Det är lite rörigt att hålla isär de olika dagarna som har med alla helgon och alla själar att göra – de ligger nära varandra i almanackan i månadsskiftet oktober/november.

De högtider som uppmärksammas mest är helgdagen alla helgons dag (lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november) och halloween (31 oktober). Men utöver dem firas inom kyrkan även alla själars dag (söndagen efter alla helgons dag) och den ursprungliga allhelgonadagen (1 november).

Institutet för språk och folkminnen – som är en statlig myndighet, vars uppdrag är att samla in, bygga upp och sprida kunskap om språk och kultur i Sverige – berättar mer om traditionen bakom de olika dagarna. Läs mer.

 

Filmtips

Vi vill gärna tipsa om film som kan passa i undervisningen kring allahelgona, halloween, döden och sorg. Här kommer ett urval av filmer för detta.

 

Förskola

Tripp, trapp, träd – Höstlöv – Tripp och Trapp flyger över sjön med hjälp av ett höstlöv. Skelettet Ben Rangel är detektiv och försöker lista ut vad det är för årstid. I holken spelas musikvideon Hoppa långt hoppa kort av Klas Widén med sång av Petra Hellsing. I biografen visas filmen med Elina som firar Halloween med bus eller godis.

Småsagor: Varulven är vaken – Ljudprogram. Sagan handlar om varulvar i allmänhet men också om en väldigt speciell liten varulv som heter Svante. Han är minst i flocken och en dag när alla de andra somnat bestämmer han sig för att smyga ut ur varulvsgrottan och se vad som finns utanför.

Till morfar, om du blir hungrig: Vi måste åka hem – Ljudprogram. Elliot är på fritids när hans morbror oväntat dyker upp och ska hämta honom. Något hemskt har hänt i deras familj. När Elliot kommer hem får han veta att hans älskade morfar har dött.

Yuku och fjällets blomma – En dag skadas hennes mormor, familjens stora sagoberättare, i ett slagsmål med en katt och blir sängliggande. Mormor säger att tiden snart är kommen då hon måste lämna dem för att följa den lilla blinda mullvaden in i jordens tunnlar. Men den lilla musen har läst om en magisk evigt lysande blomma som växer på en svårtillgänglig bergssluttning. Nu är hon fast besluten att hitta blomman för att mormor ska få vandra vidare i ljus.

 

F-6

Därför firar vi – Halloween – Utbildningsklipp. Den här korta filmen handlar om Halloween, en skrämmande och rolig högtid. Vi får veta hur och varför man firar Halloween. Vi får veta mer om högtidens ursprung.

Därför firar vi – Allahelgonahelgen – Utbildningsklipp. Den här korta filmen handlar om Allhelgonahelgen, en lugn och stillsam högtid. Vi får veta hur och varför man firar Allhelgona. Vi får veta mer om högtidens ursprung.

Varför firar vi Halloween? – Halloween är en högtid som ursprungligen kommer från kelterna, men vars senare traditioner kommit från USA. I utbildningsklippet får du veta varför vi firar Halloween och vad som ligger bakom traditionen med bus-eller-godis. Vi visar hur firandet ser ut i Sverige.

Allahelgona – Utbildningsklipp. Allhelgona består av Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla själars dag. Men vad är vad?

Varför firar vi allahelgonahelgen? – Utbildningsklipp. Under allhelgonahelgen brukar många besöka kyrkogårdar för att tända ljus och minnas sina döda. I utbildningsklippet berättar vi att allhelgonahelgen egentligen är två kyrkliga helgdagar: alla helgons dag och alla själars dag.

Qingming – Utbildningsklipp. I detta kunskapsklipp får vi veta lite om högtiden Qingming och likheterna med Allhelgona.

Snoffe, Döden och Jag – Serie för de yngre barnen, i tre delar. Vad är döden? Kan man förbereda sig på döden? Vart tar man vägen när man dör?

Halloween – del 1 – Tecknad kortfilm. Finns även med engelskt tal. Legenden om Jack O´Lantern. Det var en gång en irländare som hette Jack. Han var inte en god människa. Han var både lat och drack för mycket. Eftersom hans tid på jorden var kort kom djävulen för att ta hans själ till helvetet. Men Jack var också ganska listig: han spelade djävulen ett spratt och lurade honom med ett kors…

Halloween – del 2 – Bus eller godis? Enligt tradition klär barn ut sig inför den anglosaxiska högtiden Halloween och går från hus till hus och busar. 10-åriga Lily och hennes bror James klär ut sig till häxa respektive monster, kompisen Matthew klär också ut sig och alla går ut och busar.

Halloween – en riktigt läbbig kväll – Skräckfilm för barn, finns det? Jo, här får ni faktiskt ta del av inte bara en skräckfilm gjord för barn, den är även gjord av barn!

Evas superkoll: Spöken och döden – Eva berättar om varför vi tror på spöken, vad en själ är för någonting och hur vi bearbetar döden.

Evas superkoll – Halloween – Eva berättar om helgen med Halloween på fredag, Alla helgons dag på lördag och alla döda själars dag på söndag. Hon berättar om historien och bakgrunden till allt detta.

Evas känslokoll – Sorg – Vi blir ledsna om vi blir uteslutna, slår oss, misslyckas på något sätt, eller om någon dör. Känslan ledsen ska göra så att vi stannar upp och tänker ut en ny lösning på våra problem. Eva ger olika förslag på hur vi kan göra när någon varit dum mot oss, när vi misslyckas och hur vi kan hantera sorg.

Svenska högtider – Höst – Utbildningsklipp. I Sverige firas många högtider under året. Här går man igenom några av de högtider som firas under hösten.

Årets högtider och traditioner – Hösten – När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige? Hur firar vi dem? Varför gör vi som vi gör? Varifrån kommer Sveriges högtider och traditioner? Filmen förklarar höstens högtider och traditioner i ett historiskt och mångkulturellt perspektiv.

Robin och Adam – Drama för elever i mellanåldern. En fin film om Robin som förlorar sin pappa men som får hjälp att hantera sorgen av sin bästa vän Adam.

 

Åk 7-9

Döden, döden, döden – I denna serie försöker Anna lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? Hur känns det att dö? Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? Vad händer om vi vågar tänka på att vi eller våra kära kan dö redan idag?

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen Alla själar och helgons dagar.

 

Kombinera med!

Creaza

Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:

  • Mr. Mystery’s skrämmande historier
  • Halloween

I Cartoonist finns användbara tema som:

  • Halloween
  • Du och jag
  • Vardagsliv

Creaza anordnar även i år en Halloween-tävling, där ni i Cartoonist kan skapa ett bidrag och vara med om att vinna ett roligt pris till klassen!