Nobeldagen, är den dag då Nobelpriset delas ut i Stockholm. Dagen är en officiell flaggdag i Sverige och det är dagen för en av de mest högtidliga och berömda festerna i landet. Den uppmärksammas ibland också med egna ordnade Nobelfester, där man klär upp sig, äter och dricker gott.
Men vem var då Alfred Nobel och varför uppmärksammas den 10 december med prisutdelningar? Här kommer tips på film för att svara på frågor som dessa och även tips på filmer om eller med koppling till Nobelpristagare genom åren.
Filmtips
Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9, så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för!
Åk F-3 och 4-6
Historiska forskare – Alfred Nobel – Utbildningsklipp. I den här filmen får vi lära känna Alfred samt några av hans mest kända uppfinningar och forskningar. Klara läser om Alfred Nobel och till sin fasa upptäcker hon att Alfred Nobels lillebror förolyckades i en olycka. Hon reser tillbaka i tiden för att försöka varna Alfred. Hinner hon…? Målgrupp: Från 6 år.
Historiska forskare – Marie Curie – Utbildningsklipp. I den här filmen får vi lära känna Marie samt några av hennes mest kända upptäckter och forskningar kring strålning och radioaktivitet. Visste du att Marie Curie fick två Nobelpris, som den första kvinna dessutom! Målgrupp: Från: 6 år.
Nobelpriset – Utbildningsklipp. Korta filmer om Nobrlpriset: Hur man får Nobelpriset?, Kvinnorna och Nobelpriset, Människan Alfred Nobel och dynamiten, Upptäckter och uppfinningar som gynnat människan. Målgrupp: Från 7 år.
Nobeldagen – Utbildningsklipp. Kort film som ger en bakgrund till Nobeldagen och lär eleverna om vem Alfred Nobel var och varför han instiftade Nobelpriset. Målgrupp: Från 7 år.
Människor för ändring: Alfred Nobel – uppfinningar – Alfred Nobels liv är berättelsen om hur nya uppfinningar förändrade samhället för alltid. Nya arbetstillfällen skapades och gav möjligheter att effektivisera och förändra livsvillkoren för samhället och människorna. Men är alla nya uppfinningar enbart av godo? Framtidens samhälle står inför stora utmaningar och behöver nya uppfinningar, men hur ser de ut och hur skapar man dem? Målgrupp: Från 10 år.
Åk 7-9 och gymnasiet
Vägen till Fredspriset – Serie. Hör berättelsen om ett antal fredsaktivister och deras väg till Nobelpriset. Men också om människorna som upplevt krig och svält och vars liv förändrades till det bättre, tack vare fredspristagarnas arbete. Hur ser situationen ut på plats idag och vad tror de om framtiden? Målgrupp: Från 13 år.
Vägen till Nobelpriset – Serie. Lär känna åtta Nobelpristagare på ett nytt sätt. Vi besöker Japan, USA, Danmark och Frankrike och Norge och möter de pristagare som fortfarande är aktiva. Vi djupdyker i arkiv och research och hittar helt unikt och aldrig publicerat material. Hur har deras väg fram till Nobelpriset sett ut och vilka hinder har de mött? Hur lever deras upptäckter vidare och vad betyder de för oss idag? Målgrupp: Från 13 år.
Nobelpristagare genom tiderna
1903 – Marie Curie tilldelas Nobelpriset i fysik
Berömda kvinnor förr och nu: Marie Curie – Utbildningsklipp. Vem var hon och hur blev hon den första kvinnliga nobelpristagaren? Målgrupp: Från 10 år.
Marie Curie – Drama. Marie Curie var en polsk-fransk fysiker och kemist som kom att betyda mycket för de båda vetenskaper där hon i huvudsak var verksam. Hennes upptäckter inom bl a röntgenologins område har fått stor betydelse. Målgrupp: Från 13 år.
1905 – Robert Koch tilldelas Nobelpriset i medicin
Pasteur och Koch – kampen mot mikroberna – Drama. I en filmatisering av denna exceptionella och vetenskapliga duell berättas historien om en otrolig vändpunkt inom mikrobiologin som gjorde att människans livslängd ökade anmärkningsvärt. Målgrupp: Från 13 år.
1909 – Selma Lagerlöf tilldelas Nobelpriset i litteratur
Selma Lagerlöf – Hon engagerades sig i kvinnornas rösträttsrörelse m.m. I den här filmen får vi en inblick i ett fascinerande författarskap. Målgrupp: Från 13 år.
Körkarlen – Stumfilm, baserad på bok av Selma Lagerlöf. David Holm har hamnat bland samhällets bottenskikt. Han sitter på kyrkogården tillsammans med sina suparbröder när han inser att Körkarlen kommit för att hämta honom med dödens kärra. I återblickar får vi så ta del av Davids tidigare liv och de oförrätter han orsakat sin familj och sina vänner. Målgrupp: Från 15 år.
Herr Arnes pengar – Stumfilm, baserad på boken Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf. Handlingen tar sin början då tre skotska legoknektar lyckas rymma från det fängelse där de hållits inspärrade för en sammansvärjning mot den svenske kungen Johan III. Herr Arnes pengar som utspelar sig på västkusten under 1500-talet är ett ödesdrama om gengångare, girighet och ond bråd död. Målgrupp: Från 15 år.
1964 – Martin Luther King tilldelas Nobels fredspris
Förstå sammanhanget – Martin Luther King – Utbildningsklipp. Avsnittet i serien ”Förstå sammanhanget” återvänder till Martin Luther Kings exceptionella kamp som han utkämpade med ordens kraft, utan att någonsin använda våld. Denna kamp kom att förvandla det amerikanska samhället. Målgrupp: Från 13 år.
1971 – Pablo Neruda tilldelas Nobelpriset i litteratur
Neruda – Drama. I Neruda får vi följa den chilenske senatorn och poeten Pablo Neruda under dennes tid på flykt efter att ha kritiserat den chilenska regeringen år 1948. Målgrupp: Från 15 år.
1974 – Harry Martinson tilldelas Nobelpriset i litteratur
Harry Martinson – I filmen får tittaren intressanta upplysningar om Martinsons mest framstående verk och vad som kan ha inspirerat honom att skriva dem. Målgrupp: Från 13 år.
1989 – Dalai Lama tilldelas Nobels fredspris
Dalai Lama – Tensin Gyatso, den 14:e Dalai Lama av Tibet. Munk, diplomat, politiker och Nobelpristagare. En både andlig och högst påtaglig fysisk ledare för den gren av buddhismen, som kallas lamaism. Han är också ledare i exil, för ett land som varit ockuperat av kineserna sedan 1950. Målgrupp: Från 10 år.
1993 – Toni Morrison tilldelas Nobelpriset i litteratur
The pieces I am – Dokumentär. En konstnärlig och intim dokumentär som berättar om den legendariska författaren Toni Morrisson. Den undersöker hennes liv, verk och de kraftfulla teman som hon har konfronterat under hela sin litterära karriär. 1993 blev hon den första svarta kvinna någonsin att få motta Nobelpriset i litteratur. Målgrupp: Från 15 år.
1993 – Nelson Mandela tilldelas Nobels fredspris
Förstå sammanhanget – Nelson Mandela – Utbildningsklipp. Detta avsnitt i serien ”Förstå sammanhanget” återger Nelson Mandelas enastående uthållighet och mod, som tog honom från fängelset till presidentämbetet för Republiken Sydafrika. 1993 hedrades han också med Nobels fredspris. Målgrupp: Från 13 år.
Vägen till fredspriset: Mandela och de Klerk – Den ene är en av de främsta symbolerna för kampen för frihet. Den andre representerar en av världens mest hatade regimer. Ingen anar att dessa två män ska mötas, tillsammans avsluta den hårda raspolitik som kallas apartheid och skapa demokrati i Sydafrika. Målgrupp: Från 13 år.
Världens händelser – Nelson Mandela – Nelson Mandelas frigivning. 1990, efter nästan trettio år i fängelse släpps Nelson Mandela. Han var dömd som terrorist, men sågs av desto fler som frihetskämpe. Kampen mot apartheid spreds utanför Sydafrikas gränser och inte minst till Sverige. Målgrupp: Från 13 år.
Mandela – vägen till frihet – Drama. För miljoner människor världen över står Mandela för triumf och hopp istället för förtvivlan och hat. I denna avslöjande film får vi ta del av händelserna som slutligen tog honom från fängelseön Robben Island till den yttersta makten och avskaffandet av apartheid samt hans väg till att bli en internationell ikon. Målgrupp: Från 15 år.
1999 – Günter Grass tilldelas Nobelpriset i litteratur
Blecktrumman – Klassiskt drama, baserat på bok av Günter Grass. 30-talet, Danzig. Gossen Oskar bestämmer sig vid 3 års ålder för att inte växa mer och faller med avsikt utför källartrappan och förblir under hela sin ungdom av en 3-årings storlek. Under Oskars uppväxt får han uppleva Hitlers uppgång och fall. Oskar har två talanger – han spelar på en blecktrumma och han kan med sin röst få glas att sprängas. Detta utnyttjar han mot de vuxna och tack vare sin litenhet klarar han sig också helskinnad genom kriget. Målgrupp: Från 15 år.
2011 – Tomas Tranströmer tilldelas Nobelpriset i litteratur
Svenska förklarad – Tomas Tranströmer – Ett kortare porträtt av nobelpristagaren Tomas Tranströmer (1931 – 2015) och en av hans mest kända dikter, Romanska bågar. Målgrupp: Från 16 år.
2012 – Shinya Yamanakas tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin
Stamcellsrevolutionen – Filmen ger en exposé över stamcellsforskningen från 1940-talet till 2012 års nobelpristagare Shinya Yamanakas revolutionerande upptäckter. Målgrupp: Från 13 år.
2014 – Malala Yousafzai tilldelas Nobels fredspris
Malala – vägen till Nobels fredspris – Dokumentär. Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan. Målgrupp: Från 13 år.
Vägen till fredspriset – Malalas kamp – I norra Pakistan inför talibanerna förbud, förstör skolor och tystar alla oliktänkande med våld. Då höjer en modig flicka rösten. Trots dödshot så riskerar hon sitt eget liv när hon tar upp kampen för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Hennes namn är Malala Yousafzai. Målgrupp: Från 13 år.
2020 – Jennifer Doudna tilldelas Nobelpriset i kemi
Framtidssäkrat – om CRISPR-teknik och DNA – Filmen tar upp dagens forskning och beskriver CRISPR-tekniken som anses vara århundrandets upptäckt. Forskaren Jennifer Doudna, som gett upphov till denna banbrytande metod, förklarar själv det hon ser i användningsområden och om etiska dilemman som metoden medför. Målgrupp: Från 13 år.
2022 – Annie Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur
Omständigheter – Verklighetsbaserat drama, baserat på bok av Annie Ernaux. Frankrike 1963. Den unga begåvade studenten Anne har en desperat kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort innan det är försent, trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro. Målgrupp: Från 15 år.
Kombinera med!
Creaza
Creaza finns under appmenyn i Mediekatalogen, till vänster om ditt användarnamn när du är inloggad. Du kan skapa egna uppgifter, men under menyn Uppgifter finns även färdiga uppgifter samlande i en bank – för elever att lösa, för lärare att tilldela elever eller inspireras av:
- Historien om Nobelpriset
- Nobels fredspris 2021
- Alfred Nobel – lärarmaterial
I Cartoonist finns användbara tema som:
- Historiska personer – Du hittar bland annat Alfred Nobel i samlingen av karaktärer att använda.
Nobelprislektionen
Nobel Prize Museum tillhandahåller ett digitalt tillgängligt lektionsmaterial som utgår från Nobelpriset. 24 timmar efter att respektive Nobelpris tillkännagivits publiceras en Nobelprislektion om ämnet. Det finns även en stående lektion om Nobelpriset och Alfred Nobel och olika temalektioner samt ett Skola hemma-material för distansundervisning.
Varje lektion innehåller ett bildspel med lärarmanus, ett elevblad med frågor, en kort film och en enkel lärarhandledning. Målgruppen för Nobelprislektionen är elever runt 13 år men materialet kan anpassas för olika åldersgrupper. Tidsåtgång för en lektion är ca 45 minuter.
Till Nobelprislektionen.
Vad är en samling?
Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat en samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.
Till samlingen Alfred Nobel, Nobeldagen och Nobelpriset.