Gastkramande eller nervkittlande?

Det finns många frågor kring AI, som om det utgör en fara, hur det påverkar utbildningssystemet och om det kommer ta över världen. Med lanseringen av den fjärde versionen av ChatGPT i mars, öppnas det upp för ännu fler möjligheter. Denna chattrobot kan revolutionera skrivandet och även få betydande påverkan på samhället i stort.

För att prata och lära sig mer om vad AI är, vad det kan komma att betyda för framtiden samt se utvecklingen från olika håll, tänker vi att film kan hjälpa till med. I detta tema ger vi tips på film om AI, men också om algoritmer och matematikens betydelse på olika sätt. Vi ger också tips på annat material – såsom litteratur, material för undervisning i vår Resursbank, teknik som går att boka och fler teman som kan tangera detta område!

 

 

Filmtips

Här har vi tagit fram ett urval av filmer, för olika målgrupper – att användas i ämnen som till exempel teknik och teknikhistoria, samhällskunskap och hållbar utveckling eller matematik. Tänk på att det finns fler filmer att söka i Mediekatalogen och att en film som t ex passar för åk 4-6 även kan passa för elever i F-3 eller tvärtom. Likaså vad gäller högstadiet och gymnasiet. Så släng gärna en blick på tipsen för målgruppen över eller under den du söker material för också.

 

Åk 4-6

Hacker – Drama/Thriller. 13-åriga Benjamin får reda på att hans mamma som han sedan länge trott dog i en olycka verkar vara i liv. Han börjar undersöka saken vidare och alla spår leder till att det är den danska säkerhetspolisen som ligger bakom mysteriet. ”Hacker” är en nervpirrande film som berör aktuella frågor om hur teknik kan användas på fel sätt av högre makter för att påverka människor.

Din data – Du har säkert hört uttrycket att du ”lämnar digitala spår ” efter dig överallt. Men vilka digitala fotspår lämnar du? Behöver du ens bry dig?

 

Åk 7-9 och gymnasiet

Svag och stark artificiell intelligens – Utbildningsklipp. Artificiell intelligens gör att datorer kan lösa problem snabbare än vad en mänsklig hjärna har kapacitet till. Men är det verkligen intelligens det handlar om? Här tittar man närmare på vad svag och stark AI innebär samt hur svag AI på många sätt påverkar vår vardag. Du får även veta vad Turingtestet är.

Artificiell intelligens och robotik – Utbildningsklipp. Artificiell intelligens är i grunden en självlärande teknik som kan användas till mycket. Utvecklingen av robotar kallas Robotik och har gått framåt med stormsteg och det som sammanbinder AI med robotar är när robotarna utrustas med en algoritm och kan tänka själva. Men vet du vad en algoritm egentligen är? Det är en instruktion för hur något ska göras och är central inom forskningen i Artificiell Intelligens. Algoritmerna ska klara av att generalisera och hitta på lösningar på problem som de inte stött på tidigare.

Forskning pågår: AI och människan – Del i serie där du möter forskare från svenska universitet som arbetar med mänsklighetens stora utmaningar. Denna film belyser arbetet att integrera människan med den artificiella intelligensen. I tredje generationens AI-forskning utvecklas fortfarande djupinlärningen men också hur människan ska vilja använda och samarbeta med AI. Hur får vi människor att inte vara rädda för robotar? Är framtiden ett digitaliserat hem som hjälper dig hålla humöret och hitta dina glasögon? Är alla AI:s beslut etiska?

AI – den nya hjärnan – Artificiell intelligens, AI, är inte alltid så lätt att begripa trots att vi hör begreppet överallt. Vad är det och vad används det till? Den här filmen förklarar man hur programmerarna har byggt upp ett system i datorerna som gör att en dator kan lära sig av erfarenheter, så kallat ”deep learning”. Varför uppfinns denna digitala förmåga och behöver vi oroa oss för att AI kommer ta över vår egen mänskliga intelligens? Vi får se hur AI används i telefoner, strategispel, bilar men också inom industri och hjälpmedelsbranschen.

AI – Artificiell intelligens – Under de senaste två decennierna har marknaden och forskarområdet för artificiell intelligens och robotik radikalt utvecklats. Det är inte längre en fråga om det kommer att ske, utan hur snart det sker. Hur kommer vi som samhälle att hantera utvecklingen? I den här filmen utforskas AI:s historia och de svåra frågor vi redan ställs inför när det gäller den artificiella intelligensens utveckling.

Cyborger – den elektroniska människan  – Redan i dag finns cyborger bland oss som har inopererade syntetiska delar i kroppen. Drömmen om att förbättra kroppen, bli starkare eller få nya sinnen inplanterade via ett datorchips är på väg att bli verklighet. Färgblinde Neil har en antenn inopererad på huvudet. Den hjälper honom att se ultraviolett ljus och omvandlar färger han inte ser till ljud. För andra kan implantat vara en hjälp mot Parkinsons sjukdom eller ersätta en förlorad kroppsdel. Men finns det risk att tekniken hackas och används för fel syften?

Framtidsfokus: Artificiell intelligens – Industrier förändras i snabb takt när nya teknologier kombineras. Det gäller artificiell intelligens, 3D-skrivare, robotteknik, genetik, medicinsk bildvetenskap och Big Data. Den fjärde industriella revolutionen är här och ger ännu fler produktivitetsvinster än de tidigare. Skillnaden nu är att förändringen skär genom hela ekonomin. En dators lärande överförs till andra datorer i ett accelererat lärande.

Förstå upptäckten: Algoritmer – 5000 år sedan, Mesopotamien, kalkyleringar görs i lertavlor men världens handel driver behovet av matematik och på 800-talet tar Musaal-Khwarizimi algoritmens lära på nya nivåer. Med hjälp av kulram och recepttänk får vi mystiken uppklarad hur algoritmberäkningar och maskiner slutligen hänger ihop.

Algoritmer – vardagens hemliga koder – En algoritm kan beskrivas som en slags instruktionslista som behövs för att lösa ett problem. De används till allt från satellitnavigering, nätdejter till organdonation. Programledaren Marcus du Sautoy underhåller och förklarar pedagogiskt hur de viktigaste av dem egentligen fungerar och hur de styr stora delar av våra liv.

The creepy line – vem kontrollerar internet? – ”Googles policy för många saker är att vara så nära ’den obehagliga gränsen’ som möjligt men inte korsa den”. Med hjälp av denna film kan vi se att detta egentligen är en gräns som Google, och många andra företag, korsar varje dag. Och att gränsen för vad som är ”acceptabelt” dessutom flyttar på sig.

När matematiken avslöjar framtiden – Elevnära, intressant och kul matematikfilm som visar hur sannolikhetslära, statistik och algoritmer används i vår vardag. Ständigt beräknar vi förutsägelser inom sport, väder, politik och medicinska beslut med hjälp av matematik. Men varför lyckas vissa förutsägelser träffsäkert medan andra misslyckas fatalt? Och hur långt i framtiden kan vi verkligen förutse?

Byggmatte – Serie med sex utbildningsklipp. När siffror kombineras med verkliga händelser blir matematiken mer konkret och användbar för många. En serie med sex olika scenarion inom byggbranschen där matematik krävs.

Förstå upptäckten: Matematik – I det tidiga sociala samhället kunde människor inte räkna. Men när det behövdes utvecklades den praktiska matematiken. Även de olika skriften för siffror förändrades i Europa utifrån olika influenser. Matematiken blir allt eftersom mer och mer avancerad och till slut används den även i astronomin för att beräkna okända planeter. Behovet gav oss matematiken. Men vad är egentligen matematik? Här följer du med på en resa genom de viktigaste händelserna som har gjort det möjligt för mänskligheten att upptäcka matematik!

Funderat på? Hur kan matematiken hjälpa oss att förstå evolutionen och effektivisera vår vardag? – Hur kan matematiken hjälpa oss förstå evolutionen och effektivisera vår vardag? John Watt är en nyfiken vetenskapsman! Med hjälp av senaste rön vill han få oss att lära oss mer och samtidigt upptäcka tjusningen med NO-ämnena.

Matematikens stora mysterium – Är matematik en uppfinning eller en upptäckt? Det är trots allt fascinerande hur matematiken kan hittas och appliceras i virveln på en solros eller ett snäckskal till rymdens både ordning och kaos. Med enkla exempel i vår närhet vägleder filmen oss i en värld uppbyggd (?) på matematik.

Matematik 1 – Begynnelsen – Matematiken erbjuder något unikt, ett gemensamt språk för alla jordens innevånare. Från att mänskligheten från början var tvungen att räkna på fingrarna används idag avancerade matematikformler världen över.

Matematik 2 – Från Asien till Europa – Från Asien till Europa kom siffrorna först under 1100-talet, men väl där spred sig kunskapen snabbt. Filmen skildrar matematikens väg, från Asien till Europa, och presenterar några av de viktigaste nyckelpersonerna.

Den sinnrika origamikoden – inom natur, teknik, medicin och universum – Ingenjörer använder origami för att ta fram nya varor och inom medicin har origamikunskaper medverkat till skapande av artificiell hud. Origami finns i vårt DNA, i veckade bergskedjor och i nanoteknologi.

Matematikens universum – Matematikens universum är en serie som på ett kul sätt tar sig an svåra matematiska problem. Med snillrika lättillgängliga exempel ges en inblick i abstrakt matematiskt tänkande!

 

The Circle – Thriller/drama. När Mae Holland blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internet-bolag, tycker hon att hon fått sitt livs bästa jobb. The Circle länkar ihop användarnas personliga emails, sociala medier, bank och inköp med deras universella operativsystem och skapar en online-identitet och en ny transparant era. Mae blir ansiktet utåt och dess taleskvinna men snart börjar hon förstå vidden av företagets ambitioner och konsekvenserna av deras tjänster.

The Giver – Thriller/drama. Jonas bor i ett framtida samhälle där smärta och lidande har rensats bort och invånarna genom dagliga injektioner avtrubbas till att enbart se en värld i harmoni. Allt är till synes perfekt, det finns regler för allt och alla trivs. På Jonas examenskväll, när invånarna enligt traditionen blir tilldelad varsitt samhällsuppdrag, får han veta att han fått den ärofyllda titeln minnesbevarare – den som får bära alla minnen från tiden som var innan. I sin nya roll börjar Jonas upptäcka en värld långt bort från hans inrutade liv – en värld full av kärlek, sorg, färg och känslor?

 

 

Vad är en samling?

Du vet väl om att du kan spara samlingar i vår Mediekatalog! Här har vi skapat samling till just dessa filmer, om du vill spara tipsen på plats i Mediekatalogen för senare användning.

Till samlingen AI, algoritmer och matematik.

 

Kombinera med!

Tema och aktuella händelser

Under Tema och aktuella händelser kan du hitta mer som kanske kan vara användbart tillsammans med detta tema:

 

Litteratur

Under fliken Boka i Mediekatalogen hittar du även litteratur att låna i temat – sök följande:

 

Resursbanken

I vår Resursbank hittar du fria resurser, som också kan passa att besöka i arbetet med detta tema: