filmriket
På webbsajten Filmriket hittar du ett gediget och kostnadsfritt utbildningsmaterial om hur du kan arbeta med filmskapande och rörlig bild. Ta dig gärna en stund till att botanisera runt bland Filmrikets filmskola och filmövningar för att få inspiration till ditt arbete med film. Läs mer.
A-märkt film i Mediekatalogen
Vad betyder A-märkt film? A-märkt är en typ av konsumentupplysning vad gäller jämställdhet – ett initiativ av biograferna Bio Rio i Stockholm, Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö samt Röda Kvarn i Helsingborg, som 2013 lanserades tillsammans med Rättviseförmedlingen och Women in Film and Television. Läs mer.
Allmän filmhandledning
Film i skolan tar fram handledningar till filmer inom olika genrer och teman samt för alla åldersgrupper. Samtidigt ökar intresset för film i skolan, lärare efterfrågar allt fler filmer efter eget huvud och önskan. Här hittar du en allmän och generell handledning. Läs mer.
Regler för filmvisning
Det är inte alltid lätt att veta vilka regler som gäller för visning av film i skolan. Därför har vi sammanställt en sida med information och länkar där du som arbetar med barn och unga kan läsa mer om vilka regler som gäller angående detta. Läs mer.
Upphovsrättsskolan
Vad är Upphovsrättsskolan? Upphovsrättsskolan är en digital plattform med syfte att främja upphovsrätten. Skolan innehåller en mängd spel och övningar om upphovsrätt. Läs mer.
En filmhistorisk resa – material med lektionsupplägg
Här hittar du material för en eller flera lektioner kopplat till både svenska och svenska som andra språk, såväl som bildämnet. Materialet riktar sig till dig som är lärare i årskurs 7-9 och består av filmklipp, texter och handledningar kring filmens uppbyggnad och utveckling. Läs mer.
Filmpedagogisk modell som stöd vid filmvisning
Lika vär(l)d – för vem? är en filmpedagogisk modell i fem steg för samtal om rättvisa, jämställdhet och demokrati. Vem får älska vem? Vem har makt? Vem har ansvar? är exempel på frågor som ingår i modellen. Läs mer.
Uppläst text och syntolkning
Få uppläst text och/eller syntolkning till filmer i din smartphone. Behöver du detta stöd är det möjligt att använda appen Movietalk, som är kostnadsfri. Flera av de filmer som du har tillgång till hos oss i Mediekatalogen finns att hitta hos Movietalk. Läs mer.
Sök stöd till filmkulturell verksamhet för unga
Vill man arbeta med film med ett pedagogiskt perspektiv finns det årligen bidrag att söka. Två organisationer som beviljar stöd är Svenska Filminstitutet och Kulturrådet. Dessa organisationer arbetar för att ge elever möjlighet till kvalitativa filmupplevelser och kunskap om rörlig bild samt… Läs mer.
Bergmans Kinematograf
Boka animationslåda i Mediekatalogen och skapa film på ett enkelt sätt med eleverna! Bergmans Kinematograf är en animationslåda som du kan låna av oss. I kombination med en surfplatta, ett animationsprogram och cutout animation skapar barn och unga film på ett enkelt sätt. Läs mer.
Se, samtala, skapa
Se, samtala, skapa – en film fri att använda för att inspirera andra att arbeta mer med film i skolan!
Källa: Svenska Filminstitutet