Filmtips!

Att använda film i skolan skapar en mer varierad undervisning där fler elever har möjlighet att ta till sig kunskap. Allt material som finns i Mediekatalogen är kvalitetsgranskat, åldersanpassat, reklamfritt och inköpt med rättigheter som gör att du och dina elever får använda filmerna för utbildning och lärande.

Här har vi samlat ett urval av film för olika målgrupper, utifrån olika tema och olika aktuella händelser, som vi tänker kan vara till stöd när ni söker material.

Tänk på att en film som t ex passar för åk 7-9 även kan passa för gymnasieelever eller att film för åk 4-6 även kan passa för åk 7-9. Så släng även gärna blick på tipsen för målgruppen under den du söker material för också!

 

 

Afghanistan, förtryck och mänskliga rättigheter

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion kring situationen i Afghanistan. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan. Läs mer.

Stumfilm, filmhistoria och Charlie Chaplin

Vi vill slå ett slag för de stumfilmer vi har i vår Mediekatalog – för att belysa ett stycke filmhistoria, faktiskt den allra första delen av filmhistorien, när det började. Läs mer.

Israel, Palestina och konflikten i Mellanöstern

Vi vill gärna tipsa om användbart material för diskussion när det gäller Israel-Palestina-konflikten. En konflikt som handlar om att staten Israel upprättats på mark som palestinierna ser som sin. Läs mer.

Sexualitet, samtycke och relationer

Vi vill gärna tipsa om användbart material för undervisningen när det gäller Sexualitet, samtycke och relationer. Undervisning gällande detta kunskapsområde ska ske återkommande i alla skolformer, utom i vuxenutbildningen, vilket är några av ändringarna i läroplanerna som ska tillämpas från höstterminen 2022. Läs mer.

Rasism, upplopp och polisvåld

I samband med vad som hänt i USA kring det våld som polis tagit till vid gripande vill vi tipsa om några mycket aktuella filmer kring upplopp, rasism och polisvåld. Läs mer.

Demokrati, det amerikanska valet och sociala medier

I samband med presidentvalet i USA den 3 november 2020 samlade vi aktuella filmer om demokrati, valsystem och även sociala medier, som är en betydande faktor när det gäller att nå ut med politiska budskap och påverka debatt. Läs mer.