Tema och aktuella händelser

Att använda film i skolan skapar en mer varierad undervisning där fler elever har möjlighet att ta till sig kunskap. Allt material som finns i Mediekatalogen är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du och dina elever får använda filmerna för utbildning och lärande.

Här har vi samlat ett urval av film för olika målgrupper, utifrån olika tema och olika aktuella händelser, som vi tänker kan vara till stöd när ni söker material.

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för också!

 

 

Alfred Nobel, Nobeldagen och Nobelpriset

Vem var Alfred Nobel och varför uppmärksammas den 10 december med prisutdelningar? Här kommer tips på film för att svara på frågor som dessa och även tips på film om eller med koppling till Nobelpristagare genom åren. Läs mer.

Filmpärlor i juletid!

Advent står för dörren och känslan av jul börjar smyga sig på. Då vill vi ta chansen att tipsa om några användbara filmpärlor i juletid, från vår Mediekatalog! Läs mer.

Klimat, hållbar utveckling och COP26

Med anledning av det stora klimatmötet COP26 i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november 2021 vill vi passa på att nämna ett urval filmer som tar upp om klimatfrågor på olika sätt. Läs mer.

Framtidsdrömmar, arbetsliv och ekonomi

Vad vill du arbeta med när du blir stor? Ja, den frågan har vi kanske alla fått när vi var yngre och säkert också nyfiket ställt själva när vi mött ett barn någon gång. Här tipsar vi om film på ämnena arbetsliv, yrke, utbildning och ekonomi. Läs mer.

Remember React och antisemitism

För att stärka Förintelsens hågkomst och motverka antisemitism. Med anledning av konferensen i Malmö arrangerad av regeringskansliet och utbildningsdepartementet om antisemitism skulle vi vilja passa på att tipsa om följande filmer att samtala om i klassrummet, för användning i såväl historia som samhällskunskap. Läs mer.

FN, fred och mänskliga rättigheter

Varje höst lyfter många FN-dagen i sin undervisning och vi vill tipsa om film för detta! Här hittar du många riktigt bra filmer att använda i klassrummet! Läs mer.

Organdonation, transplantationer och Donationsveckan 2021

Tänker du gå igenom och prata om organdonation och transplantationer med dina elever? Använd då gärna dessa filmer och gärna i samband med Donationsveckan 2021. Läs mer.

Afghanistan, förtryck och mänskliga rättigheter

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion kring situationen i Afghanistan. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan. Läs mer.

Stumfilm, filmhistoria och Charlie Chaplin

Vi vill slå ett slag för de stumfilmer vi har i vår Mediekatalog – för att belysa ett stycke filmhistoria, faktiskt den allra första delen av filmhistorien, när det började. Läs mer.

Israel, Palestina och konflikten i Mellanöstern

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion när det gäller Israel-Palestina-konflikten. En konflikt som handlar om att staten Israel upprättats på mark som palestinierna ser som sin. Läs mer.

Sexualitet, samtycke och relationer

Vi vill gärna tipsa om användbart material för undervisningen när det gäller Sexualitet, samtycke och relationer. Undervisning gällande detta kunskapsområde ska ske återkommande i alla skolformer, utom i vuxenutbildningen, vilket är några av ändringarna i läroplanerna som ska tillämpas från höstterminen 2022. Läs mer.

Rasism, upplopp och polisvåld

I samband med vad som hänt i USA kring det våld som polis tagit till vid gripande vill vi tipsa om några mycket aktuella filmer kring upplopp, rasism och polisvåld. Läs mer.

Demokrati, det amerikanska valet och sociala medier

I samband med presidentvalet i USA den 3 november 2020 samlade vi aktuella filmer om demokrati, valsystem och även sociala medier, som är en betydande faktor när det gäller att nå ut med politiska budskap och påverka debatt. Läs mer.